Vaste airco’s

Een vaste airco (ook wel split airco genoemd) is een airconditioning unit die aan de muur vast gemonteerd wordt. Dit heeft als voordeel dat de airco altijd beschikbaar is en ingeruimd kan worden op een manier die weinig ruimte kost. Bovendien zijn vaste airco’s goedkoper in verbruik dan mobiele airco’s. Doordat de airco aan de muur wordt gemonteerd, wordt de afgevoerde warme lucht direct naar buiten vervoerd, waardoor het niet nodig is om een afvoerslang naar buiten te leiden.

Hoe werkt een airco?

Een airconditioning unit heeft een werking die vergelijkbaar is met een koelkast: warmte wordt door het apparaat onttrokken aan de lucht in de kamer. Eerste wordt de lucht door de airco aangezogen en door een verdamper geleid, waardoor vocht uit de lucht onttrokken wordt. Vervolgens wordt de droge lucht langs een koelelement geleid. Hierdoor wordt ook de warmte uit de lucht onttrokken, waardoor er koele, droge lucht verblijft.

Deze lucht wordt vervolgens met een ventilator terug de kamer ingeblazen, waardoor deze koel aanvoelt. Warm geworden koelvloeistof, uit de lucht onttrokken vocht en warme lucht worden door het apparaat naar buiten geleid.

Vergelijk de beste airco deals

Vergelijk in 3 stappen de beste airco deals bij jou in de buurt. Of je nu op zoek bent naar een airco voor in huis of een airco voor je kantoor, via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend de beste offertes in jouw buurt. 

Gratis & vrijblijvend

Wat verbruikt een airco?

Hoeveel energie een vaste airco verbruikt, is afhankelijk van een hoop factoren. Denk aan de grootte van de kamer die gekoeld moet worden en de temperatuur binnen deze ruimte, evenals de kwaliteit van de isolatie. Hoewel de airco op het moment van aanzetten op 100% zal draaien, kan het apparaat na het koelen van de ruimte op een lager vermogen aanblijven.

Bij een split airco kunnen we hierdoor, uitgaand van een middelgrote kamer, rekenen op een verbruik van ongeveer 1 kW per uur. Een airco verbruikt overigens minder energie wanneer je deze een tijd aanhoudt ten opzichte van het tussentijds uitzetten van het apparaat. Het is dus goedkoper en ecologisch meer verantwoord om het apparaat tijdens de warme uren aan te laten.

BTU berekenen

De koelcapaciteit van een airco wordt ook wel uitgedrukt in BTU, of British Thermal Unit. Wanneer je een vaste airco wilt aanschaffen, is het belangrijk om te weten wat de koellast van de ruimte is en dus hoeveel BTU de airco heeft. Voor het berekenen van de BTU heb je drie variabele getallen nodig: de inhoud van de ruimte (lengte x breedte x hoogte), de warmtefactor van de ruimte (kwaliteit isolatie, plat of schuin dak, veel of weinig elektronische apparatuur) en het verbruik van de airco. Voor de warmtefactor kun je rekenen met 30 (goed geïsoleerde ruimte), 40 (minder goed geïsoleerde ruimte) of 50 (slecht geïsoleerde ruimte) Voorbeeld: een kamer van 70m³ die minder goed geïsoleerd is geeft 70 x 40 = 2800 Watt. 1 Watt is gelijk aan 3,4121 BTU per uur, dus het aantal BTU dat nodig is om de kamer te koelen is 2800 x 3,4121 = 9553,88 BTU.

TIP: Om het je makkelijk te maken hebben we een speciale gratis BTU calculator voor je gemaakt.

Airco installeren

Het installeren van een vaste airco gebeurt in drie stappen: het plaatsen van de buitenunit, het leggen van de leidingen, en het plaatsen van de binnenunit. Als jouw airco unit minder dan drie kilo koelvloeistof bevat, kun je ervoor kiezen om hem zelf te monteren. Eerst zul je dan moeten bepalen waar je de units gaat plaatsen. Bij voorkeur staan de binnen- en buitenunit niet te ver uit elkaar, hooguit drie à vier meter. De buitenunit kan opgehangen worden aan de muur, op de grond of op het dak geplaatst worden. Aangezien er vloeistof van de binnenunit naar de buitenunit zal stromen, is het belangrijk dat de leidingen niet te ver naar boven lopen. Let er ook op dat er niet te veel obstakels in de weg staan, zodat de
buitenunit lucht kan aanzuigen. Voor de leidingen zul je een gat in de muur moeten boren. Let erop dat het gat precies even groot is als de leidingen, anders ontsnapt er lucht. Tot slot plaats je de binnenunit en sluit je alle leidingen aan.

Airco Installeren
Airco Installeren

Split airco inclusief montage

Wanneer je je vaste airco liever door een professional wilt laten monteren, is dit natuurlijk ook mogelijk. Airco units die meer dan drie kilo koelvloeistof bevatten, moeten zelfs door een professional gemonteerd worden. Aanbieders van airco units, zowel voor de verkoop als verhuur, leveren vaak ook montageservice. Ben je van plan om een split airco te huren of te kopen, vraag dan gerust naar montage-, storings- en onderhoudsservice.

Beste split airco’s

Hoe goed een airco unit is, hangt af van een aantal factoren. Natuurlijk moet een airco de ruimte voldoende af kunnen koelen tegen een relatief laag verbruik. Maar ook factoren als geluidsniveau en luchtfilteringskwaliteit zijn belangrijk. Let bij de aanschaf van een airco dus altijd goed op of deze kwaliteiten beschreven zijn. Zo kun je een goede vergelijking maken van airco’s in verschillende prijsklassen.

Multi split airco

Een multi split airco systeem is een split airco met meerdere binnenunits, die allemaal aangesloten zijn op dezelfde buitenunit. Met een multi split airco kun je meerdere ruimtes tegelijkertijd afkoelen en koel houden. Een buitenunit kan maximaal vier binnenunits aangesloten hebben. Hierbij maakt het niet uit of de binnenunit aan de muur hangt, op de vloer staat of ingebouwd is. Ook is het nog steeds mogelijk om de binnenunits op
verschillende instellingen te hebben. Doordat een multi split airco slechts één buitenunit heeft, is dit systeem voordeliger dan bijvoorbeeld vier single split airco’s in huis.

Airco offertes vergelijken & vind beste deal

Vraag nu via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend een offerte aan voor het plaatsen van een airco bij jou in de buurt. Na je aanvraag krijg je direct contact met de beste en ervaren installateurs die bij jou in de buurt actief zijn. Op deze manier kun je makkelijk vergelijken op prijs, service en kwaliteit. Jij beslist wie de opdracht krijgt!