Raamafdichting voor afvoerslang airco

Ben je op zoek naar een manier om je huis koel te houden tijdens de warme zomermaanden? Dan kan een mobiele airco voor jou dé perfecte uitkomst zijn. Deze apparaten hebben de functionaliteit van een normale airco unit en kunnen tijdens de herfst en winter handig opgeborgen worden. Maar: je huis moet er wel op voorbereid zijn. Mobiele airco’s maken namelijk gebruik van een afvoerslang om warme lucht en condenswater af te voeren. In dit artikel leggen we uit waar je met deze slang in je huis heen kunt.


Werking aircosysteem

Maar eerst: hoe werkt een airco-systeem en waarom is daar een afvoerslang voor nodig? Een airco werkt op een vergelijkbare manier als een koelkast: het apparaat onttrekt warmte uit de lucht die in de kamer aanwezig is. Deze lucht wordt door de airco aangezogen en door een verdamper geleid, die vocht uit de lucht onttrekt.

De droge lucht wordt vervolgens langs een koelelement geleid dat de warmte uit de lucht onttrekt. De koele, droge lucht wordt vervolgens met een ventilator terug de kamer ingeblazen. Het vocht dat uit de lucht is gehaald, het koelvloeistof dat warm geworden is en de uit de lucht onttrokken warmte worden via de afvoerslang naar buiten geleid.

TIP: Zorg dat je eerst je BTU berekend, dan weet je precies wat voor een airco je moet uitkiezen!

Afvoerslang airco naar buiten

De afvoerslang is dus bedoeld om warme lucht en afvalwater vanuit de airco af te voeren. Het zou natuurlijk niet handig zijn om de warme lucht weer terug de kamer in te blazen. Hierom is het de bedoeling om de afvoerslang naar buiten te leiden. Er bestaan twee opties om dit te doen.

De eerste is om gebruik te maken van een gat in de muur. Omdat het gat precies de omtrek van de afvoerslang moet hebben, is deze optie eerder geschikt voor airco units die in principe niet meer verplaatst zullen worden. Wanneer je een mobiele airco gebruikt, kun je beter gebruik maken van optie twee: de afvoerslang uit het raam hangen.

Raamafdichting voor afvoerslang airco

Het is dus belangrijk dat de afvoerslang naar buiten geleid wordt en dit kun je met mobiele airco’s het beste doen via het raam. Nieuw probleem: wanneer je je raam open hebt, stroomt er natuurlijk weer warme lucht van buiten naar binnen. Gelukkig is hier een oplossing voor: raamafdichting. Met raamafdichting kun je de afvoerslang via je open raam naar buiten laten, terwijl de raamafdichting de overige ruimte tussen het raam en het raamkozijn afsluit.

De afvoerslang loopt dus ook door de raamafdichting zelf. Deze wordt vervolgens naar de exacte omvang van de afvoerslang afgesloten.
Dit verloopt meestal via klittenband of een ritssluiting. Hierdoor kan de mobiele airco dus toch optimaal gebruikt worden.

Verschillende soorten raamafdichting

Raamafdichting bestaat voor verschillende soorten airco’s en verschillende soorten ramen. Het is dus belangrijk om voor aankoop te controleren of de raamafdichting voor jouw situatie geschikt is. Er is voor alle soorten ramen passende raamafdichting te vinden.

Raamafdichting werkt het beste wanneer het scharnierpunt aan één kant van het raam bevestigd is. Heeft jouw raam een scharnierpunt in het midden? Dan moet je dit raam dus van twee kanten afdichten. Hiervoor bestaan speciale raamafdichtingssets, waardoor je toch maar één product hoeft aan te schaffen.

Zelf raamafdichting maken

Ben jij zelf een handige klusser? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf een raamafdichting te maken. Zelf een raamafdichting maken heeft verschillende voordelen, zoals het voorkomen van warmteverlies en het verbeteren van de efficiëntie van je airconditioner. Hieronder worden enkele handige methoden uitgelegd om zelf een raamafdichting te maken:

 1. Isolatietape of tochtstrips: Bevestig isolatietape of tochtstrips langs de randen van het raam om eventuele kieren en spleten af te dichten. Controleer grondig op openingen en zorg ervoor dat je alle mogelijke bronnen van tocht en warmteverlies afdicht. Deze tape of strips zijn gemakkelijk aan te brengen en kunnen helpen bij het minimaliseren van luchtstromen rondom het raam.
 2. Plastic folie of raamisolatiefolie: Plaats plastic folie of speciale raamisolatiefolie op het raamkozijn met behulp van dubbelzijdig plakband. Span de folie strak en zorg ervoor dat alle kieren en openingen goed zijn afgesloten. Deze folie vormt een barrière tegen tocht en warmteverlies en kan de isolatiewaarde van het raam verbeteren. Het is ook mogelijk om de folie in de winter te verwijderen als je het raam wilt openen.
 3. Op maat gemaakte afdichting met houten latten en rubberen afdichtingen: Snijd houten latten op maat en bevestig ze stevig rondom het raamkozijn. Plaats rubberen afdichtingen tussen het raam en de latten om een goede afdichting te creëren. Dit is een meer permanente oplossing die een effectieve barrière vormt tegen tocht en warmteverlies.

Het zelf maken van een raamafdichting is een kosteneffectieve oplossing die je in staat stelt om je raamisolatie aan te passen aan jouw specifieke behoeften. Zorg ervoor dat de afdichting goed is aangebracht en dat er geen openingen of kieren meer zijn om optimale resultaten te behalen. Met een goed afgedichte raamafdichting voorkom je niet alleen warmteverlies, maar verminder je ook geluidsoverlast en het binnendringen van stof en allergenen. Het resultaat is een comfortabelere en energiezuinigere woonomgeving.

Oriëntatie voor aanschaf raamafdichting airco

Heb je besloten om een raamafdichting voor je mobiele airco-systeem aan te schaffen? Dan wordt het tijd om je te oriënteren op de verschillende soorten raamafdichting die op de markt zijn. Hieronder zetten wij een aantal producten voor je op een rij, zodat je straks goed geïnformeerd kunt gaan shoppen.

HOOMEE raamafdichting

De raamafdichting van HOOMEE is een voordelige keuze die voor de meeste airco units bruikbaar is. De raamafdichting zelf wordt door middel van zelfklevend klittenband aan je raam en raamkozijn bevestigd. Het gat voor de afvoerslang wordt door middel van ritssluitingen afgesloten. De HOOMEE raamafdichting kan overweg met airco-systemen met zowel één als twee afvoerslangen. De raamafdichting is in verschillende formaten verkrijgbaar. De raamafdichting van middelgroot formaat heeft een omtrek van 500 cm. HOOMEE heeft verder ook een afdichting voor deuren beschikbaar.

HOOMEE Central Pivot raamafdichting

BLOKKEER BINNENKOMENDE HETE LUCHT - HOOMEE centraal pivot raamafdichtings set voorkomt dat de warme lucht terug in uw kamer komt en helpt de kamer koeler te houden. Onze waterdichte raamafdichting houdt insecten, muggen en regen buiten en creëert een "gesloten omgeving" die uw kamer langer koel...
Zie prijs

Wil je de afvoerslang van je airconditioner uit een raam met middenscharnier leiden? Dan biedt HOOMEE handige oplossingen met hun sets van raamafdichtingsvellen. Deze sets zijn speciaal ontworpen om een goede afdichting te creëren en de afvoerslang veilig naar buiten te leiden.

De set bestaat uit twee vellen: één vel met een ritssluiting en één vel zonder ritssluiting. Het vel met de ritssluiting maakt het eenvoudig om de afvoerslang door het raam te leiden. Je kunt de ritssluiting openen en sluiten om de gewenste positie te bepalen. Dit zorgt voor een strakke en veilige afdichting rondom de afvoerslang.

HOOMEE biedt de set met twee vellen in twee varianten, afhankelijk van de omtrek van je raam. Er is een set met vellen van 190 cm omtrek en een set met vellen van 230 cm omtrek. Zo kun je de juiste maat kiezen die perfect past bij jouw raam met middenscharnier.

Met deze HOOMEE sets kun je de afvoerslang van je airconditioner efficiënt en veilig naar buiten leiden, zonder dat er warme lucht of insecten naar binnen kunnen komen. Dit zorgt voor een optimale werking van je airconditioner en een comfortabele binnenomgeving.

Trotec AirLock raamafdichting

TROTEC Raamafdichting voor airco's - AirLock 100 - Transparant - 4mLET OP VOORDAT U DE AIRLOCK 100 BESTELT EN OM RETOURZENDINGEN EN TELEURSTELLINGEN TE VOORKOMEN:De AirLock 100 past bijna op alle gangbare raamconstructies met een maximale omtrek van 400 cm (Niet geschikt voor doorgaans Velux...
Zie prijs

De Trotec AirLock is niet alleen een populaire keuze, maar ook een van de meestverkochte raamafdichtingen op de markt. Deze raamafdichtingen van Trotec bieden handige en praktische oplossingen voor het installeren en gebruiken van airconditioningssystemen. Ze worden eenvoudig bevestigd aan zowel het raam als het raamkozijn met behulp van zelfklevend klittenband.

Een van de handige kenmerken van de Trotec AirLock is dat het raam nog steeds kan worden gesloten, zelfs nadat de raamafdichting is gemonteerd. Dit betekent dat je de flexibiliteit behoudt om het raam te openen en te sluiten zonder de raamafdichting te verwijderen. Dit is vooral handig als je tussendoor frisse lucht wilt laten circuleren of het raam wilt sluiten wanneer de airconditioning niet in gebruik is.

De Trotec AirLock is verkrijgbaar in verschillende modellen om aan verschillende behoeften te voldoen. De AirLock 100 is geschikt voor airco-systemen met één enkele afvoerslang. Als je airco-systeem echter twee afvoerslangen heeft, is de AirLock 200 de juiste keuze. Deze modellen bieden een effectieve afdichting rondom de afvoerslang(en), waardoor ongewenste luchtstromen en warmteverlies worden voorkomen.

Voor deuren en extra grote ramen heeft Trotec ook de AirLock 1000 ontwikkeld. Dit product biedt niet alleen ruimte voor één of twee afvoerslangen, maar is ook geschikt voor bredere openingen. Hierdoor kun je ook grote deuropeningen of extra grote ramen afsluiten en afdichten voor een optimale werking van je airconditioningssysteem.

Trotec Airlock 100 Raamafdichtingskit
Trotec Airlock 100 Raamafdichtingskit

AEG AWK03 raamafdichting

Bereik de gewenste binnentemperatuur met de AEG Premium Window Kit AWK03. De set textielafdichtingen zorgt ervoor dat er geen warme lucht van buiten naar je woonkamer, slaapkamer, kinderkamer of kantoor kan stromen. Je huis koelt sneller af en blijft langer koel. De raamkit is een ideaal systeem...
Zie prijs

AEG heeft speciaal voor airco-systemen van hun eigen merk een handig raamafdichtingsproduct op de markt gebracht, genaamd de AEG AWK03. Dit product biedt een efficiënte oplossing voor het afsluiten van ramen tijdens het gebruik van een airconditioner.

De AEG AWK03 is ontworpen om eenvoudig aan het raam en het raamkozijn te worden bevestigd met behulp van klittenband. Hierdoor blijft het stevig op zijn plaats zitten, zelfs bij hogere luchtstroom. Een handige ritssluiting sluit het gat rond de afvoerslang af, waardoor de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd en de koele lucht binnen blijft.

Wat dit product nog handiger maakt, is dat het geschikt is voor zowel kantelramen als ramen met een middenscharnier. Hierdoor is het toepasbaar op verschillende soorten ramen en biedt het een breder scala aan mogelijkheden voor gebruikers.

Een nadeel van de AEG AWK03 is echter dat het, in vergelijking met sommige concurrerende producten, wat aan de prijzige kant kan zijn. Desondanks kan de duurzaamheid en de effectieve werking van het product de investering waard zijn voor degenen die op zoek zijn naar een betrouwbare en gemakkelijk te installeren raamafdichting voor hun AEG airco-systeem.

Aeg Awk03 Airco Raamafdichtingskit
Aeg Awk03 Airco Raamafdichtingskit

JustFire raamafdichting

Zonder een slimme raamafdichting verliest u veel energie en komt er permanent warme lucht via het raam terug in de gekoelde ruimte wat natuurlijk bijzonder inefficiënt is. De Windowseal maakt een einde aan energieverspilling De windowseal is meer dan een raamafdichting. Deze praktische hulp kan...
Zie prijs


De raamafdichting van JustFire is niet alleen voordelig, maar ook uiterst gebruiksvriendelijk. Met de aanschaf van de JustFire raamafdichting ontvang je een raamafdichtingsvel met een omtrek van 400 cm, wat voldoende is voor de meeste raamformaten. Dit betekent dat je geen tijd en moeite hoeft te besteden aan het op maat snijden van de afdichting.

Het installatieproces is eenvoudig en vereist geen ingewikkelde gereedschappen. Je bevestigt het klittenband aan zowel het raam als het raamkozijn met behulp van de zelfklevende achterkant. Hierdoor blijft de afdichting stevig op zijn plaats zitten, zelfs bij sterke luchtstromen. Vervolgens sluit je de afdichting af met de praktische ritssluiting, die gemakkelijk te openen en te sluiten is wanneer je de airconditioner wilt gebruiken of onderhouden.

Het ontwerp van de JustFire raamafdichting is speciaal ontwikkeld voor airco-systemen met een enkele afvoerslang. Hierdoor ben je verzekerd van een optimale afdichting en een efficiënte werking van je airconditioner. De afdichting voorkomt dat warme lucht van buiten naar binnen stroomt en houdt de gekoelde lucht binnen, waardoor de koelprestaties worden verbeterd en energie wordt bespaard.

Naast het effectief afdichten van het raam, biedt de JustFire raamafdichting ook extra voordelen. Het helpt bij het verminderen van geluidsoverlast van buitenaf en houdt stof, insecten en andere ongewenste elementen buiten. Hierdoor creëer je een aangenamere en schone binnenomgeving.

Justfire Airco Raamafdichtingskit
Justfire Airco Raamafdichtingskit

MaxxHome raamafdichting

Maak je gebruik van een mobiele airco met een afvoerslang en blijft de warme lucht door je raam naar binnen komen? Dan is deze raamafdichting de ultieme oplossing voor dit probleem. Deze raamafdichting zorgt ervoor dat de koeling binnen blijft en de warme lucht buiten. Voordelen: Geschikt...
Zie prijs


MaxxHome biedt raamafdichtingen aan die speciaal zijn ontworpen om een maximale omtrek van 420 cm te kunnen afdekken. Deze raamafdichtingen bieden een handige oplossing om warmteverlies te voorkomen en de efficiëntie van airconditioners te verbeteren.

Net als bij eerder genoemde methoden, wordt de MaxxHome raamafdichting bevestigd met zelfklevend klittenband dat stevig aan het raamkozijn wordt bevestigd. Vervolgens kan de afdichting eenvoudig worden afgesloten met behulp van een ritssluiting. Dit maakt het mogelijk om gemakkelijk toegang te krijgen tot het raam wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld om het raam te openen of schoon te maken.

Het is echter belangrijk op te merken dat de MaxxHome raamafdichting gemengde reviews heeft gekregen van gebruikers op bol.com. Hoewel sommige gebruikers positieve ervaringen hebben gedeeld, zijn er ook negatieve beoordelingen te vinden. Deze negatieve beoordelingen wijzen vaak op problemen met de kwaliteit van het materiaal, zoals de klittenbandsluiting die niet goed vast blijft zitten of de ritssluiting die snel kapot gaat.

Het is altijd raadzaam om gebruikersreviews zorgvuldig te lezen en de feedback van andere klanten in overweging te nemen bij het maken van een aankoopbeslissing. Als alternatief voor de MaxxHome raamafdichting kunnen andere merken en modellen worden overwogen, waarbij het belangrijk is om op zoek te gaan naar producten met positieve beoordelingen en reputaties.

Maxxhome Airco Raamafdichtingskit
Maxxhome Airco Raamafdichtingskit

Hantech HT800 raamafdichting

Geschikt voor alle mobiele airco's. Ongeacht of de monoblock-airco's bij draai-kiepramen of dakramen staan, is de montage heel eenvoudig. De bevestiging gebeurt door middel van klittenband. Het duurzame UV-bestendige en waterdichte materiaal en de hoogwaardige ritssluiting met twee sledes voor...
Zie prijs

De raamafdichting van Hantech is een uitstekende optie voor het afsluiten van ramen met een maximale omtrek van 400 cm. Deze handige accessoire is verkrijgbaar voor €38,94 euro en biedt verschillende voordelen. Net als andere raamafdichtingen wordt deze eenvoudig aan het raam en raamkozijn bevestigd met behulp van zelfklevend klittenband. Het sluit de opening voor de afvoerslang van de airconditioner af met een handige ritssluiting.

Wat deze raamafdichting van Hantech onderscheidt, is het gebruik van UV-bestendig materiaal. Dit betekent dat het bestand is tegen de schadelijke effecten van zonlicht en daardoor langer meegaat. Dit is een belangrijk voordeel, vooral omdat de raamafdichting vaak aan direct zonlicht wordt blootgesteld.

Belangrijk om op te merken is dat de Hantech raamafdichting alleen geschikt is voor airco-systemen met één afvoerslang. Zorg ervoor dat je de compatibiliteit van je airconditioner controleert voordat je deze raamafdichting aanschaft.

Met de Hantech raamafdichting geniet je van een efficiëntere werking van je airconditioner, omdat het warmteverlies door het raam wordt verminderd. Het zorgt voor een betere isolatie en voorkomt dat koude lucht ontsnapt of warme lucht binnendringt.

Bovendien biedt de Hantech raamafdichting extra gemak door de ritssluiting waarmee je eenvoudig toegang hebt tot het raam zonder de hele afdichting te hoeven verwijderen.

Hantech Ht800 Airco Raamafdichtingskit
Hantech Ht800 Airco Raamafdichtingskit

FDBW raamafdichting

Mobiele airco afvoer oplossing 500 cm – voor mobiele airco met slang - energiebesparing – zet aircoslang vast - comfortabel binnenklimaat- eenvoudig te installeren – houdt insecten buiten – wit/transparant – ook geschikt voor drogerslangMeet eerst je deur op! 500 CM is de omtrek zonder...
Zie prijs


De raamafdichting van FDBW is speciaal ontworpen om perfect te passen bij schuiframen. Met een afmeting van 80 x 40 cm is het raamafdichtingsvel ruim genoeg om de opening van het schuifraam volledig af te dekken. In het midden van het vel bevindt zich een handige ritssluiting van 50 cm, waardoor de afvoerslang van je airconditioningsysteem gemakkelijk geplaatst kan worden.

De FDBW raamafdichting is specifiek geschikt voor airconditioners met één afvoerslang. Het biedt een effectieve oplossing om te voorkomen dat warme lucht van buiten naar binnen stroomt en dat koele lucht ontsnapt. Hierdoor verbetert de energie-efficiëntie van je airconditioner en creëer je een aangename en comfortabele omgeving in huis.

Een groot voordeel van de FDBW raamafdichting is dat je nog steeds je schuifraam kunt openen en sluiten zonder de afdichting te verwijderen. De ritssluiting in het midden zorgt ervoor dat je gemakkelijk toegang hebt tot de afvoerslang en deze kunt aansluiten of loskoppelen wanneer dat nodig is. Zo behoud je de flexibiliteit om de frisse lucht binnen te laten wanneer je wilt, zonder concessies te doen aan de efficiëntie van je airconditioner.

Met de FDBW raamafdichting voor schuiframen geniet je van het beste van beide werelden: een goed afgedichte en geïsoleerde ruimte en de mogelijkheid om je schuifraam te gebruiken zoals je gewend bent. Het is een praktische en handige oplossing om het comfort in je huis te verbeteren, ongeacht het weer buiten.

Fdbw Airco Raamafdichtingskit
Fdbw Airco Raamafdichtingskit

Bodin 352400 raamafdichting

Net een airco gekocht en wil je er voor zorgen dat die heerlijke koude lucht binnen blijft? Met de handige Bodin 352400 Raamafdichting is dit geen probleem. Met deze kit hoef je geen speciaal gat in je woning te maken of een andere onhandige constructie te bedenken. De kit is gemaakt van 100%...
Zie prijs

Bodin, een dochterbedrijf van Smartwares Group, heeft zijn assortiment uitgebreid met een nieuw raamafdichtingsproduct, speciaal ontworpen voor airconditioners. Met de introductie van de Bodin 352400 laat bol.com zien dat het niet alleen een platform is voor verschillende merken, maar ook zelf de markt betreedt met zijn eigen producten.

De Bodin 352400 is ontworpen om eenvoudig aan het raam en raamkozijn te worden bevestigd met behulp van zelfklevend plakband. Dit maakt de installatie snel en gemakkelijk, zonder dat er gereedschap nodig is. De raamafdichting is voorzien van een handige ritssluiting waardoor de afvoerslang van de airconditioner veilig naar buiten kan worden geleid. Dit zorgt voor een nette en efficiënte afvoer van de warme lucht.

Het unieke aan de Bodin 352400 is dat het specifiek is ontworpen voor airco-systemen met één afvoerslang. Dit maakt het product geschikt voor een breed scala aan airconditioners op de markt. Het zorgt ervoor dat de warme lucht effectief wordt afgevoerd, terwijl het raam goed is afgedicht om tocht en warmteverlies te voorkomen.

Bodin 352400 Raamafdichting
Bodin 352400 Raamafdichting

Veel succes met de aanschaf van raamafdichting voor je mobiele airco

Hopelijk heb ik je met dit artikel wegwijs kunnen maken in het aanbod van raamafdichtingen voor de mobiele airco. Ik heb uitgelegd hoe een airco werkt en hoe een raamafdichtingsset kan helpen om efficiënter gebruik te maken van jouw mobiele airco. Vervolgens hebben ik een aantal verschillende producten aan je geïntroduceerd, waardoor je nu een geïnformeerde keuze kunt maken bij de aanschaf van jou raamafdichting. Veel succes bij de aanschaf en uiteindelijke montage van jouw raamafdichting, hopelijk kun je er veel gebruik van maken deze zomer!

Laat vooral in je reactie hieronder weten of ik je goed geholpen heb.

5 gedachten over “Raamafdichting voor afvoerslang airco”

 1. We hebben een tuinhuis met openslaande deuren die we ook willen koelen als we er niet zijn ivm huisdieren. Vraag: hoe kun je er zelf nog uit als de raamafdichting is aangebracht op de deur? Er is maar 1 uitgang.
  En welk merk is dan het best?

  Beantwoorden
 2. Ik zoek een raamafdichting voor een raam dat naar buiten opengaat met een omtrek van 6,20 m (1,5m bij 1,6m).
  Tot op heden heb ik dat niet kunnen vinden.
  Wellicht is de scharnierzijde van het raam ook op een andere manier af te dichten? Hierdoor zou namelijk een kleinere afdichting volstaan.
  Enig idee?

  Beantwoorden
 3. Goed overzicht, waarvoor dank. Mijn vraag is: als je alles afdicht, en je voert de warme lucht af, dan zou je vacuum krijgen (als de pomp dat aan zou kunnen), dus waar komt dan de nieuwe lucht vandaan? Je moet ergens aanvoer hebben.

  Beantwoorden

Plaats een reactie