Monoblock airco inclusief montage

Kies voor een monoblock airco inclusief montage, wanneer het niet is toegestaan om een buitenunit op het dak van je woning te plaatsen. Ook is het niet bij iedere woning mogelijk om deze buitenunit aan de buitenmuur op te hangen. Bij een monoblock airco inclusief montage wordt de warmte in huis rechtstreeks naar buiten afgevoerd via een afvoerkanaal. Via datzelfde kanaal kan koele lucht de woning in worden gezogen. Zelf een monoblock airco installeren is vaak lastig, waardoor hulp van een professional wenselijk is.  

Vergelijk de beste airco deals

Vergelijk in 3 stappen de beste airco deals bij jou in de buurt. Of je nu op zoek bent naar een airco voor in huis of een airco voor je kantoor, via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend de beste offertes in jouw buurt. 

Gratis & vrijblijvend

Waarom kiezen voor een monoblock airco inclusief montage? 

Door voor een monoblock airco inclusief montage te kiezen profiteer je van verschillende voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een single split airco. Het belangrijkste voordeel van deze modellen is het feit, dat een buitenunit niet vereist is om de woning te kunnen koelen. De buitenunit wordt bij een single split airco vaak aan de buitenmuur of op het dak gemonteerd. Daarbij is een monoblock airco voordeliger dan een single split airco. Zowel in de aanschaf van het model, als in de montage hiervan. 

Toepassingen van een monoblock airco

Een monoblock airco inclusief montage wordt vaak gebruikt in appartementen en flatgebouwen. Niet iedereen vindt het even mooi, wanneer de buitenunit aan de wand bij het balkon van het appartement bevestigd wordt. Daarbij maakt de buitenunit van een single split airco relatief veel lawaai. Iets wat de buren en jouzelf kan storen, wanneer je de buitenunit aan de muur ophangt. Ook uit de ventilatiegaten die in de muur gemaakt moeten worden komt weliswaar geluid, maar dit is aanmerkelijk minder dan bij een single split airco. 

Ook heb je bij een appartement vaak niet de mogelijkheid om de buitenunit op het dak te monteren. De afvoerleiding zou immers door alle etages boven je getrokken moeten worden. Ten opzichte van een mobiele airco biedt een monoblock airco het voordeel dat deze iets stiller is.

Nadelen van een monoblock airco inclusief montage 

Zitten er enkel voordelen aan de keuze voor een monoblock airco inclusief montage? Nee, het model kent een aantal nadelen ten opzichte van een single split airco. Zo maakt een monoblock airco meer lawaai dan het single split-model. Let wel, dit geldt voor de geluidsproductie binnen je woning. Zoals eerder al werd aangehaald, profiteer je buiten juist van een aanmerkelijk lagere geluidsproductie. 

Daarbij zal er ook bij een monoblock airco een afvoerkanaal moeten worden aangelegd, als deze nog niet in de woning voorkomt. Het is de voornaamste reden om een monoblock airco inclusief montage af te nemen. Zo heb je hier zelf een omkijken naar! Het aanleggen van deze afvoer is bij een mobiele airconditioning niet noodzakelijk. Nadeel van die modellen is echter dat er een slang naar buiten moet worden gelegd. Zo staat er bijvoorbeeld altijd een raam open. 

Werking van een monoblock airco 

In de basis komt de werking van een monoblock airco overeen met die van een single split airco. Het belangrijkste verschil zit in het feit, dat het volledige koelproces bij een monoblock airco plaatsvindt in hetzelfde apparaat. De airconditioning zorgt dat de warme lucht uit de woning wordt gezogen, waarna dit langs leidingen met een koudemiddel stroomt. Het koudemiddel neemt de warmte op uit de lucht, waardoor de lucht afkoelt. Eenmaal gekoeld blaast de monoblock airco de lucht terug de ruimte in. Op deze manier daalt de temperatuur. 

Het koudemiddel zal in eerste instantie verdampen, door de warmte wat het uit de lucht heeft opgenomen. Via een condensor wordt het verdampte koudemiddel teruggebracht naar de condensor, welke ervoor zorgt dat het koudemiddel vloeibaar wordt. Op deze manier hoeft het koudemiddel zelden te worden bijgevuld.  

Ruimtes verwarmen met een monoblock airco 

Wanneer je voor een gemiddelde tot luxe monoblock airco kiest, heb je niet alleen de mogelijkheid om een ruimte te koelen. Je kunt de monoblock airco ook gebruiken om de ruimte te verwarmen in de herfst en winter. Het verwarmen gebeurt dankzij de lucht-lucht warmtepomp, welke zich binnen de monoblock airco bevindt. Het verwarmen van een ruimte is vaak ook mogelijk met een single split airconditioning, maar lang niet altijd met een mobiele airco. 

Lucht in ruimte ontvochtigen met monoblock airco’s 

Een derde functie, naast het koelen en verwarmen van ruimtes, is de mogelijkheid om de lucht te ontvochtigen. Met name in de zomermaanden kan de lucht erg vochtig zijn. Iets wat zeker bij reumatische en astmatische klachten voor een verergering hiervan kan zorgen. Ook na een lekkage in huis kan het ontvochtigen van de lucht wenselijk zijn, om vochtschade tegen te gaan. 

Monoblock airco installeren door een vakman 

Het plaatsen van een monoblock airco gaat gepaard met een aantal klussen. Zo moet er allereerst een afvoerleiding worden aangelegd door de woning. In veel gevallen is dit een bijzonder complexe klus. Het is niet eenvoudig om afvoerleidingen door stevige betonnen wanden en vloeren te laten lopen. Nadat de afvoerleiding is aangelegd, kan de monoblock airco hierop worden aangesloten. De laatste stap is het monteren van de monoblock airco aan de wand van de ruimte die je wilt koelen. Houd er rekening mee, dat je per ruimte een losse monoblock airco nodig hebt. Een hele etage koelen met een monoblock airco kost onnodig veel energie zal vaak niet het gewenste effect hebben. 

Koudemiddel in de monoblock airconditioning 

Binnen de monoblock airco’s bevindt zich koudemiddel. Dit koudemiddel kan schadelijk zijn voor je gezondheid, wanneer je met het middel in aanraking komt. Het is om deze reden sterk aan te raden om de monoblock airco altijd door een professionele vakman te laten monteren. Datzelfde geldt overigens voor een single split airco. Wordt de monoblock airco op een correcte wijze geïnstalleerd en onderhouden, dan heb je hier vele jaren plezier van! Enkel voor het gebruik van een mobiele airconditioning heb je de hulp van een monteur niet nodig. Je kunt deze direct gebruiken na de aanschaf hiervan. 

Het voordeel van een monoblock airco inclusief montage is het feit, dat dit apparaat minder stroom vergt dan een mobiele airco. 

Kosten installeren monoblock airco 

Verschillende factoren bepalen de kosten voor het installeren van een monoblock airco. Een van de belangrijkste factoren hierin is de eventuele aanwezigheid van een afvoerleiding binnen de woning. Het aanleggen van deze afvoerleiding kost veel tijd en moeite, waardoor de kosten al snel zullen oplopen. Wanneer je een bestaande monoblock airco vervangt voor een nieuw model, liggen de kosten lager. 

Bij het vervangen van een single split airco voor een monoblock airco is vaak al een afvoerleiding aanwezig. In dit geval kan het echter noodzakelijk zijn om een aanpassing aan de afvoerleiding door te voeren. De afvoer loopt nu immers niet naar het dak van de woning, maar vaak rechtstreeks door de buitenmuur. 

Monoblock airco inclusief montage verkocht 

In de meeste gevallen wordt een monoblock airco inclusief montage aangeboden. Dit hangt samen met het feit, dat het onveilig is om een apparaat met koudemiddel zelf te monteren. Bij een verkeerde montage kan het koudemiddel uit de monoblock airco lekken, met alle risico’s van dien. Voor een gemiddelde monoblock airco inclusief montage betaal je over het algemeen een prijs tussen de 1.400 en 2.000 euro. 

Deze kosten kunnen worden opgesplitst in installatiekosten, voorrijkosten en kosten voor de airconditioning zelf. Bekijk onderstaande tabel eens, om te zien welke kosten de verschillende onderdelen met zich meebrengen. 

TypeKosten
Voorrijkosten140 – 200 EU
Installatiekosten335 – 475 EU
Materialen925 – 1325 EU

Onderhoudscontract voor de monoblock airco 

Na de montage van een monoblock airco dien je deze zeker eens per jaar te laten onderhouden. Door periodiek onderhoud uit te voeren aan de monoblock airconditioning blijft deze lang goed functioneren. Je kunt een onderhoudscontract afsluiten bij de verkopende partij, of de professional die de monoblock airco bij je monteert. Voor een onderhoudscontract betaal je normaliter tussen de 100 en 150 euro per jaar. 

Airco offertes vergelijken & vind beste deal

Vraag nu via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend een offerte aan voor het plaatsen van een airco bij jou in de buurt. Na je aanvraag krijg je direct contact met de beste en ervaren installateurs die bij jou in de buurt actief zijn. Op deze manier kun je makkelijk vergelijken op prijs, service en kwaliteit. Jij beslist wie de opdracht krijgt!