Wat verbruikt een airco?

Een vaste single split airco verbruikt per maand 150 kWh aan energie. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat het apparaat gedurende een maand dagelijks circa 6.5 uur gebruikt wordt (in totaal 200 uur). Kies je voor een mobiele airco, dan ligt het verbruik iets hoger; op 200 kWh per 200 uur. Ter vergelijking, een koelkast gebruikt per jaar circa 250 kWh en een laptop heeft hier zo’n 300 kWh voor nodig. Ondanks het relatief hoge verbruik van een airco, biedt dit apparaat het voordeel dat je woning het hele jaar door koel is. Zeker in de zomer is dit prettig! 

Hoeveel stroom verbruikt een vaste airco?

Veel huishoudens kiezen voor een vaste airco, in plaats van voor een mobiele airco of ventilator. Een vaste airco verbruikt per 200 uur circa 150 kWh aan energie. Hierbij wordt uitgegaan van een single split­ vaste airco. Deze modellen worden gebruikt om een losse kamer van je woning te koelen. Zou je voor een multi-split vaste airco kiezen, dan ligt het energieverbruik logischerwijs hoger. Het exacte verbruik zal in dit geval afhankelijk zijn van het aantal units dat je in huis gebruikt. 

Vergelijk de beste airco deals

Vergelijk in 3 stappen de beste airco deals bij jou in de buurt. Of je nu op zoek bent naar een airco voor in huis of een airco voor je kantoor, via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend de beste offertes in jouw buurt. 

Gratis & vrijblijvend

Verbruik van een mobiele airco en ventilator 

Ten opzichte van een mobiele airco ligt het verbruik bij een vaste single split airco lager. Een mobiele airco verbruikt per 200 uur zo’n 200 kWh; 33% meer dan de vaste airco. Bij een ventilator ligt het verbruik veel lager. Een ventilator zal per maand, waarbij het apparaat 200 uur gebruikt wordt, circa 10 tot 15 kWh verbruiken. Houd er rekening mee dat een ventilator de ruimte niet koelt. 

Kosten airco per uur 

Nu je weet hoeveel een airco maandelijks aan energie verbruikt, kun je berekenen wat de kosten hiervan zijn per uur. Houd er rekening mee, dat een airco per uur niet alleen kosten maakt voor het verbruik van energie. Ook wordt er op het apparaat afgeschreven en zal je deze eens in de zoveel tijd moeten laten onderhouden. Het maakt dat de kosten per uur in de praktijk hoger liggen, dan de kosten voor slechts het verbruik van energie. 

Andersom kun je een airco in huis combineren met zonnepanelen op het dak van je woning. Op die manier zou je de kosten terugdringen, door een deel van de benodigde energie zelf op te wekken. 

Berekening kosten airco per uur op basis van energieverbruik 

Gemiddeld rekent een energieleverancier zo’n 0,22 euro per kWh. In een uur verbruikt een vaste airco 0,75 kWh. Dit betekent dat de kosten van een airco per uur op 0,17 euro liggen. De exacte kosten zijn vanzelfsprekend afhankelijk van het model vaste airco dat je aanschaft, het energielabel hiervan, enzovoorts. 

De gemiddelde kosten voor de aanschaf, installatie en het onderhoud aan een vaste airco liggen op 1.500 euro. Gemiddeld gaat een vaste airco zo’n 10 tot 15 jaar mee, wanneer deze periodiek van onderhoud wordt voorzien door een professionele monteur. Per jaar zal je de vaste airco zo’n drie maanden gebruiken, voornamelijk in de zomer. De ene maand gebruik je de airco vaker, dan de andere maand. Gemiddeld komt het gebruik van de airco neer op zo’n 400 uur per jaar. Bij een levensduur van 10 jaar komt dit neer op 4.000 uur in totaal. 

Rekenen we de kosten voor de airco gedurende zijn levensduur nu terug naar de kosten per uur, dan komt dit neer op circa 0,38 euro. Samen met de energiekosten betaal je dus 0,60 euro per uur voor het gebruik van een gemiddelde vaste airco. 

Kosten airco per jaar 

Op basis van de kosten van een airco per uur, zijn de kosten van de airco per jaar eenvoudig vast te stellen. Reeds las je al, dat een airco jaarlijks zo’n 400 uur gebruikt zal worden. In augustus staat deze bijvoorbeeld de hele maand 6.5 uur per dag aan, wat neerkomt op 200 uur per maand. De maanden juni en juli zal de airco minder gebruikt worden, omdat de temperatuur in die maanden nog wat lager ligt. Het is zodoende niet noodzakelijk om de airco iedere dag in te schakelen. 

Uitgaande van 400 uur per jaar, komen de kosten van een airco hiermee uit op 240 euro per jaar. Dit zijn de kosten voor het energieverbruik, de aanschaf van het apparaat, de installatie hiervan en het onderhoud. Zou je enkel naar de energiekosten per jaar kijken, dan liggen deze op 88 euro. 

Energie besparen

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort in huis. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een vaste airco te combineren met een goedkope ventilator. Zeker wanneer het nog niet heel warm is buiten, volstaat een ventilator. De ventilator verbruikt aanzienlijk minder energie dan een airco. Op dagen waarop de vaste airco niet gebruikt hoeft te worden, kun je de ventilator inzetten om je lichaam koel te houden. 

Tip: zet een boek met ijsblokjes in koud water voor de ventilator. Op deze manier wordt er koude lucht door de ruimte verspreid, waardoor de temperatuur in de kamer doorgaans iets afneemt. Het effect is vanzelfsprekend minder goed dan dat van een professionele vaste airco. 

Kijk naar het energielabel van een airco 

Wanneer je de aankoop van een vaste airco overweegt, is het belangrijk om naar het energielabel hiervan te kijken. Kies voor een vaste airco met een groen energielabel, om te kunnen besparen op de energiekosten. Een groene airco is doorgaans duurder in de aanschaf, maar levert maandelijks een besparing op de energiekosten op. Zo verdien je deze extra investering over het algemeen snel terug. 

Kies voor een split-model in plaats van een losse airco 

Het kost een airco veel meer moeite om je woning te koelen vanuit één kamer. Verstandiger is het om in meerdere ruimtes een airco te hangen. In de praktijk zal je zo minder energie verbruiken, dan wanneer je naast de vaste airco bijvoorbeeld nog een mobiele airco gebruikt in een ruimte die niet goed gekoeld wordt door de vaste airco. 

Conclusie: verbruik vaste airco kost 88 euro per jaar 

Op basis van de berekening die in dit artikel is uitgewerkt, kunnen we concluderen dat het energieverbruik van een vaste airco in huis op ongeveer 88 euro per jaar ligt. De kosten inclusief aanschaf van een airco, montage en onderhoud, liggen op zo’n 240 euro per jaar. Aanzienlijk duurder in verbruik is een mobiele airco. De aanschafprijs hiervan ligt lager, maar het energieverbruik zo’n 33% hoger. 

De goedkoopste oplossing qua energieverbruik is een ventilator. Deze koelt de ruimte echter niet, waardoor het feitelijk geen goed alternatief is voor een airco. Je kunt de ventilator wel gebruiken om de airco op dagen met een temperatuur rond de 20 tot 25 graden niet in te hoeven schakelen. 

Airco offertes vergelijken & vind beste deal

Vraag nu via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend een offerte aan voor het plaatsen van een airco bij jou in de buurt. Na je aanvraag krijg je direct contact met de beste en ervaren installateurs die bij jou in de buurt actief zijn. Op deze manier kun je makkelijk vergelijken op prijs, service en kwaliteit. Jij beslist wie de opdracht krijgt!