Ben je op zoek naar een manier om je huis koel te houden tijdens de warme zomermaanden? Dan kan een mobiele airco voor jou dé perfecte uitkomst zijn. Deze apparaten hebben de functionaliteit van een normale airco unit en kunnen tijdens de herfst en winter handig opgeborgen worden. Maar: je huis moet er wel op voorbereid zijn. Mobiele airco’s maken namelijk gebruik van een afvoerslang om warme lucht en condenswater af te voeren. In dit artikel leggen we uit waar je met deze slang in je huis heen kunt.
Werking aircosysteem
Maar eerst: hoe werkt een airco-systeem en waarom is daar een afvoerslang voor nodig? Een airco werkt op een vergelijkbare manier als een koelkast: het apparaat onttrekt warmte uit de lucht die in de kamer aanwezig is. Deze lucht wordt door de airco aangezogen en door een verdamper geleid, die vocht uit de lucht onttrekt.
De droge lucht wordt vervolgens langs een koelelement geleid dat de warmte uit de lucht onttrekt. De koele, droge lucht wordt vervolgens met een ventilator terug de kamer ingeblazen. Het vocht dat uit de lucht is gehaald, het koelvloeistof dat warm geworden is en de uit de lucht onttrokken warmte worden via de afvoerslang naar buiten geleid.
TIP: Zorg dat je eerst je BTU berekend, dan weet je precies wat voor een airco je moet uitkiezen!
Afvoerslang airco naar buiten
De afvoerslang is dus bedoeld om warme lucht en afvalwater vanuit de airco af te voeren. Het zou natuurlijk niet handig zijn om de warme lucht weer terug de kamer in te blazen. Hierom is het de bedoeling om de afvoerslang naar buiten te leiden. Er bestaan twee opties om dit te doen.
De eerste is om gebruik te maken van een gat in de muur. Omdat het gat precies de omtrek van de afvoerslang moet hebben, is deze optie eerder geschikt voor airco units die in principe niet meer verplaatst zullen worden. Wanneer je een mobiele airco gebruikt, kun je beter gebruik maken van optie twee: de afvoerslang uit het raam hangen.
Raamafdichting voor afvoerslang airco
Het is dus belangrijk dat de afvoerslang naar buiten geleid wordt en dit kun je met mobiele airco’s het beste doen via het raam. Nieuw probleem: wanneer je je raam open hebt, stroomt er natuurlijk weer warme lucht van buiten naar binnen. Gelukkig is hier een oplossing voor: raamafdichting. Met raamafdichting kun je de afvoerslang via je open raam naar buiten laten, terwijl de raamafdichting de overige ruimte tussen het raam en het raamkozijn afsluit.
De afvoerslang loopt dus ook door de raamafdichting zelf. Deze wordt vervolgens naar de exacte omvang van de afvoerslang afgesloten.
Dit verloopt meestal via klittenband of een ritssluiting. Hierdoor kan de mobiele airco dus toch optimaal gebruikt worden.
Verschillende soorten raamafdichting
Raamafdichting bestaat voor verschillende soorten airco’s en verschillende soorten ramen. Het is dus belangrijk om voor aankoop te controleren of de raamafdichting voor jouw situatie geschikt is. Er is voor alle soorten ramen passende raamafdichting te vinden.
Raamafdichting werkt het beste wanneer het scharnierpunt aan één kant van het raam bevestigd is. Heeft jouw raam een scharnierpunt in het midden? Dan moet je dit raam dus van twee kanten afdichten. Hiervoor bestaan speciale raamafdichtingssets, waardoor je toch maar één product hoeft aan te schaffen.
Zelf raamafdichting maken
Ben jij zelf een handige klusser? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf een raamafdichting te maken en in jouw raamkozijn te plaatsen. Belangrijk hierbij is om te letten op:
- dat de houten plaat precies past en het raam goed afsluit, en
- dat je een gat in de plaat maakt die precies groot genoeg is voor de afvoerslang.
Een nadeel hiervan is dat een houten plaat niet lichtdoorlatend is, waardoor je raam niet meer als bron van natuurlijk licht bruikbaar is.
Oriëntatie voor aanschaf raamafdichting airco
Heb je besloten om een raamafdichting voor je mobiele airco-systeem aan te schaffen? Dan wordt het tijd om je te oriënteren op de verschillende soorten raamafdichting die op de markt zijn. Hieronder zetten wij een aantal producten voor je op een rij, zodat je straks goed geïnformeerd kunt gaan shoppen.
HOOMEE raamafdichting
De raamafdichting van HOOMEE is een voordelige keuze die voor de meeste airco units bruikbaar is. De raamafdichting zelf wordt door middel van zelfklevend klittenband aan je raam en raamkozijn bevestigd. Het gat voor de afvoerslang wordt door middel van ritssluitingen afgesloten. De HOOMEE raamafdichting kan overweg met airco-systemen met zowel één als twee afvoerslangen. De raamafdichting is in verschillende formaten verkrijgbaar. De raamafdichting van middelgroot formaat heeft een omtrek van 500 cm. HOOMEE heeft verder ook een afdichting voor deuren beschikbaar.
HOOMEE Central Pivot raamafdichting
Wil je jouw afvoerslang uit een raam met middenscharnier leiden? Dan heeft HOOMEE ook sets beschikbaar met twee raamafdichtingsvellen. Een set bestaat uit twee vellen: één met en één zonder ritssluiting. De afvoerslang kan door het vel met de ritssluiting naar buiten geleid worden. De set met twee vellen is beschikbaar in twee varianten: één waarin de vellen een omtrek hebben van 190 cm en één met een omtrek van 230 cm.
Trotec AirLock raamafdichting
De Trotec AirLock is één van de meestverkochte raamafdichtingen. Ook de raamafdichtingen van
Trotec worden aan het raam en raamkozijn bevestigd via zelfklevend klittenband, terwijl de afvoerslang met een ritssluiting afgesloten kan worden. Handig is dat het raam nog gesloten kan worden terwijl de AirLock nog gemonteerd is.
De AirLock 100 kan gebruikt worden voor airco-systemen met een enkele afvoerslang, terwijl de AirLock 200 overweg kan met twee slangen. Trotec heeft verder ook de AirLock 1000 beschikbaar, die gebruikt kan worden voor deuren en extra grote ramen. Ook dit product heeft ruimte voor twee afvoerslangen.

AEG AWK03 raamafdichting
Speciaal voor airco-systemen van haar eigen merk heeft AEG een raamafdichtingsproduct op de markt gebracht. Net als bij voorgaande systemen wordt de AEG AWK03 met klittenband aan het raam en raamkozijn bevestigd, terwijl een ritssluiting het gat voor de afvoerslang afsluit. De AEG AWK03 kan voor zowel kantelramen als ramen met middenscharnier gebruikt worden. Nadeel van dit product is dat het, in vergelijking met concurrerende producten, wat aan de prijzige kant is.

JustFire raamafdichting
De raamafdichting van JustFire is één van de voordeligste op de markt. Wanneer je een raamafdichiting van JustFire aanschaft, krijg je een raamafdichtingsvel met een omtrek van 400 cm. Net als bij andere producten wordt deze bevestigd aan het raam en het raamkozijn met zelfklevend klitteband en afgesloten met een ritssluiting. De JustFire kan alleen overweg met airco-systemen met een enkele afvoerslang.

MaxxHome raamafdichting
MaxxHome biedt raamafdichtingen aan met een maximale omtrek van 420 cm. Net als voorgaande producten wordt de MaxxHome raamafdichting bevestigd met zelfklevend klittenband en afgesloten met een ritssluiting. Opvallend is dat het product vrij negatief scoort in de gebruikersreviews op bol.com.

Hantech HT800 raamafdichting
De raamafdichting van Hantech, beschikbaar voor ramen met een maximale omtrek van 400 cm, is beschikbaar voor €38,94 euro. Net als voorgaande producten wordt deze raamafdichting aan het raam en raamkozijn bevestigd met zelfklevend klittenband en sluit het de opening voor de afvoerslang af met een ritssluiting. Opvallend is dat het materiaal dat Hantech gebruikt voor hun raamafdichting UV-bestendig is. De Hantech HT800 kan alleen overweg met airco-systemen met één afvoerslang.

FDBW raamafdichting
De raamafdichting van FDBW is speciaal gemaakt voor schuiframen. Het raamafdichtingsvel heeft een afmeting van 80 x 40 cm, met in het midden een ritssluiting van 50 cm waardoor de afvoerslang geplaatst kan worden. De FDBW raamafdichting is bruikbaar voor airco-systemen met één afvoerslang. Met gebruik van de FDBW raamafdichting voor schuiframen kun je je raam nog gewoon open en dicht doen.

Bodin 352400 raamafdichting
Bodin, een dochterbedrijf van Smartwares Group, is het huismerk van bol.com. Hiermee komt bol.com dus zelf ook op de markt met een raamafdichtingsproduct. De Bodin 352400 is, net als voorgaande producten, te bevestigen aan het raam en raamkozijn met zelfklevend plakband en heeft een ritssluiting voor de afvoerslang. De Bodin kan alleen overweg met airco-systemen met één afvoerslang.

Veel succes met de aanschaf van raamafdichting voor je mobiele airco
Hopelijk heb ik je met dit artikel wegwijs kunnen maken in het aanbod van raamafdichtingen voor de mobiele airco. Ik heb uitgelegd hoe een airco werkt en hoe een raamafdichtingsset kan helpen om efficiënter gebruik te maken van jouw mobiele airco. Vervolgens hebben ik een aantal verschillende producten aan je geïntroduceerd, waardoor je nu een geïnformeerde keuze kunt maken bij de aanschaf van jou raamafdichting. Veel succes bij de aanschaf en uiteindelijke montage van jouw raamafdichting, hopelijk kun je er veel gebruik van maken deze zomer!
Laat vooral in je reactie hieronder weten of ik je goed geholpen heb.
We hebben een tuinhuis met openslaande deuren die we ook willen koelen als we er niet zijn ivm huisdieren. Vraag: hoe kun je er zelf nog uit als de raamafdichting is aangebracht op de deur? Er is maar 1 uitgang.
En welk merk is dan het best?
Dan kun je eens kijken naar deze afdichting speciaal voor deuren: https://aircogids.com/recommends/deurafdichting-airco/
Deze zitten met klittenband vast en daardoor zou je er dus naar buiten kunnen.
Ik zoek een raamafdichting voor een raam dat naar buiten opengaat met een omtrek van 6,20 m (1,5m bij 1,6m).
Tot op heden heb ik dat niet kunnen vinden.
Wellicht is de scharnierzijde van het raam ook op een andere manier af te dichten? Hierdoor zou namelijk een kleinere afdichting volstaan.
Enig idee?
is dit misschien een optie: https://aircogids.com/recommends/raamafdichtingskit/
Goed overzicht, waarvoor dank. Mijn vraag is: als je alles afdicht, en je voert de warme lucht af, dan zou je vacuum krijgen (als de pomp dat aan zou kunnen), dus waar komt dan de nieuwe lucht vandaan? Je moet ergens aanvoer hebben.