BTU Berekenen

Heb je wel eens van BTU berekenen gehoord? BTU is een term die je tegen gaat komen als je gaat zoeken naar het koelvermogen van een airco. Dit wordt namelijk uitgedrukt in kW of in BTU. Middels dit artikel krijg je meer uitleg over BTU, hoeveel je nodig hebt per m3 en hoe je de capaciteit van je airco kunt berekenen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen heb ik een gratis BTU calculator voor je gemaakt, zodat je dit allemaal niet zelf hoeft uit te rekenen.

BTU Calculator

Twee kolommen
Verticaal
Horizontaal
Koelvermogen (BTU / kW) Calculator
Koelcapaciteit airco berekening:
Naam Totaal
"{{getWooProductName}}" is toegevoegd aan je winkelwagen
Heb je een promotiecode?
Promocode Verberg Toon

Wat is BTU?

Voordat we uitleggen hoeveel BTU je nodig hebt, is het eerst van belang meer te weten te komen over BTU zelf. BTU is de afkorting die staat voor British Thermal Units. Daarbij kan ook gezegd worden dat 1 Watt hetzelfde is als 3,4121 BTU. Als je dan bijvoorbeeld 2000 Watt koelvermogen hebt, dan is dat ongeveer gelijk aan 6800 BTU.

Hoeveel BTU je nodig hebt per m3?

Om de hoeveelheid BTU per m3 te berekenen, zijn er een aantal factoren waar eerst naar gekeken moet worden. Om te beginnen is de ligging van de ruimte in de woning van belang (staat de hele dag de zon op het plat dak?), hoeveel buitenmuren zijn er? Hoe is de ruimte geïsoleerd?  

De isolatieklasse van de ruimte moet bepaald worden. Gemiddeld geldt dat er voor iedere kubieke meter ongeveer 30/40 Watt koelvermogen nodig is. Dit is 100-135 BTU per m3. Maar er zijn nog meer factoren waar naar gekeken moet worden. De ruimte die gekoeld moet worden valt binnen een bepaalde klasse:

  • Klasse I: uitstekende isolatie, geen buitenmuren of (plat) dak en weinig ramen.
  • Klasse II: goede isolatie, weinig buitenmuren, niet veel ramen geen (plat) dak.
  • Klasse III: gemiddelde isolatie, enkele buitenmuur en gemiddelde hoeveelheid ramen.
  • Klasse IV: matige isolatie, veel buitenmuren en ramen, mogelijk een (plat) dak.
  • Klasse V: slechte isolatie, vrijstaand, (plat) dak en veel ramen.
  • Klasse VI: zeer slechte isolatie, vrijstaand, volop ramen en een serre met veel glas.

Als je weet in welke klasse de ruimte valt die je hebt gekozen, dan kun je een stap verder gaan. Er moet nog gekeken worden naar hoe groot de ruimte is. De inhoud van de ruimte kan berekend worden aan de hand van een formule: oppervlakte (m2) * hoogte (m) = inhoud in m3. Als je de isolatieklasse en de inhoud weet, dan weet je hoeveel je nodig hebt. Zo kun je eenvoudig een airco kiezen die bij de betreffende ruimte past.

Koelvermogen in kW’s

Bij een vaste airco of mobiele airco wordt het koelvermogen vaak aangegeven in BTU of in Watt. Dit kun je eenvoudig omrekenen: 1 kW = 1000 Watt = 3410 BTU/u. Maar hoeveel kW heb je nodig om een ruimte goed te kunnen koelen? Daarvoor moet je ook de vermenigvuldigingsfactor weten. Dit kan 30, 40 of 50 zijn. Heb je bijvoorbeeld Klasse I en dan 10 m2 (25 m3) dan is dat 435 W (1495 BTU), bij een ruimte van Klasse I en 25 m2 (62,5 m3), heb je 1095 W (3730 BTU).   

Airco In Kamer
Airco In Kamer

Capaciteit airco berekenen

Het is belangrijk dat de airco die je wil kopen voldoende capaciteit heeft voor de betreffende ruimte. Als er namelijk sprake is van te weinig capaciteit, zal dat zorgen voor teleurstellingen. Maar ook teveel capaciteit is niet prettig. Het gaat er om dat jij een comfortabele leefruimte en werkruimte hebt. Hoeveel heb je dan wel nodig? 

  • Ga na wat de inhoud is van de ruimte die je wil koelen (lengte x breedte x hoogte). 
  • Gebruik dan de vermenigvuldigingsfactor, dit kan bijv. 30 zijn (bij goed geïsoleerde ruimten met weinig ramen), 40 kies je als de ruimte minder goed voorzien is van isolatie, factor 50 kies je bijv. bij een zolder, of bij een plat of schuin dak. 
  • Zorg dat je het getal van de eerste stap neemt en dan vermenigvuldig je dat met 30, 40 of 50 (net wat bij jou van toepassing is) en dan krijg je een beeld van hoeveel capaciteit een airco moet hebben om deze ruimte goed te kunnen koelen.

Conclusie 

Als je op zoek bent naar een geschikte airco, met voldoende koelvermogen, dan is het belangrijk dat je van tevoren weet hoeveel BTU je nodig hebt per m3. Gelukkig kun je dit eenvoudig hierboven berekenen hoeveel je nodig hebt. Je dient sowieso te weten hoe groot de ruimte is die je wil koelen (door middel van de airco) en de isolatieklasse van de ruimte moet ook in kaart worden gebracht (Klasse I (uitstekende isolatie) t/m klasse VI (zeer slechte isolatie)). De laatste tijd wordt het koelvermogen vaker uitgedrukt in Watt dan in BTU. Daarom is het ook zinvol om te weten dat 1 Watt gelijk is aan 3,4121 BTU. Zo kun je het eenvoudig omrekenen en weet jij wat je nodig hebt!

Vergelijk de beste airco deals

Vergelijk in 3 stappen de beste airco deals bij jou in de buurt. Of je nu op zoek bent naar een airco voor in huis of een airco voor je kantoor, via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend de beste offertes in jouw buurt. 

Gratis & vrijblijvend

Plaats een reactie