Woning verwarmen met airco: hoe werkt het en is het voordelig?


Vandaag de dag zijn de gasprijzen bijna niet meer te betalen. Het is daarom logisch dat je op zoek gaat naar alternatieven om jouw woning te verwarmen, zoals het verwarmen door middel van een airconditioning. Als jij er ook aan zit te denken om de woning te verwarmen met een airco, is het begrijpelijk dat er vragen in je opkomen. Want, hoe werkt het en is het daadwerkelijk goedkoper dan het verwarmen met gas? Hieronder lees je meer.

Een airco kan zowel koelen als verwarmen

Een airco wordt door mensen veelvuldig gebruikt in de zomer om te kunnen genieten van een koud briesje. Toch weten velen niet dat de meeste airco’s ook gebruikt kunnen worden in de winter. Veel airco’s hebben namelijk een functie om zowel te verkoelen én te verwarmen. Ideaal voor in beide seizoenen, dus.

Airco als bij- of hoofdverwarming

Je kunt een airco zowel gebruiken als hoofd- of als bijverwarming. Met hoofdverwarming wordt bedoeld dat de airco de volledige ruimte moet zien te verwarmen, zonder een andere warmtebron. Wanneer je een airco gebruikt als bijverwarming gebruik je de airco deels om de ruimte te verwarmen, bijvoorbeeld om de cv-ketel minder hard te laten werken. Of een airco rendabel is voor jou, is het belangrijk om te kijken hoe goed jouw huis is geïsoleerd; de warmte van de airco moet natuurlijk wel lang blijven hangen, zodat de airco geen overuren hoeft te maken.

Is een airco voordeliger dan gas?

De belangrijkste vraag die waarschijnlijk in je hoofd blijft rondspoken: is een airco voordeliger en duurzamer dan gas? Hoewel een airco natuurlijk stroom verbruikt, is het over het algemeen wel voordeliger dan gas. Maar dat heeft natuurlijk wel te maken met verschillende factoren, zoals de huidige energie- en gasprijzen en hoe goed jouw woning geïsoleerd is. 

Bovendien is een airco een duurzame manier van verwarmen. Daarnaast zal een airco binnen no time de ingestelde temperatuur bereiken. Zo kun jij genieten van een aangenaam temperatuurtje. Ook kun je de airco gewoon van een afstandje bedienen. Het huis met de airco verwarmen is dus vaak goedkoper én ook een stuk gemakkelijker.

Wat zijn de gevolgen voor jouw energierekening?

Als jij besluit om de cv-ketel te vervangen door een airco, is het belangrijk om jouw energierekening onder de loep te nemen. Je gaat immers een stuk minder gas verbruiken, maar wel wat meer energie. Wellicht moet je wel een nieuw energiecontract afsluiten die beter bij jouw wensen past. Om het goedkoopste uit te zijn, is het belangrijk om te vergelijken. Gebruik hiervoor een vergelijkingssite: hier vergelijk je energieprijzen binnen een paar tellen.

Plaats een reactie