Beste mobiele airco zonder slang

Het lijkt op voorhand de ideale oplossing voor het koelen van ruimtes in huis: een mobiele airco zonder slang. In werkelijkheid is een dergelijk apparaat vaak vergelijkbaar met een ventilator. Mocht zoeken naar een geschikte mobiele airco zonder slang, dan is de Evolar EVO-ES9000 meer dan het bekijken waard. Hetzelfde geldt voor de Dyson Pure Hot & Cool. Op deze pagina lees je meer over de werking van de beste mobiele airco zonder slang. 

Top 5 Beste mobiele airco’s zonder afvoerslang

#1 Beoordeeld
Aircooler LWCF2A - luchtkoeler zonder afvoerslang naar buiten + 2 ijspacks - verkoeling, airco

Compacte air cooler voor koele, frisse lucht Let op: dit apparaat is een luchtkoeler, dus geen airco! Een luchtkoeler (oftewel aircooler) verkoelt je ruimte niet actief zoals een airco dat doet. De luchtkoeler verfrist wel effectiever dan bijvoorbeeld alleen een ventilator. Deze aircooler...

4 in 1 Mobiele Airco – Zonder Afvoerslang – Luchtbevochtiger – Instelbare Snelheid – Draagbare Mini Airco – Voor Slaapkamer & Kantoor

Ervaar verkoeling, ventilatie, en luchtzuivering op zijn best met onze multifunctionele 4-in-1 airco. Dit innovatieve apparaat is speciaal ontworpen om u te voorzien van een optimale luchtbehandeling door te koelen, te ventileren, te ontvochtigen, en de lucht te zuiveren, allemaal in één compacte...

EVOLAR EVO-ES9000 Mobiele Airco Zonder afvoerslang - Refurbished

Omschrijving REFURBISHEDOp zoek naar een betrouwbare en efficiënte manier om uw huis of kantoor koel te houden tijdens de warme zomermaanden? Zoek niet verder dan de refurbished EVO-ES9000 mobiele airco! Dit hoogwaardige refurbished model wordt geleverd met één jaar garantie. De Evolar EVO-ES9000...

MaxxHome Mini Airco – Mobiele Aircooler Luchtkoeler – Ventilator met koelelementen - zonder afvoerslang

De MaxxHome AC16 Luchtkoeler zorgt voor de juiste verkoeling op het juiste moment. De compacte aircooler is gemakkelijk te gebruiken. De MaxxHome AC16 luchtkoeler is dé oplossing op hete zomerdagen. De luchtkoeler is uniek en compact en zorgt voor een verfrissende koelte in iedere ruimte. De...

Hoe werkt een airco zonder afvoer? 

Normaliter draagt de afvoerslang van een mobiele airco zorg voor het afvoeren van warmte welke onttrokken is uit de lucht in huis. Vaak gebeurt dit aan de hand van koelvloeistof. De koelvloeistof neemt de warmte op en verdampt vervolgens, waarbij de verdampte koelvloeistof wordt afgevoerd via een afvoerslang of buitenunit. In het geval van een mobiele airco zonder afvoerslang is dit niet mogelijk. Er is nu een alternatief nodig om de warmte kwijt te kunnen raken. 

Het verschilt per model mobiele airco zonder slang, hoe de warmte wordt afgevoerd. In het geval van de Evolar EVO-ES9000, welke later op deze pagina verder wordt toegelicht, maakt men gebruik van water. Het water slaat de warmte uit de lucht op, waarmee de temperatuur in de ruimte daalt. Om dit proces door te kunnen laten lopen moet de mobiele airco zonder slang worden aangesloten op een kraan. Op het moment dat het apparaat gevuld is, kun je de slang naar de kraan loskoppelen. Je hoeft de kraan dus niet te laten zitten, waardoor de deur van ruimtes in huis gewoon gesloten kan worden. 

Dit is niet de enige oplossing. Er zijn ook modellen die werken met een koelsysteem, waarbij ijswater de warmte uit de lucht opneemt. Deze apparaten worden ook wel aircooler genoemd. 

Alternatieve airco zonder afvoer: de aircooler 

Zoals reeds genoemd werd, draagt een aircooler de opgenomen warmte uit de lucht af aan ijswater in het apparaat. Op deze manier daalt de temperatuur in de ruimte. Je zou het enigszins kunnen vergelijken met het gebruik van een bakje ijsblokjes voor een ventilator. De ventilator zorgt dat de koude lucht boven de ijsblokjes de kamer in wordt gedreven. In de ruimte nemen de koude ijsblokjes de warmte op, waardoor de temperatuur daalt. Een bakje ijsblokjes is vanzelfsprekend in geen geval voldoende om de temperatuur echt te doen laten dalen. 

Houd er rekening mee dat een aircooler de lucht rondom het apparaat zal koelen, doordat koele lucht de ruimte in wordt geblazen. De temperatuur in je kamer zal echter nauwelijks dalen bij het gebruik van een aircooler. 

Waarom werkt een mobiele airco zonder afvoerslang niet? 

Een van de redenen die maakt dat huishoudens een mobiele airconditioner zonder afvoerslang overwegen, is het feit dat er geen raam open hoeft te blijven staan. Niet alleen kun je hinder ondervinden van de geluiden van buiten als het raam geopend is gedurende de nacht. Ook zorgt het openen van het raam ervoor dat het rendement van de mobiele airco afneemt. Er stroomt immers voortdurend warme lucht bij je kamer naar binnen overdag. 

Toch is een mobiele airco met afvoerslang over het algemeen een betere optie dan een mobiele airco zonder afvoerslang. Deze modellen zullen de ruimte weliswaar iets koelen, maar zorgen tegelijkertijd voor het verwarmen van de kamer. Dat klinkt misschien gek, maar is het niet! Om de ruimte te kunnen koelen, verbruikt het apparaat energie. Deze energie wordt omgezet in warmte. Vergelijk het met een computer of bijvoorbeeld een televisie die je aan hebt staan. Ook deze apparaten stoten warmte uit bij een intensief gebruik. 

Het maakt dat de temperatuur in een ruimte per saldo veel minder afneemt dan je wellicht verwacht op voorhand. Uit de recensies bij goedkopere modellen mobiele airco’s zonder afvoerslang blijkt zelfs dat de temperatuur stijgt in plaats van daalt! 

Voordelen van een mobiele airco zonder afvoerslang 

Ondanks het feit dat een mobiele airco zonder afvoerslang verschillende nadelen kent, worden deze apparaten nog steeds aangeboden. Niet voor niets, want de apparaten kennen wel degelijk een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat een mobiele airco zonder slang de ideale oplossing is voor woningen aan een drukke straat. Voor een mobiele airco met slang zal je altijd een raam open moeten laten staan. De slang moet immers ergens naar buiten gelegd worden. Het maakt dat je in de avond veel last kan hebben van het geluid van buiten. Daarbij is het voortdurend open laten staan van een raam inbraakgevoelig. Met een mobiele airco zonder slang los je dit probleem op. 

Net als verschillende mobiele airco’s met slang is het ook met een mobiele airco zonder slang en een aircooler mogelijk om een ruimte te verwarmen. Let op, dit geldt vaak niet voor de goedkopere modellen. Het maakt dat je de mobiele airco en aircooler breder in kunt zetten dan voor het koelen van de ruimtes in huis alleen. Ook handig is de mogelijkheid om de lucht te ontvochtigen of deze te reinigen, met een geïntegreerd filter in het apparaat. Het ontvochtigen van de lucht is wenselijk, wanneer je last hebt van astmatische of reumatische klachten. 

Aircooler vs. airco 

Waar airconditioning zorgt voor het koelen van een ruimte, doet een aircooler dat in veel mindere mate. De aircooler zorgt er voornamelijk voor, dat je een fris briesje in de kamer creëert. Het maakt het makkelijker om op warme zomerdagen in slaap te vallen. Daarbij hoeft de aircooler niet op een kraan te worden aangesloten. Iets wat bij een mobiele airco zonder slang wel noodzakelijk is. Het water in het apparaat neemt de warmte immers op en zal vervolgens verdampen. 

Een reden om voor een aircooler in plaats van een airco te kiezen, zou kunnen zijn dat een aircooler de ruimte vaak ook kan verwarmen. Dit is bij een mobiele airco zonder slang niet altijd mogelijk. Het feit dat je de aircooler in kunt zetten voor het verwarmen van een ruimte maakt dat deze ook in de herfst en winter van pas komt. Het geldt onder meer voor de Dyson Pure Hot & Cool, waarover je later op de pagina meer leest. 

Beste mobiele airco zonder slang: Evolar EVO-ES9000 

Mocht je ondanks de nadelen van een mobiele airco zonder slang ten opzichte van een (mobiele) airco met afvoer toch voor dit type airco kiezen, dan is de Evolar EVO-ES9000 de beste optie op dit moment. Deze mobiele airco zonder slang is niet goedkoop; je betaalt er circa duizend euro voor. Voordeel van dit model is wel, dat je deze mobiele airco ook kunt gebruiken voor het verwarmen van de ruimte en het ontvochtigen van de lucht. 

Een ander voordeel van de Evolar EVO-ES9000 is dat dit model krachtig genoeg is om grotere ruimtes met een oppervlak tot circa 90 vierkante meter te kunnen koelen. Veel mobiele airco’s met slang zijn slechts geschikt voor ruimtes van maximaal 20 tot 30 vierkante meter. Je bedient het apparaat eenvoudig via een app op je mobiele telefoon of tablet. Daarbij is de airco te koppelen met zowel Google Home als Alexa. Wanneer je hier de juiste gadgets voor in huis hebt, zou je het apparaat dus ook met je stem kunnen bedienen.

Je kunt de mobiele airco zonder slang gedurende 7 tot 9 uur gebruiken, afhankelijk van de omstandigheden in de ruimte waar de airco gebruikt wordt. Na deze periode moet de airco afkoelen. Dit proces neemt circa 2 tot 3 uur in beslag. Het maakt dat je deze mobiele airco voornamelijk in de nacht zal gebruiken, zodat je beter slaapt. 

Voordelen

 • Zorgt voor een daling in de temperatuur binnen kamers.  
 • Te bedienen via je Google Home of Alexa Assistant in huis.  
 • Werkt maar liefst 7 tot 9 uur, afhankelijk van de omstandigheden in een kamer.  
 • Geschikt voor het koelen van de lucht in grotere ruimtes. 

Nadelen

 • Model is aan de prijzige kant in vergelijking met alternatieven. 
 • Een vaste airco heeft een aanzienlijk hoger rendement. 

Beste aircooler: Dyson Pure Hot & Cool 

Kies je voor een aircooler in plaats van een mobiele airco zonder slang? In dat geval is de Dyson Pure Hot & Cool het overwegen waard. Dit model is goedkoper dan de beste mobiele airco zonder slang, met een prijs van circa 700 euro. Het model van Dyson staat bekend om het fraaie design hiervan. Het is een sieraad in iedere kamer! Zelfs wanneer je deze aircooler in je woonkamer zou gebruiken. 

Houd er rekening mee, dat de aircooler qua functionaliteit minder biedt dan een mobiele airco zonder slang. Althans, beide apparaten bieden een andere functionaliteit. Met de Dyson Pure aircooler zorg je voor een verfrissend briesje in de zomer. Net als de Evolar EVO-ES9000 is het ook met deze Dyson aircooler mogelijk om de ruimte niet alleen te koelen, maar ook te verwarmen. Daarbij kun je de vuile geurtjes uit de lucht op laten nemen door het apparaat, welke over een geïntegreerd filter beschikt. 

De Dyson aircooler wordt aangeraden voor ruimtes met een oppervlakte van maximaal 26 vierkante meter. Groot voordeel van dit apparaat zijn de ingebouwde sensoren. Deze houden de luchtkwaliteit in de gaten en zorgen dat het apparaat automatisch inschakelt als de lucht gezuiverd moet worden. Zo biedt de Dyson Pure aircooler meer functionaliteit dan de mogelijkheid om voor een lichte bries in huis te zorgen. Je bedient de Dyson Pure via een app op je telefoon. 

Voordelen

 • Een ruimte koelen, verwarmen en de lucht filteren. 
 • Beschikt over sensoren die het apparaat automatisch inschakelen. 
 • Bijzonder stijlvol vormgegeven apparaat, past in iedere ruimte. 

Nadelen

 • Niet geschikt voor een grote ruimte (>26 vierkante meter)
 • Minder geschikt voor het verlagen van de temperatuur in ruimtes. 

FAQ – Meest gestelde vragen over mobiele airco zonder slang 

Onderstaand vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over de mobiele airco zonder slang en het alternatief hiervan, de aircooler. 

Is er een mobiele airco zonder slang naar buiten? 

Er zijn apparaten die verkocht worden als mobiele airco zonder slang naar buiten. Houd er rekening mee, dat de effectiviteit van zo’n mobiele airco veel minder groot is dan de effectiviteit van een mobiele airco met afvoerslang. 

Welke airco zonder afvoerslang moet ik kopen? 

De mobiele airco zonder afvoerslang is een verstandige keuze voor mensen die de temperatuur in een ruimte een paar graden willen laten koelen. De Evolar EVO-ES9000 is op dit moment de beste keuze. 

Wat is een goed alternatief voor een mobiele airco zonder slang?

Een goed alternatief voor de mobiele airco zonder afvoerslang is een zogenaamde aircooler. De Dyson Pure aircooler is hier een goed voorbeeld van. Dit apparaat zorgt voor een zachte bries in je kamer. Tevens kun je de aircooler gebruiken om de ruimte in de herfst en winter te verwarmen. 

Werkt een mobiele airco ook zonder afvoerslang naar buiten? 

Over het algemeen geldt dat het rendement van een mobiele airco zonder afvoerslang naar buiten veel lager is, dan het rendement van een mobiele airco met afvoerslang. Dit valt te verklaren door het feit dat een airco de opgenomen warmte kwijt moet kunnen. Bij een mobiele airco zonder slang is dit lastiger dan bij een model met afvoerslang. 

Conclusie: zou ik een mobiele airco zonder slang kopen? 

Wanneer je een mobiele airco zonder afvoerslang vergelijkt met een mobiele airco met slang is de keuze eenvoudig: een mobiele airco met slang levert een hoger rendement. Dit is echter niet altijd een goede oplossing. Denk aan woningen met een slaapkamer aan de straatkant. Zou je het raam open laten staan om de slang van je mobiele airco naar buiten te kunnen laten lopen, dan ervaar je veel geluidsoverlast van buiten. Een mobiele airco zonder slang kan de oplossing vormen. Houd er rekening mee, dat een goede mobiele airco zonder afvoerslang al snel duizend euro kost. 

Een derde optie is een zogenaamde aircooler. Qua werking verschilt een aircooler van een mobiele airco zonder slang. De aircooler zorgt voor een zachte bries met frisse lucht in huis. Vaak is de capaciteit van zo’n aircooler minder groot, je gebruikt deze in een kleinere ruimte. Daarbij zal de aircooler de temperatuur in een ruimte nauwelijks doen laten verlagen.