Wat kost een Airco?

Wat zijn de kosten van een airco? Het is een vraag die mensen mij in het verleden regelmatig gesteld hebben. Ik ben een tevreden gebruiker van een vaste airco, maar had in het begin moeite een geschikt model te vinden. Op basis van de kosten voor de aanschaf, de montage en het onderhoud bleek een goedkope airco tussen de 1.000 en 1.250 euro te kosten. Een gemiddeld model airco kost rond de 1.500 euro. Voor een hele goede airco met een aantal extra opties ben je al snel 1.750 euro kwijt. Op deze pagina geef ik je uitgebreid antwoord op de vraag: wat kost een airco?

Prijsopbouw van airconditioning 

De kosten van een airco kunnen worden opgedeeld in drie categorieën, namelijk: de aanschaf van de airco, de montage hiervan en het onderhoud aan het apparaat. In veel gevallen vormt de aanschaf van het apparaat 60% van het totaal aan kosten. De montage hiervan neemt 25% van de kosten in. De overige 15% wordt gevormd door voorrijkosten en extra opties bij het apparaat. Bij deze extra opties kun je denken aan de toevoeging van WiFi aan het apparaat, een airco met een fraai design, het koppelen van meerdere units binnen de woning, enzovoorts. 

Vergelijk de beste airco deals

Vergelijk in 3 stappen de beste airco deals bij jou in de buurt. Of je nu op zoek bent naar een airco voor in huis of een airco voor je kantoor, via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend de beste offertes in jouw buurt. 

Gratis & vrijblijvend

Kosten voor aanschaf van een airco 

Let bij de aanschaf van een airco op de benodigde wattage voor het kunnen koelen van de ruimte. De benodigde wattage is afhankelijk van het formaat van de ruimte. Voor een ruimte van 70 kubieke meter betaal je voor de aanschaf gemiddeld 480 euro. De kosten voor een airco die een ruimte van 120 kubieke meter koelt liggen op circa 720 euro en bij een ruimte van 170 kubieke meter op 835 euro. 

De kosten voor de aanschaf van een airco verschillen per merk. Bij merken als Eurom, Gree en Maxicool ligt de gemiddelde prijs van airconditioning lager, dan bij merken als Samsung, LG, Mitsubishi, Panasonic en Daikin.

Formaat ruimteKosten aanschaf airco
Circa 70 m3€ 480,-
Circa 120 m3€ 720,-
Circa 170 m3€ 835,-

Montage van een nieuwe airco 

Zoals je reeds las, wordt circa 25% van de totaalprijs voor een airco gevuld met montagekosten. De montagekosten van een airco voor een kleine ruimte liggen zodoende lager, dan bij de montage van airconditioning in een grotere ruimte. Bij een ruimte van circa 70 kubieke meter betaal je 150 euro aan montagekosten. Voor een ruimte van 120 kubieke meter ligt de prijs op 300 euro en bij een kamer van 170 kubieke meter op circa 350 euro. De exacte kosten voor de montage van een airco zijn afhankelijk van het merk airco dat u koopt, het systeem dat gebruikt wordt en de situatie in de ruimte zelf. Is er bijvoorbeeld al een aansluiting op het stroomnet aanwezig? 

Formaat ruimteKosten montage airco
Circa 70 m3€ 150,-
Circa 120 m3€ 300,-
Circa 170 m3€ 350,-

Kosten voor onderhoud aan de airco 

Voorkom een onnodige slijtage aan de airco binnen je woning, door deze regelmatig van een onderhoudsbeurt te laten voorzien. Voor het onderhoud van een airco loont het om een onderhoudscontract af te sluiten. Zelf een airco onderhouden is vaak lastig en kan ertoe leiden dat de levensduur van het apparaat onnodig ingekort wordt. Hier komt bij dat de kosten voor een reparatie vaak hoger liggen, dan de kosten voor periodiek onderhoud door een professionele monteur. 

Bij een onderhoudsbeurt aan de airco worden de filters in het apparaat vervangen. Deze filters raken vervuild door de vuildeeltjes die in de lucht hangen. Denk bijvoorbeeld aan stof, wat door het filter in de airconditioning uit de lucht gefilterd wordt. Daarbij moet het koelmiddel in de airco aangevuld worden. In de meeste gevallen gebeurt dit eens per twee jaar. 

Voor een onderhoudscontract betaal je gemiddeld 120 euro per jaar. Kies bij het afsluiten van een onderhoudscontract voor je airco altijd voor een gecertificeerde BRL 100 erkend installateur. Het verzekert je ervan dat de airco op correcte wijze onderhouden wordt. 

Prijzen voor een mobiele airco 

Je kunt op de kosten van een airco besparen, door te kiezen voor een mobiele airco. Een mobiele airco heeft in sommige gevallen geen professionele montage nodig, daar het bij deze apparaten voldoende is om de stekker in het stopcontact te steken. Dit geldt overigens niet altijd. Er zijn modellen waarbij er een slang moet worden aangesloten op een afvoer naar buiten. Het aanleggen van zo’n afvoer brengt logischerwijs kosten met zich mee, daar dit geen klus is die je eenvoudig zelf uitvoert. 

Daarbij zijn de apparaten in de aanschaf doorgaans al aanzienlijk goedkoper dan een airco die aan de wand gemonteerd moet worden. De gemiddelde prijs voor een mobiele airco ligt op 450 euro. 

Nadelen van een mobiele airco 

Houd er rekening mee, dat er niet slechts voordelen aan een mobiele airco zitten. Zo is het koelvermogen van een mobiele airco veel minder sterk, dan die van een professionele airco aan de wand. Zeker voor een grotere ruimte is het gebruik van een mobiele airco af te raden. Een ander nadeel van een mobiele airco is het geluidsniveau dat deze apparaten produceren. Uit een mobiele airco komt doorgaans meer geluid dan uit een airco die aan de wand wordt opgehangen. Het kunnen redenen zijn om te investeren in een professionele airconditioning. 

Verbruikskosten van een airco 

De verbruikskosten van een airco zijn afhankelijk van het model airco dat u gekocht heeft en het energielabel hiervan. Des te groener het apparaat is, des te duurder is deze doorgaans ook in de aanschaf. Het leidt er echter wel toe, dat het verbruik afneemt. Zo verdien je de extra investering in een groene airco maandelijks voor een deel terug. Een gemiddeld model airco verbruikt circa een kilowatt per uur. Daar de airco vaak de hele nacht draait, zal er per dag zo’n acht à negen kilowatt aan elektriciteit verbruikt worden door het apparaat. Bij een stroomtarief van 0,22 à 0,23 eurocent komt dit neer op een bedrag van 1,80 euro per dag. 

Wanneer je op zoek bent naar een airco met een relatief laag energieverbruik, dan is een vaste split airco doorgaans de beste optie. Een mobiele airco is in de aanschaf goedkoper dan een mobiele airco. Een mobiele airco heeft echter een groter verbruik en kan daardoor uiteindelijk duurder zijn. 

Conclusie: airco kost circa 1.500 euro

Op basis van de verschillende factoren die in dit artikel besproken zijn, blijkt dat een airco gemiddeld genomen zo’n 1.500 euro kost. Kies je voor een goedkope oplossing, dan ben je niet meer kwijt dan 1.000 tot 1.250 euro. Dure varianten, voorzien van diverse extra opties, kosten al snel meer dan 1.750 euro. 

Vind je de kosten van een vaste airco aan de hoge kant? In dat geval loont het om eens te kijken naar een mobiele airco. De kosten voor een mobiele airco liggen gemiddeld op zo’n 450 euro. Goedkope modellen kosten 350 euro, terwijl dure modellen zo’n 750 euro kunnen kosten. Dit lijkt aantrekkelijk, ware het niet dat een mobiele airco in zijn verbruik meer kost dan een vaste airco aan de wand. 

Airco offertes vergelijken & vind beste deal

Vraag nu via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend een offerte aan voor het plaatsen van een airco bij jou in de buurt. Na je aanvraag krijg je direct contact met de beste en ervaren installateurs die bij jou in de buurt actief zijn. Op deze manier kun je makkelijk vergelijken op prijs, service en kwaliteit. Jij beslist wie de opdracht krijgt!