Split airco inclusief montage

Kies voor een split airco inclusief montage om ruimtes in je woning koel te houden op warme dagen. Een split airco biedt als voordeel, dat het systeem efficiënt werkt en daardoor milieuvriendelijker is dan diverse andere modellen. Denk aan een mobiele airconditioning. Je kunt de split airco aan de muur laten bevestigen. Via een leiding door of langs de wand wordt de warme lucht afgevoerd naar een unit op het dak van je woning. Zo geniet je het hele jaar door van een aangename en constante temperatuur. Op deze pagina lees je meer over de voordelen van de keuze voor een split airco inclusief montage. 

Vergelijk de beste airco deals

Vergelijk in 3 stappen de beste airco deals bij jou in de buurt. Of je nu op zoek bent naar een airco voor in huis of een airco voor je kantoor, via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend de beste offertes in jouw buurt. 

Gratis & vrijblijvend

Waarom kiezen voor een split airco inclusief montage? 

De keuze voor een split airco inclusief montage levert je verschillende voordelen op. Het voornaamste voordeel van een split airco is de mogelijkheid om een ruimte in huis te koelen. Zo ben je het hele jaar door verzekerd van een constante temperatuur. In de zomer koel je de ruimte, in de winter laat je de split airco uitgeschakeld om energie te besparen. Het is een goed alternatief voor mobiele airconditioning. 

Hierbij geldt dat een split airco relatief gezien energiezuiniger is en daarbij minder ruimte inneemt. Je kunt de split airco aan de wand laten monteren. Daar waar een mobiele airco altijd ruimte op de vloer inneemt. 

Split airco installeren door een vakman 

Bij een split airco is het sterk aan te raden om het apparaat door een vakman te laten installeren. Het verzekert je ervan dat de airco op correcte wijze aangesloten wordt. Niet alleen optimaliseert dit de werking van het apparaat. Ook zorgt het ervoor dat de levensduur van de airco zo lang mogelijk is. Bij de keuze voor een vakman om de split airco inclusief montage te kunnen laten leveren, is het verstandig om installatiewerkzaamheden van koelapparatuur (waaronder b.v. airco’s, warmtepompen, koelinstallaties) alleen te laten uitvoeren door een installatiebedrijf dat BRL 100 gecertificeerd is (artikel 3 van de verordening gefluoreerde broeikasgassen). Zo’n bedrijf heeft BRL 200 monteurs in dienst. (Een ZZP’er met alleen een BRL 200 diploma mag dus geen airco installeren). Het verzekert je ervan dat de vakman de juiste kennis in huis heeft om de split airco bij je thuis te kunnen monteren.  

Kosten installeren split airco 

De kosten voor het installeren van een split airco zijn van verschillende factoren afhankelijk. Bij een gemiddeld model airconditioning, met een vermogen van zo’n 2.5 kW, ben je gemiddeld een bedrag rond de 1.500 tot 1.750 euro kwijt. Dit bedrag is inclusief de montage- en voorrijkosten van de monteur. Kies je voor een kwalitatief goede split airco, dan liggen de kosten al snel op een bedrag rond de 2.000 tot 2.250 euro. Een goedkope split airco inclusief montage zal rond de 1.250 euro kosten. 

Onderstaande tabel toont een goed overzicht van de prijs die je betaalt voor een split airco inclusief de montage en voorrijkosten. 

Vermogen van een split aircoKosten (incl. montage en voorrijkosten)
2.5 kW1.250
3.5 kW1.750
5.0 kW2.000

Welk vermogen heb ik nodig? 

Het vermogen wat je nodig hebt om de verschillende ruimtes thuis te kunnen koelen op warme dagen is sterk afhankelijk van het formaat van de ruimte. Bij een kamer met een inhoud tot 70 kubieke meter is een model met een vermogen van 2.5 kW voldoende. Heb je een ruimte met een inhoud van 125 kubieke meter? Kies in dat geval voor een model met een vermogen van 3.5 kW. Het krachtigste model uit bovenstaand overzicht met montagekosten voor de split airco is bedoeld voor een ruimte met een inhoud van 170 kubieke meter. Gebruik onze gratis BTU calculator om exact uit te rekenen hoeveel capaciteit je nodig hebt.

Meerwerk bij split airco monteren 

Bij het installeren van een split airco zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Het vervangen van een bestaande split airco zal normaliter aanzienlijk makkelijker zijn, dan het installeren van een geheel nieuwe airco. In het eerste geval zijn de leidingen al getrokken, wat het eenvoudig maakt om de nieuwe airco op deze leidingen aan te sluiten. In het geval van een nieuwe airco moeten de leidingen nog getrokken worden. Het is afhankelijk van de afstand tussen de unit in huis en de unit op het dak, welke kosten dit met zich meebrengt. Je wilt de split airco bij voorkeur zo dicht mogelijk in de buurt van de unit op het dak hangen. Bij de keuze voor een split airco inclusief montage zal een verkoper je hierover adviseren. 

Uitbreiden van de groepen in de meterkast 

Kleine modellen split airco’s kunnen normaliter worden aangesloten op de bestaande groepen in de meterkast. Bij het installeren van een zwaarder model split airco, zal dit normaliter lastiger zijn. Het uitbreiden van de meterkast met een groep specifiek voor de airco kan hierbij noodzakelijk zijn. Dit meerwerk brengt extra kosten met zich mee. Je kunt ervoor kiezen direct een extra groep aan te laten brengen door een elektricien in de buurt. Zo hoeft dit niet meer gedaan te worden bij de installatie van de split airco zelf. 

Plaatsen van de unit op het dak 

Naast de mogelijke noodzaak van het uitbreiden van de groepen in de meterkast en het trekken van leidingen, is ook het installeren van de unit op het dak van je woning niet altijd even gemakkelijk. Houd hier rekening mee. Er zit een verschil tussen een unit welke gemonteerd wordt op een plat dak en een unit welke op een schuin dak moet worden aangesloten. Mogelijk moet er eerst een aanpassing aan het dak worden gedaan, voordat de unit geplaatst kan worden. 

Wie kan een split airco monteren? 

Reeds las je al, dat je bij de montage van een split airco het beste voor een gecertificeerde monteur kunt kiezen. Installeren dient uitgevoerd te worden door een F-gassen gecertificeerd bedrijf (o.b.v. BRL100 ). De monteur dient in bezit te zijn van een BRL200 persoonscertificaat. Zo heb je zelf geen omkijken naar het zoeken van een vakman. 

Tip: vraag via onderstaand formulier direct een aantal gratis arico offertes aan bij monteurs voor de installatie van een split airco in huis.