Beste mobiele airco van 2024

Met de Trotec PAC 3500SH, de AEG AXP354538CW en de Fuave ACB07K01 kies je voor de beste mobiele airco. Steeds meer huishoudens overwegen de aanschaf van een (mobiele) airco, om zichzelf te wapenen tegen de hitte op warme zomerdagen. Een groot voordeel van een mobiele airco ten opzichte van bijvoorbeeld een split airco, is het feit dat je de mobiele airco eenvoudig naar een andere ruimte verplaatst. Daarbij zijn de beste mobiele airco’s van dit moment goedkoper in de aanschaf. Op deze pagina lees je meer over factoren, die van invloed zijn op het bepalen van de beste mobiele airco voor jouw situatie. Waarop moet je letten? Welke mobiele airco’s zijn momenteel het populairst? Enzovoorts. 

Top 5 beste mobiele airco’s

#1 Beoordeeld
TROTEC Mobiele airco PAC 3500 SH

TROTEC PAC 3500 SH - Mobiele airco365 dagen per jaar een weldadig binnenklimaat dankzij een koelfunctie en een verwarmingsfunctieOp warme zomerdagen is er niets fijner dan de heerlijke verkoeling van een eigen airconditioner thuis. En met een combi-apparaat waarmee ook verwarmd kan worden zorgt u...

De'Longhi Pinguino PAC N82 ECO - Mobiele airco - Wit

Met deze De'Longhi Pinguino PAC N82 ECO Mobiele Airco regel je de juiste temperatuur binnen je woning. Dankzij zijn wieltjes is de De'Longhi PAC EM77 mobiele airco eenvoudig te verplaatsen van kamer naar kamer. De De'Longhi Pinguino PAC N82 ECO mobiele airco heeft een vermogen van 9.400 BTU en is...

Fuave ACB07K01

De Fuave ACB07K01 biedt verkoeling in een kleine ruimte in huis. Met een koelvermogen van 7.000 BTU koelt deze airco goed geïsoleerde ruimtes tot 20 vierkante meter. Heb je een slecht geïsoleerde ruimte of ramen op het zuiden? Dan koelt hij maximaal 13 vierkante meter. Dankzij de thermostaat...

Mobiele Airco - Tristar AC-5560 - Mobiele airconditioning - 4-in-1 - 10.000 BTU - Geschikt voor ruimtes tot 90m3 - aircooler

Tristar AC-5560 Mobiele Airconditioner 90 m3De Tristar AC-5560 Mobiele Airconditioner is het hele jaar door te gebruiken: in de zomer zorgt de airco voor een aangename verkoeling, terwijl je hem ook kunt gebruiken om een ruimte te verwarmen. Hierdoor heb je het hele jaar door een aangename...

AEG AXP26U338BW - Mobiele airco - Airco's - Airconditioning - Wit

Geniet thuis van ideale omstandigheden met de AEG AXP26U338BW: een mobiele airconditioner die efficiëntie met elegantie combineert en precies de juiste temperatuur behoudt in huis - koel en fris wanneer het buiten heet is. Zoek jij een draagbare airco voor de warme lente- en zomerdagen? Met de...

Op zoek naar de beste mobiele airco’s

Bij het zoeken naar de beste mobiele airco’s van dit moment zijn er diverse factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het energieverbruik van de mobiele airco, of misschien nog belangrijker: het koelvermogen hiervan. Ook de wijze waarop de mobiele airco bediend moet worden, kan van invloed zijn op de keuze die je maakt. Mobiele airco’s zijn er in verschillende soorten en modellen. Sommige apparaten laten je een ruimte niet alleen koelen, maar bieden ook mogelijkheden om de ruimte te verwarmen of bijvoorbeeld te ontdoen van vocht. Dat laatste kan wenselijk zijn na een lekkage of bij tocht in huis. Een te hoge luchtvochtigheid verergert klachten gerelateerd aan astma en reuma. 

Onderstaand worden verschillende belangrijke factoren verder toegelicht. Aan welke van deze factoren heb jij al gedacht, bij het zoeken naar de beste mobiele airco’s van dit moment? 

Beste op de markt: Trotec PAC 3500SH

De Trotec PAC 3500SH is een kwalitatief zeer goede mobiele airco, met een koelvermogen van 12.000 BTU. In vergelijking met veel andere mobiele airco’s is dit relatief veel. Het stelt dit apparaat in staat om ruimtes met een oppervlakte van maximaal 30 vierkante meter te koelen. Ook het groene energielabel A valt op bij deze mobiele airconditioning. 

Naast de mogelijkheid om de ruimtes in huis te koelen, kun je deze mobiele airco ook inzetten voor het verwarmen van een kamer. Daarbij is de Trotec PAC 3500SH in te zetten als ventilator en kan deze de lucht in huis ontvochtigen. De verwarmingscapaciteit van deze mobiele airco ligt hoger dan diezelfde capaciteit van veel elektrische kachels. Ook handig: met het uitneembare luchtfilter van deze mobiele airco houd je de lucht schoon. Het gaat daarbij allergische reacties, bijvoorbeeld als gevolg van pollen in de lucht, tegen. 

Enig nadeel van dit model kan de geluidsproductie zijn. Bij een normaal gebruik van het apparaat produceert deze circa 64 dB aan geluid. 


Beste koop: Trotec PAC 3500SH

Een goed alternatief voor de Trotec PAC 3500SH mobiele airco is de AEG AXP354538CW ChillFlex Pro. Dit model is iets minder krachtig, met een koelvermogen van 9.000 BTU. Het maakt de mobiele airco geschikt voor een slaapkamer of bijvoorbeeld kantoor. Wil je hier een woonkamer mee koelen, dan zal dit lang duren. Net als het model van Trotec beschikt ook deze AEG mobiele airco over energielabel A. Een duurzame en goedkope keuze! 

De geluidsproductie van de AEG AXP354538CW ChillFlex Pro komt overeen met het vorige model van Trotec, namelijk: 64 dB. Het maakt dat deze mobiele airco niet heel stil is. Wanneer je lastig in slaap valt tijdens de zwoele zomeravonden, kan het verstandig zijn om te kijken naar een stillere mobiele airco. 

Het apparaat maakt het mogelijk om zelf in te stellen, wanneer deze automatisch in- en uit moet schakelen. Daarbij bedien je de mobiele airco via een meegeleverde afstandsbediening. Je hoeft je bed er niet meer voor uit te komen! Dankzij het filter binnen deze mobiele airco zuiver je de lucht bij het gebruik van het apparaat. Daarbij helpt de AEG ChillFlex Pro mobiele airco je de luchtvochtigheid in ruimtes op peil te houden. 

Een nadeel van dit apparaat is het feit dat er niet standaard een raamafdichtingskit wordt meegeleverd. Deze kun je wel los bij de mobiele airco bestellen. 


Beste optie bij kleiner budget: Fuave ACB07K01

Ben je op zoek naar een van de beste mobiele airco’s van dit moment, zonder hier honderden euro’s aan uit te moeten geven? In dat geval is de Fuave ACB07K01 de beste optie voor je. In vergelijking met de andere modellen in deze top 5 met de beste mobiele airco’s is deze airconditioner relatief goedkoop. Het model wordt aangeboden in twee varianten, waarbij het verschil voornamelijk in het koelvermogen zit. De goedkoopste optie beschikt over een koelvermogen van 7.000 BTU. Je kunt hier een wat kleinere ruimte in huis mee koelen. De lage prijs gaat overigens niet ten koste van de duurzaamheid van deze mobiele airco. Het model heeft een energielabel A. 

Deze mobiele airco wordt standaard met een afstandsbediening geleverd. Zo kun je deze vanuit je bed harder of zachter zetten. Een nadeel van het gebruik van deze Fuave ACB07K01 in de slaapkamer is wel, dat het model relatief veel geluid produceert. De geluidsproductie van deze mobiele airco ligt op 65 dB. Dit is overigens vergelijkbaar met de duurdere modellen, die eerder in dit overzicht genoemd werden. 

Standaard wordt er ook raamafdichtingskit meegeleverd met deze mobiele airco. Het nadeel van deze kit is dat je de kit alleen kunt gebruiken bij een draairaam. Bij een kiep- of bijvoorbeeld dakraam zal je een losse afdichtingsset moeten bestellen. 


Beste voor kleine ruimtes: De’Longhi Pinguino PAC N82 ECO

De De’Longhi Pinguino PAC N82 ECO mobiele airco is een zeer geschikt model voor de wat kleinere ruimte. Het model heeft een koelvermogen van 9.400 BTU. Let op, dit betekent niet dat de airco enkel in kleine ruimtes gebruikt kan worden! Zet deze mobiele airco in ruimtes met een vloeroppervlak van maximaal dertig vierkante meter. Het is afhankelijk van de buitentemperatuur hoe goed het apparaat de ruimte zal koelen. Bij een hoge temperatuur is het verstandig deze mobiele airco in een ruimte met een vloeroppervlak van maximaal 21 vierkante meter te zetten, als je snel resultaat wilt zien. 

Net als de andere modellen uit dit overzicht, valt ook deze De’Longhi Pinguino PAC N82 ECO mobiele airco te bedienen middels een meegeleverde afstandsbediening. Wel zo prettig! Ook heeft dit model energielabel A, waardoor je niet onnodig veel energie verbruikt wanneer deze mobiele airco is ingeschakeld. Je kunt de mobiele airco gebruiken om een ruimte te koelen, maar ook om hier de lucht te ontvochtigen en de lucht te reinigen. Het filter zorgt er onder meer voor, dat pollen uit de lucht worden opgenomen. 

Een nadeel van de De’Longhi Pinguino PAC N82 ECO is de geluidsproductie. Deze ligt op 63 dB, wat in vergelijking met een vaste split airco relatief hoog is. 


De meest verkochte: Tristar AC-5560

De top 5 met beste mobiele airco’s van dit moment is compleet met de Tristar AC-5560 mobiele airco. Dit is het meest verkochte model van dit moment! De Tristar AC-5560 mobiele airco heeft energielabel A en beschikt over een vermogen van 10.000 BTU. Van dit model kun je ook een grotere broer bestellen, de AC-5562. Dit model heeft een iets groter koelvermogen, namelijk: 12.000 BTU. Het is afhankelijk van de ruimte die je met deze mobiele airco wilt koelen, welke van beide modellen het meest geschikt is. 

Met de Tristar AC-5560 koel je ruimtes met een vloeroppervlak tot circa dertig vierkante meter. Prettig aan dit model is de mogelijkheid om de airco ook in te zetten voor het verwarmen van een ruimte in de winter. Evenals dat je de Tristar AC-5560 als ventilator kunt gebruiken en deze de lucht kunt laten ontvochtigen. In het bijzonder, wanneer je last hebt van reuma of astma! 

Standaard wordt er met de Tristar AC-5560 een afstandsbediening meegeleverd voor de bediening van het apparaat. Daarbij beschikt het model over een timer-functie. Dit biedt het voordeel, dat je het apparaat automatisch in- en uit kunt schakelen op een door jou gekozen moment. 


Waar let je op bij het kopen van een mobiele airco?

Bij het aanschaffen van een airco zijn er bepaalde punten waar je goed op moeten letten. Ik heb deze hiervoor voor je neergezet. Op basis hiervan heb ik ook de top 5 samengesteld.

Energieverbruik van mobiele airco’s 

Een van de nadelen van mobiele airco’s ten opzichte van bijvoorbeeld split airco’s is het feit, dat een mobiele airco relatief veel energie verbruikt. Een gemiddelde mobiele airconditioner zal een verbruik hebben van zo’n 200 kWh per maand in de zomer. Hierbij wordt ervan uitgegaan, dat je de mobiele airco dagelijks 6.5 uur aan laat staan. Schakel het apparaat bijvoorbeeld halverwege de middag in en laat deze zichzelf automatisch uitschakelen als je eenmaal slaapt. Ter vergelijking; een vaste airco heeft een gemiddeld verbruik van 150 kWh per maand. 

Om zo min mogelijk kwijt te zijn aan energiekosten, is het raadzaam te letten op het energielabel van de beste mobiele airco’s. Het energielabel betreft vrijwel altijd minimaal energielabel A of A+.

Koelvermogen van een airconditioner 

Minstens zo belangrijk als het energieverbruik van een mobiele airco, is het koelvermogen hiervan. Het koelvermogen van airco’s wordt uitgedrukt in het aantal BTU. Des te hoger het aantal BTU, des te krachtiger is de mobiele airconditioner ook. Het is afhankelijk van de ruimte die je wilt koelen met de mobiele airco, welk koelvermogen vereist is. Bij een gemiddelde slaapkamer zal dat tussen de 8.500 en 12.500 BTU liggen. Wil je een woonkamer koelen, dan heb je een model met een groter koelvermogen nodig. Een mobiele airco met een koelvermogen beneden de 7.500 BTU is vaak geen goede keuze. Deze apparaten zijn niet krachtig genoeg om de ruimtes in huis tijdens een warme zomerdag koel te krijgen. 

Geluidsproductie van een mobiele airco 

Vaak is het behoorlijk lastig om op een zwoele zomeravond in slaap te vallen. De nog hoge temperatuur in de slaapkamer houdt je tot laat wakker! Het in slaap komen wordt verder bemoeilijkt, wanneer de mobiele airco een hoge geluidsproductie heeft. In de meeste gevallen ligt de geluidsproductie van een mobiele airco tussen de geluidsproductie van een koelkast en die van een wasmachine. Ter illustratie, een koelkast produceert een geluidsniveau van 35 tot 45 dB en een wasmachine van 70 tot 80 dB. Ga eens naast beide apparaten in huis staan en bepaal wat de maximale geluidsproductie van een mobiele airco in jouw geval mag zijn. 

Bij het bepalen van dit maximum speelt logischerwijs sterk mee, in welke ruimte je de mobiele airco wilt gaan gebruiken. In de keuken of woonkamer mag het model best wat meer geluid produceren. Daar waar de geluidsproductie in de slaapkamer zo laag mogelijk moet zijn. De geluidsproductie hangt vanzelfsprekend sterk samen met de stand waarop de mobiele airco staat ingesteld. Een lagere stand zal altijd minder geluid produceren. 

Lucht ontvochtigen met een mobiele airco 

Tegenwoordig kan een mobiele airco meer dan het koelen van een ruimte in huis alleen. Je kunt de mobiele airco bijvoorbeeld ook gebruiken voor het ontvochtigen van de lucht in ruimtes. Het ontvochtigen van de lucht betekent dat de luchtvochtigheid in huis afneemt. Iets wat wenselijk is, wanneer je onlangs last hebt gehad van een lekkage of regelmatig te maken hebt met tocht. Tocht zorgt vaak voor een vochtige luchtstroom door je woning. Een derde factor die invloed heeft op de luchtvochtigheid in huis is het zweten van gezinsleden in de zomer. 

Door de lucht te ontvochtigen zal je minder snel last hebben van klachten, gerelateerd aan astma en reuma. 

Ruimtes elektrisch verwarmen met een airco 

Een derde modus waarover de beste mobiele airco’s van dit moment steeds vaker beschikken is de optie om een ruimte elektrisch te verwarmen. Met name op de koude winterdagen kan het prettig zijn om een kleine, elektrische kachel in een kamer te hebben staan. Zeker in woningen waar de isolatie beperkt is. Ook nu speelt het vermogen, ditmaal uitgedrukt in het aantal Watt, een bepalende rol in de kracht waarmee het apparaat een ruimte verwarmt. Belangrijker is logischerwijs het koelvermogen, daar een mobiele airco als voornaamste doel heeft het koelen van een ruimte. 

Lucht filteren met de beste mobiele airco’s 

Diverse modellen mobiele airco’s beschikken over een geïntegreerd filter. Dit filter biedt als voordeel, dat de lucht gezuiverd wordt. Het maakt dat je minder snel last zal hebben van allergieën. Denk bijvoorbeeld aan pollen die uit de lucht opgenomen worden door het filter. Ook andere vuile deeltjes kunnen worden opgevangen uit de lucht die door de mobiele airco wordt aangezogen. Op deze manier houd je de lucht in je slaap-, werk- of bijvoorbeeld woonkamer schoon en fris!  

Bediening van de beste mobiele airco’s 

De beste mobiele airco’s kunnen op verschillende manieren bediend worden. Vaak wordt een mobiele airco geleverd met een losse afstandsbediening. Ook op het apparaat zelf zitten vaak knoppen, waarmee de mobiele airco bediend kan worden. In sommige gevallen kan een airco aan het draadloze netwerk in huis gekoppeld worden. Op deze manier valt de airco ook te bedienen met een app op je telefoon of tablet. Dit kan als voordeel bieden, dat je de mobiele airco alvast in kunt schakelen als je nog niet thuis bent of het apparaat kunt starten zonder naar boven te moeten lopen. 

Verschil tussen een mobiele airco en aircooler 

Een laatste aspect om op te letten is het verschil tussen een mobiele airco en een zogenaamde aircooler. Een aircooler wordt soms ten onrechte verward met een mobiele airco, daar er grote verschillen zitten in de prestaties die deze leveren. Je kunt een aircooler vergelijken met een combinatie van een ventilator en een mobiele airco. Deze apparaten laten de temperatuur in ruimtes vaak met maximaal 3 tot 5 graden Celsius dalen. Daar waar een mobiele airco in staat is de temperatuur met maximaal 10 graden Celsius te laten dalen. Daarbij kan een aircooler niet gebruikt worden voor het verlagen van de luchtvochtigheid in ruimtes. Evenals dat je deze niet kunt gebruiken als een elektrische kachel. Iets wat met de beste mobiele airco’s vaak wel mogelijk is. 

Op basis van de verschillende factoren die in dit artikel genoemd zijn, kun je een overzicht maken van de beste mobiele airco’s van dit moment. Hierbij kun je kijken naar de beste mobiele airco gebaseerd op de prijs-/kwaliteitverhouding, op basis van de prestaties die het model levert, enzovoorts. De verschillende modellen zijn in willekeurige volgorde opgenomen in dit overzicht. Het dient ter inspiratie, wanneer je zelf op zoek gaat naar de beste mobiele airco in jouw situatie. 

Tip: houd bij het vergelijken van de verschillende mobiele airco’s de eerder op deze pagina genoemde factoren in je achterhoofd! 

Conclusie: de beste mobiele airco van dit jaar 

Op deze pagina werd dieper ingegaan op verschillende factoren, die bepalen wat voor jou de beste mobiele airco van dit moment is. Denk aan het oppervlak van de ruimte die je wilt koelen met de mobiele airco, het energieverbruik hiervan en de geluidsproductie. Over het algemeen verbruikt een mobiele airco meer energie dan een vaste split airco en maakt deze meer lawaai. Voordeel van een mobiele airco is dat je deze direct kunt gebruiken en dat je deze makkelijk verplaatst naar andere kamers in huis. 

Onze top 5 met beste mobiele airco’s van dit moment toonde aan, dat de diverse airco’s over verschillende categorieën te verdelen zijn. Kijk je over de volledige breedte, dan is de Tristar AC-5560 de populairste keuze op dit moment. Het is een breed inzetbaar en krachtig apparaat, welke tegen een hele scherpe prijs wordt aangeboden. 

Wanneer budget geen belemmerende factor is, kan de Trotec PAC 3500SH de beste keuze zijn. Het wordt gezien als de beste koop op dit moment! Mede door het feit, dat dit een van de krachtigste mobiele airco’s is. 

Plaats een reactie