Beste mobiele airco’s die kunnen koelen én verwarmen

Als je denkt aan airconditioning, denk je waarschijnlijk aan de zomer. Maar wist je dat er mobiele airco’s zijn die niet alleen kunnen koelen, maar ook verwarmen? Deze apparaten zijn een uitstekende optie als je op zoek bent naar een flexibele manier om je huis het hele jaar door comfortabel te houden.

Mobiele airco’s die kunnen koelen en verwarmen, worden ook wel omkeerbare of tweerichtingsairconditioners genoemd. Deze airco’s kunnen koude lucht uitstoten in de zomer en warme lucht in de winter, waardoor ze een veelzijdige oplossing zijn voor temperatuurregeling.

Dankzij hun mobiliteit kun je deze airco’s gemakkelijk van kamer naar kamer verplaatsen. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact en een manier om de uitlaatslang naar buiten te leiden.

Top-5 Mobiele airco’s die kunnen verwarmen

Hoe werken mobiele airco’s met verwarmingsfunctie?

Mobiele airconditioners met een verwarmingsfunctie werken op een vergelijkbare manier als traditionele airconditioners, maar met de mogelijkheid om ook warmte te genereren. Deze apparaten maken gebruik van een koelmiddel om warmte te absorberen en af te voeren, waardoor ze in staat zijn zowel te koelen als te verwarmen.

In de koelmodus van een mobiele airco wordt het koelmiddel gebruikt om warmte uit de binnenlucht te onttrekken. Het koelmiddel circuleert door een gesloten systeem en verdampt bij een lage druk, waardoor het warmte opneemt en de lucht afkoelt. Vervolgens wordt de warme lucht naar buiten afgevoerd, waardoor de temperatuur in de kamer daalt. Het koelmiddel wordt daarna gecomprimeerd, waardoor het de opgenomen warmte kan afgeven aan de buitenlucht.

In de verwarmingsmodus werkt het proces precies andersom. Het koelmiddel absorbeert warmte uit de buitenlucht, zelfs bij koude temperaturen, en transporteert deze naar binnen. Door het koelmiddel te comprimeren, stijgt de druk en wordt de opgenomen warmte afgegeven aan de binnenlucht, waardoor de kamer wordt verwarmd. De afgekoelde versie van het koelmiddel wordt daarna weer naar buiten gevoerd om opnieuw warmte op te nemen.

Het gebruik van een koelmiddel maakt mobiele airco’s met verwarmingsfunctie energiezuinig, omdat ze gebruikmaken van bestaande warmtebronnen in de lucht om warmte te genereren. Dit maakt ze een handige en veelzijdige optie voor het reguleren van de temperatuur in huis, zowel in warme als koude seizoenen.

Mobiele airco in de slaapkamer

Kan een mobiele airco die kan koelen én verwarmen de hele woning verwarmen?

Mobiele airco’s die kunnen koelen én verwarmen zijn ontworpen om een specifieke kamer of een klein gedeelte van een woning te verwarmen. Ze hebben over het algemeen niet het vermogen om een hele woning te verwarmen, omdat hun verwarmingscapaciteit beperkt is.

De effectiviteit van een mobiele airco die kan verwarmen hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de kamer, de isolatie van de woning en de buitentemperatuur. In goed geïsoleerde kamers met een gematigd klimaat kunnen mobiele airco’s echter voldoende warmte leveren om de kamer comfortabel te verwarmen.

Als je een hele woning wilt verwarmen, is het raadzaam om te investeren in een centrale verwarmings- of warmtepompsysteem. Deze systemen zijn ontworpen om de hele woning gelijkmatig te verwarmen en kunnen efficiënter werken dan mobiele airco’s.

De beste mobiele airco met verwarmingsfunctie: AEG AXP34U338HW – Mobiele airco

De AEG AXP34U338HW mobiele airconditioner is een uitstekende keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een comfortabele en flexibele oplossing voor zowel de warme lente- en zomerdagen als de koudere herfst- en wintermaanden. Deze airco combineert efficiëntie met elegantie en biedt precies de juiste temperatuur in huis, koel en fris wanneer het buiten heet is, en warm en behaaglijk als het buiten koud is.

Wat deze airco onderscheidt van andere modellen, is het lage energieverbruik. Met een energielabel A voor koelen, kun je erop vertrouwen dat deze airco je huis koel houdt zonder dat je energierekening de pan uitrijst. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Maar het is niet alleen de koelfunctie die dus indruk maakt. De AEG AXP34U338HW heeft ook een verwarmingsfunctie. Dit betekent dat je deze airco het hele jaar door kunt gebruiken, niet alleen in de zomer. In de wintermaanden kan het fungeren als een extra warmtebron, waardoor je huis snel en efficiënt wordt verwarmd.

Een ander groot voordeel van deze airco is dat het meer verkoelingscapaciteit genereert dan veel andere modellen. Het genereert namelijk +30% meer verkoelingscapaciteit tegen 2600W. Dit betekent dat het sneller en effectiever je huis kan koelen, wat vooral handig is tijdens die echt hete zomerdagen.

De AEG AXP34U338HW gebruikt ook duurzaam gas R290. Dit vermindert het broeikaseffect potentieel (GWP) aanzienlijk met 99,8% vergeleken met R410a. Hierdoor kun je de optimale temperatuur bereiken zonder afbreuk te doen aan groene referenties.

Maar zoals bij elk product, zijn er ook nadelen. Een minpunt van de AEG AXP34U338HW is dat er geen raam afdichtingskit wordt meegeleverd. Dit betekent dat je deze apart moet aanschaffen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Pros

  • Energiezuinig met energielabel A voor koelen
  • Heeft een verwarmingsfunctie voor de koudere maanden
  • Genereert +30% meer verkoelingscapaciteit tegen 2600W

Cons

  • Geen raam afdichtingskit meegeleverd

Waar let je best op bij je aankoop?

Laten we beginnen met het belangrijkste: de capaciteit van het apparaat. Niet elke mobiele airco is hetzelfde. Het vermogen varieert van model tot model. Dus hoe weet je welke je nodig hebt? Simpel, denk na over de grootte van de ruimte waarin je van plan bent het apparaat te gebruiken. Voor een kleine kamer volstaat wellicht een minder krachtig model, maar voor grotere ruimtes heb je echt iets krachtigers nodig.

En dan is er nog de kwestie van energie-efficiëntie. We leven in een tijd waarin energiebesparing en milieuvriendelijkheid terecht hoog op onze prioriteitenlijst staan. Gelukkig hebben we het energielabel om ons te helpen bij onze keuze. Dit label vertelt je hoe efficiënt een apparaat is, gaande van A+++ (het meest efficiënt) tot D (het minst efficiënt). Ik zou altijd adviseren om een model te kiezen met een zo hoog mogelijk energielabel. Het kan iets duurder zijn, maar je bespaart op de lange termijn op je energierekening.

Laten we nu even praten over de extra functies. Weet je, het zijn deze kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Een timerfunctie bijvoorbeeld, kan heel handig zijn als je wilt dat de airco stopt met werken na een bepaalde tijd. En dan is er de slaapmodus, die het geluid en de temperatuur optimaliseert om je een goede nachtrust te geven. Kijk ook uit naar modellen met een afstandsbediening voor extra gemak.

Heeft een mobiele airco die kan koelen én verwarmen onderhoud nodig?

Ja, een mobiele airco die kan koelen én verwarmen heeft onderhoud nodig om optimaal te blijven werken. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de airco efficiënt blijft koelen en verwarmen, de luchtkwaliteit behouden wordt en de levensduur van het apparaat wordt verlengd.

Het onderhoud omvat meestal het reinigen van het luchtfilter, het controleren van de condensor en het schoonmaken van de binnen- en buitenunits. Het luchtfilter moet regelmatig worden gereinigd of vervangen om de luchtstroom niet te belemmeren en de efficiëntie van de airco te behouden. De condensor, die zich aan de buitenkant van de airco bevindt, kan vuil en stof verzamelen en moet worden gecontroleerd en indien nodig gereinigd.

Het is ook belangrijk om de algemene werking van de airco te controleren en eventuele afwijkingen in prestaties of geluidsniveau op te merken. Indien nodig kun je contact opnemen met een professionele serviceprovider om uitgebreider onderhoud uit te voeren.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je mobiele airco die kan koelen én verwarmen optimaal presteert en een comfortabel binnenklimaat behoudt.