Hoe werkt een monoblock airco?

Onder een monoblock airco verstaan we een airconditioning die de warmte opneemt uit de lucht en deze rechtstreeks afvoert naar buiten. Het is de tegenhanger van een single split airco, waarbij naast de binnenunit ook een buitenunit gebruikt wordt. Een monoblock airco biedt verschillende voordelen ten opzichte van de single split airco. Denk aan het feit, dat er geen unit aan de wand bij je balkon of bijvoorbeeld op het dak gemonteerd hoeft te worden. Op deze pagina lees je meer over de werking van een monoblock airco. 

Vergelijk de beste airco deals

Vergelijk in 3 stappen de beste airco deals bij jou in de buurt. Of je nu op zoek bent naar een airco voor in huis of een airco voor je kantoor, via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend de beste offertes in jouw buurt. 

Gratis & vrijblijvend

Wat is een monoblock airco? 

Een monoblock airconditioning helpt je de ruimtes van je woning koel te houden op de warme zomerdagen. Net als bij een single split airco is het verstandig om per ruimte een losse monoblock airco te gebruiken. Deze modellen zijn niet krachtig genoeg om een volledige etage koel te kunnen houden in de zomer. Het verschil tussen de monoblock airco en de single split airco zit in het feit, dat de monoblock airco uit slechts één unit bestaat. Daar waar een single split airco is opgebouwd uit twee units; een binnen- en buitenunit. 

Bekende merken monoblock airco’s

Wanneer je de aankoop van een monoblock airco overweegt, is het belangrijk om voor een betrouwbare producent te kiezen. Het verzekert je van een hoog rendement tegen een relatief laag verbruik. Daarbij wil je voorkomen dat de monoblock airco koelvloeistof verliest of al na een paar jaar vervangen moet worden. Bekende en gerenommeerde merken monoblock airco’s zijn onder meer Innova, Coolbuddy en Maiko. Deze partijen bieden airco’s aan in het midden- en hogere segment. Een duurzame oplossing om je woning koel te houden in de zomer! 

Verschillende soorten monoblock airco’s 

De monoblock airco’s worden in de basis in twee varianten aangeboden. Je hebt de keuze uit een wandmodel en een vloermodel. Van beide modellen wordt de wandairco het vaakst gebruikt. Dit model hang je aan de wand, vaak net onder het plafond. Bij een vloerairco komt het apparaat op de grond te staan, of hangt deze ter hoogte van de radiator. Aangezien warme lucht opstijgt, is een model die dicht tegen het plafond bevestigd wordt vaak de meest efficiënte keuze. 

Kosten van een monoblock airco 

De kosten voor een monoblock airco hangen af van het vermogen hiervan. Het benodigde vermogen is weer afhankelijk van de ruimte die je met de airco wilt kunnen koelen. Des te krachtiger het model is, des te makkelijker is het ook om de ruimte koel te houden. De meeste monoblock airco’s worden gebruikt in ruimtes met een oppervlak van maximaal dertig vierkante meter. 

Onderstaande tabel biedt je een overzicht van de kosten voor een monoblock airco, per vermogenscategorie. 

VermogenscategorieKosten 
1.5 – 1.8 kW1.200 EU
2.0 – 2.5 kW1.600 EU
3.0 – 3.5 kW1.800 EU

Verwarmen van een ruimte in huis 

Een monoblock airco kan een ruimte in huis doorgaans niet alleen koelen. Je kunt het apparaat ook gebruiken om de ruimtes binnen je woning te verwarmen en hier de lucht bijvoorbeeld te ontvochtigen. In een ruimte waar de isolatie beperkt is, kan het ’s winters behoorlijk koud worden. Met een monoblock airco zorg je dat de temperatuur het hele jaar door aangenaam is. Het ontvochtigen van de lucht is goed voor je gezondheid! In het bijzonder wanneer je te maken hebt met reuma of astma. Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan de klachten die bij deze aandoeningen horen versterken. Gebruik een hygrometer om te bepalen of de lucht in jouw woning ontvochtigd moet worden. 

Waarom kiezen voor monoblock airco’s? 

Het voornaamste doel van een monoblock airco is vanzelfsprekend het koelen van een ruimte in huis. In de zomer kan het behoorlijk warm worden, waarbij je in de avond niet altijd de mogelijkheid hebt de woning goed te laten ventileren. De warmte kan hierdoor nauwelijks ontsnappen. Met een monoblock airco voer je de warmte uit de lucht af, waardoor de temperatuur daalt.  

Specifiek voor de monoblock airco wordt vaak gekozen in appartementen en flats, waar over het algemeen geen ruimte is voor een losse buitenunit. Je wilt voorkomen dat de buitenunit aan de muur bij je balkon of veranda moet worden opgehangen. Evenals dat het niet prettig is om de unit op je dak te plaatsen, als dit tevens je terras is. Heb je een appartement in het midden van de flat? In dat geval zou de afvoer door alle appartementen boven het jouwe moeten lopen. Dit is vanzelfsprekend geen optie.

De voordelen van een monoblock airco 

Het belangrijkste voordeel van een monoblock airco is de brede inzetbaarheid hiervan. Je hebt geen buitenunit nodig om de ruimtes in huis te kunnen koelen. Iets wat bij een single- of multi split airco wel noodzakelijk is. Je kunt de monoblock airco in een appartement gebruiken, maar bijvoorbeeld ook op een boerderij waarvan de wanden niet wilt belasten met een buitenunit. Het geeft je woning immers een minder fraaie uitstraling! 

Houd er rekening mee, dat er geluid uit het afvoerkanaal van de monoblock airco zal komen. Daar deze afvoer vaak in de wand bij het balkon of bijvoorbeeld een veranda gemonteerd zit, kan dit in het begin enigszins storend zijn. Bij een single split airco is het geluid minder hard, daar de buitenunit vaak op het dak geplaatst wordt. 

Mogelijkheid de airco zelf te monteren 

Wanneer je op zoek gaat naar een monoblock airco zal je al snel modellen treffen, welke je zelf kunt monteren. In het bijzonder wanneer het afvoerkanaal al aanwezig is. Kies je voor een monoblock airco aan een buitenmuur? In dat geval zou je zelf een gat in de muur kunnen maken, om hier de afvoer van de monoblock airco op aan te sluiten. Je hoeft in dit geval geen lang afvoerkanaal door je woning aan te leggen. Door een monoblock airco zelf aan te sluiten, bespaar je op de kosten van het apparaat. Bij een single split airco is dit in geen geval mogelijk. 

Houd er rekening mee, dat het niet altijd de beste keuze is om een monoblock airco zelf aan te sluiten. Zo loop je het risico dat de airconditioning verkeerd wordt aangesloten of bijvoorbeeld beschadigd raakt. Met name schade aan het reservoir met koelvloeistof leidt tot gevaarlijke situaties. 

Ook wil niet iedere monteur een monoblock airco onderhouden, welke door particulieren zelf is aangesloten. Het is sterk aan te raden om altijd een onderhoudscontract voor de airco af te sluiten. 

Voordelen monoblock airco ten opzichte van mobiele airco 

Je vergelijkt de monoblock airco vaak niet alleen met een single split airco. Ook een mobiele airco kan een optie voor je zijn. In de aankoop kost een monoblock airco meer dan een mobiele airco. In het bijzonder wanneer je de monoblock airco op professionele wijze laat monteren. Het voordeel van een monoblock airco is echter dat deze goedkoper is in z’n verbruik en een hoger rendement biedt. 

Het hogere rendement hangt onder meer samen met het feit dat je bij een mobiele airco een slang naar buiten moet leggen voor de afvoer van warme lucht. Veel mensen hangen de slang via een raam naar buiten. Iets wat ertoe leidt, dat er via het raam warme lucht naar binnen kan stromen. Daarbij maakt een mobiele airco veel meer lawaai dan een monoblock airco. 

Werking monoblock airconditioning 

Een monoblock airconditioning beschikt aan de binnenzijde over een eigen koelsysteem. Dit koelsysteem zit niet in de single split airco. Een belangrijk verschil! De monoblock airco trekt de warme lucht uit de ruimte, waarna de lucht langs een warmtewisselaar in de monoblock airco stroomt. Deze warmtewisselaar beschikt over een koelmiddel, wat zorgt dat de warmte uit de lucht onttrokken wordt. Vervolgens wordt de gekoelde lucht terug de ruimte in geblazen. 

Een compressor zorgt dat de koelvloeistof door het systeem stroomt. De opgenomen warmte wordt via een luchtkanaal waarop de monoblock airco aangesloten zit afgegeven aan de omgeving. Op deze manier blijft de lucht in de woning gekoeld. Het afgeven van de warmte maakt dat het koelmiddel vloeibaar wordt en terugstroomt in het systeem. Op deze manier hoeft het reservoir met koelvloeistof niet voortdurend bijgevuld te worden. 

Afvoerkanalen aanleggen voor een monoblock airco 

Een monoblock airco beschikt altijd over minimaal één afvoerkanaal naar buiten. Dit afvoerkanaal is benodigd om de warmte uit de koelvloeistof af te kunnen voeren. In sommige gevallen heeft een monoblock airco twee afvoerkanalen nodig. Dit verschilt per model. Het is verstandig om deze afvoerkanalen van een rooster of bijvoorbeeld een afsluitbare klep te voorzien. Op deze manier wordt voorkomen dat er vuile lucht de woning in kan stromen. Evenals dat het ongedierte buiten de woning houdt. 

Conclusie: monoblock airco goed alternatief voor single split airco

Op basis van de verschillende punten die in dit artikel besproken zijn, kan geconcludeerd worden dat de monoblock airco een goed alternatief is voor een single split airco. Je gebruikt de monoblock airco in appartementen en woningen, waar je geen ruimte hebt om de buitenunit aan de wand of op het dak te monteren. Qua rendement komt de monoblock airco dicht in de buurt van het rendement van een single split airco. Het maakt het tot een passend alternatief voor de single split airco. 

Ten opzichte van een mobiele airconditioning biedt een monoblock airco een veel hoger rendement. Nadeel van een monoblock airco ten opzichte van de mobiele airco is logischerwijs dat een monoblock airco veel duurder is in de aanschaf. 

Airco offertes vergelijken & vind beste deal

Vraag nu via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend een offerte aan voor het plaatsen van een airco bij jou in de buurt. Na je aanvraag krijg je direct contact met de beste en ervaren installateurs die bij jou in de buurt actief zijn. Op deze manier kun je makkelijk vergelijken op prijs, service en kwaliteit. Jij beslist wie de opdracht krijgt!