Beste Energiezuinige mobiele airco’s die goed zijn voor je energierekening

Energiezuinige mobiele airco’s worden steeds populairder en niet zonder reden. Ze hebben niet alleen invloed op je comfortniveau tijdens warme dagen, maar ook op je energieverbruik en je ecologische voetafdruk. In deze gids duiken we dieper in op het belang, de kenmerken en de keuze van energiezuinige mobiele airco’s en geven we praktische tips voor energiezuinig gebruik.

Het Belang van Energiezuinige Mobiele Airco’s

Mobiele airco’s kunnen een flinke impact hebben op je energieverbruik. Mijn oudtante bijvoorbeeld had zo’n grote mobiele airco herinner ik me maar schrok eens van haar hoge energierekening na een bijzonder hete zomer. Energiezuinige modellen kunnen hier een oplossing bieden. Ze gebruiken geavanceerde technologieën om minder stroom te verbruiken en toch een koele en comfortabele binnenomgeving te bieden.

Daarnaast zijn energiezuinige mobiele airco’s vaak ontworpen om stiller te werken dan minder efficiënte modellen. Dit betekent een stillere, meer serene omgeving in je huis. Een win-winsituatie, als je het mij vraagt.

Door te kiezen voor een energiezuinige mobiele airco, draag je ook bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk.Elke kilowattuur die we besparen, helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Kenmerken van Energiezuinige Mobiele Airco’s

Als het op energiezuinigheid aankomt, is de energieclassificatie van een airco belangrijk. Deze classificatie wordt uitgedrukt in letters, van A+++ (meest efficiënt) tot G (minst efficiënt). Energiezuinige modellen hebben meestal een classificatie van A of hoger.

Het is interessant om te weten dat energielabels in de EU recent zijn vernieuwd. Het nieuwe energielabel, dat in 2021 werd ingevoerd, loopt van A+++ (het zuinigst) tot G (het minst zuinig), zonder plussen. Dit is gedaan om ruimte te maken voor nieuwe, zuinigere modellen.

Verder maken fabrikanten van mobiele airco’s gebruik van technologische innovaties om energiebesparingen mogelijk te maken. Ingebouwde sensoren en slimme functies stellen de airco in staat om de omstandigheden in de kamer te meten en hierop te reageren, wat tot minder energieverbruik leidt.

De beste met energielabel A+++: FlinQ FQC 8196 mobiele airco

Als je op zoek bent naar een energiezuinige airco die je helpt om te besparen op je energiekosten, dan is de FlinQ Slimme Mobiele Airco een uitstekende keuze. Deze airco is niet alleen krachtig met een koelvermogen van 15000 BTU, maar ook slim en efficiënt.

Het is een apparaat dat je zeker wilt hebben tijdens de hete zomermaanden. Het kan ruimtes tot wel 60 vierkante meter koelen, wat betekent dat het geschikt is voor zowel je slaapkamer, woonkamer als je kantoor.

Wat deze airco echt bijzonder maakt, zijn de slimme functies. Je kunt de temperatuur regelen via de Tuya Smart App op je telefoon, wat betekent dat je niet eens hoeft op te staan van je comfortabele bank of bed om de instellingen aan te passen. En als je WIFI het even laat afweten, kun je de airco nog steeds bedienen via het paneel op het apparaat zelf.

Maar het allerbelangrijkste is dat deze airco energieklasse A+++ heeft. Dit betekent dat hij zeer efficiënt is in het verbruiken van energie, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je energierekening.

Het design van de FlinQ Slimme Mobiele Airco is strak en modern, en hij is ook verrijdbaar. Dit betekent dat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen naar de ruimte waar je hem het meest nodig hebt.

Pros

  • Slim en energiezuinig
  • Geschikt voor grote ruimtes
  • Strak en modern design
  • Verrijdbaar

Cons

  • Kan wat geluid maken

De beste met energielabel A++: De’Longhi Pinguino PAC EX120 Silent 

De De’Longhi Pinguino PAC EX120 Silent Mobiele Airco is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een energiezuinige airco. Deze airco heeft een energielabel A++, wat betekent dat hij zeer efficiënt is in het verbruiken van energie. Dit is goed voor het milieu en helpt je om te besparen op je energiekosten.

Deze airco heeft een koelvermogen van 11.500 BTU en is geschikt voor ruimtes tot 43 vierkante meter. Dit maakt hem ideaal voor zowel kleine als middelgrote kamers. Een van de grote voordelen van deze airco is dat hij ook een ontvochtigingsfunctie heeft, wat betekent dat hij niet alleen de temperatuur in je kamer kan verlagen, maar ook de luchtvochtigheid kan verminderen.

Waarin de De’Longhi Pinguino dus verschilt van de FlinQ Slimme Mobiele Airco, is dat hij een lager energielabel heeft (A++ in plaats van A+++), maar vergis je niet: A++ is nog altijd uitstekend als we naar de energiezuinigheid kijken. Daarnaast heeft hij ook een lagere BTU (11.500 in plaats van 15.000). Dit betekent tegelijk dat hij minder energie verbruikt, maar ook wel minder krachtig is. Echter, voor kleinere ruimtes is deze airco écht meer dan voldoende.

De De’Longhi Pinguino PAC EX120 Silent Mobiele Airco is ook zeer stil in gebruik, met een maximaal geluidsniveau van 64 dB. Dit betekent dat je hem ’s nachts kunt laten draaien zonder dat je gestoord wordt door het geluid.

Pros

  • Zeer energiezuinig (A++)
  • Heeft ontvochtigingsfunctie
  • Relatief stil in gebruik

Cons

  • Minder krachtig dan de mobiele airco van FlinQ

De beste met energielabel A+: Princess 352712 Air Conditioner

De Princess 352712 Air Conditioner 12000 BTU is een mobiele airco die niet alleen een stijlvolle toevoeging is aan je interieur, maar ook een krachtpatser als het gaat om het koelen van je ruimte. Met een koelvermogen van 12.000 BTU en een vermogen van 1129 Watt, is deze airco in staat om je ruimte snel en efficiënt te koelen.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind aan deze airco, is de veelzijdigheid. Naast de koelfunctie, heeft het ook een ventilator- en ontvochtigingsfunctie. Dit betekent dat je niet alleen kunt genieten van een koele ruimte tijdens de hete zomerdagen, maar ook van een aangename luchtvochtigheid. Het overbodige vocht in je huis wordt door de ontvochtigingsfunctie opgevangen in het interne waterreservoir. Wanneer dit vol is, geeft de airco dit aan met een indicatie.

De bediening van de Princess 352712 is eenvoudig en intuïtief. Met de afstandsbediening kun je de temperatuur instellen binnen een bereik van 16°C tot 31°C. Daarnaast kun je de ventilatiesnelheid, timer en zwenkfunctie naar wens instellen. De slaapstand is ideaal voor warme nachten, waarbij je de airco ’s nachts aan kunt laten staan voor een koele slaapkamer.

De Princess 352712 heeft energielabel A+, wat betekent dat het een energiezuinige keuze is in vergelijking met andere airco’s. Dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden als je op zoek bent naar een energiezuinige airco om te besparen op energiekosten.

Tips voor het Kiezen van een Energiezuinige Mobiele Airco

Berekening van het Benodigde Koelvermogen

Als we spreken over het kiezen van een airco, is het essentieel om te begrijpen hoeveel koelvermogen je nodig hebt. Je kunt dit zien als de ‘motor’ van je airco; het vermogen bepaalt hoe goed het apparaat je kamer kan koelen. Koelvermogen wordt meestal uitgedrukt in BTU (British Thermal Units). Zo zal een kleinere kamer minder BTU nodig hebben dan een grote open ruimte.

Een vriend van mij die wat technischer aangelegd is als ik gaf me ooit deze handige tip: “Voor elke kubieke meter ruimte heb je ongeveer 30 tot 40 BTU nodig”. Dus, om het benodigde koelvermogen te berekenen, vermenigvuldig je de lengte, breedte en hoogte van de kamer in meters en vermenigvuldig je dit met 30 tot 40. Wees je er echter van bewust dat factoren zoals het aantal ramen, de isolatie van de kamer en de hoeveelheid zonlicht die de kamer ontvangt, ook invloed kunnen hebben op de benodigde koelcapaciteit.

Aandachtspunten bij het Kiezen van een Energiezuinig Model

Energiezuinigheid is essentieel bij het kiezen van een mobiele airco. Let op het energielabel, een gestandaardiseerd label dat aangeeft hoe energie-efficiënt het apparaat is. Modellen met een A of hoger zijn over het algemeen het meest energiezuinig.

Daarnaast kunnen slimme functies bijdragen aan energiebesparing. Een programmeerbare thermostaat, bijvoorbeeld, kan de airco op vooraf ingestelde tijden aan en uit zetten, waardoor het apparaat niet onnodig draait als je niet thuis bent. Of een airco met een bewegingssensor, die de airco uitschakelt als er geen activiteit in de kamer is.

Tot slot wil je een airco die de temperatuur en luchtvochtigheid nauwkeurig kan regelen. Een goede airco houdt niet alleen de temperatuur laag, maar zorgt ook voor een comfortabele luchtvochtigheid.

Overwegingen met betrekking tot Geluidsniveau en Gebruiksgemak

Ondanks dat energiezuinigheid belangrijk is, wil je ook rekening houden met andere factoren zoals het geluidsniveau en gebruiksgemak. Ik weet nog hoe blij ik was toen ik mijn eerste mobiele airco kocht, alleen om erachter te komen dat het zo luidruchtig was dat het lastig was om een gesprek te voeren, laat staan om te slapen!

Kies voor een model met een ‘stille’ of ‘nacht’ modus als je van plan bent om het ’s nachts te gebruiken. Een airco die wordt bediend met een afstandsbediening of een app kan ook bijdragen aan het gebruiksgemak. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het heel handig is om de airco vanaf de bank of zelfs buiten je huis te kunnen bedienen!

Mobiele Airco van het merk Princess

Praktische Tips voor Energiezuinig Gebruik

Het maken van een energiebewuste keuze bij de aankoop van je mobiele airco is slechts het halve werk. Hoe je het apparaat gebruikt, heeft ook een aanzienlijke invloed op het energieverbruik. Hier zijn enkele praktische tips om je airco zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Plaatsing en Isolatie van de Airco

De plek waar je de airco plaatst, kan een verschil maken in de effectiviteit en dus de energiezuinigheid van het apparaat. Zet de airco bij voorkeur op een plek waar de uitgeblazen koude lucht vrij door de kamer kan circuleren. Vermijd plaatsing in de volle zon of bij warmteproducerende apparaten zoals televisies of ovens, omdat dit het apparaat harder laat werken, wat meer energie kost.

Goede isolatie van de kamer is ook belangrijk. Een slecht geïsoleerde kamer verliest snel haar koelte, waardoor de airco harder moet werken om de temperatuur laag te houden. Zorg voor goede raamisolatie en houd ramen en deuren gesloten terwijl de airco aanstaat.

Optimalisatie van Temperatuurinstellingen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om de airco zo koud mogelijk in te stellen tijdens een hittegolf, is dit niet de meest energie-efficiënte manier van gebruik. Een goede vuistregel is om de airco niet meer dan 5-6 graden lager in te stellen dan de buitentemperatuur. Dit vermindert de belasting van het apparaat en zorgt voor een comfortabele binnentemperatuur zonder onnodig hoge energiekosten.