Mobiele airco onderhoud

Het feit dat mobiele airco’s door de jaren heen geavanceerdere apparaten zijn geworden, maakt dat deze systemen steeds meer onderhoud nodig hebben. Professioneel onderhoud is noodzakelijk om de mobiele airco langdurige te kunnen blijven gebruiken. Denk aan het legen van de condensbak, het reinigen van de buitenzijde van de mobiele airco en het vervangen van de filter. Mobiele airco onderhoud kun je relatief eenvoudig zelf uitvoeren. Daar waar je hier bij onderhoud aan een vaste airconditioning een vakman nodig hebt. Op deze pagina lees je meer over het uitvoeren van mobiele airco onderhoud. 

Hoe onderhoud je een mobiele airco? 

Er zijn steeds meer functies toegevoegd aan mobiele airco’s. Het maakt dat het onderhoud aan deze apparaten ingewikkelder is geworden. Toch kun je een mobiele airco vaak prima zelf onderhouden! Op dit punt verschilt een mobiele airco van een vaste split unit aan de wand. Voor het onderhoud aan een split unit heb je standaard de hulp van een vakman nodig. Onderhoud de mobiele airco in ieder geval eens per jaar. Gebruik je de airco het hele jaar door? Voer het onderhoud in dat geval tweemaal per jaar uit. 

Op internet vind je diverse video’s over de wijze waarop een mobiele airco onderhouden moet worden. Kijk ook eens naar de handleiding van de mobiele airco die je zelf in huis hebt gehaald. Vaak vind je in de handleiding welke stappen doorlopen moeten worden om de airco op correcte wijze te kunnen onderhouden. Verderop in dit artikel vind je een checklist voor het uitvoeren van mobiele airco onderhoud. 

Zorg dat je voor het onderhoud aan de mobiele airconditioning altijd eerst de stekker uit het stopcontact haalt. Op deze manier voorkom je dat de airco vuile lucht aan blijft zuigen, terwijl je het filter mogelijk tijdelijk verwijderd hebt. Dit zou voor schade aan het apparaat kunnen zorgen. 

onderhoud mobiele airco
onderhoud aan de mobiele airco

Factoren om rekening mee te houden 

Bij mobiele airco onderhoud zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Gebruik je de mobiele airco ook om de lucht te filteren? Let er in dat geval op dat het filter regelmatig gereinigd wordt. In sommige gevallen kun je het filter de eerste keer schoonmaken. Een volgende keer vervang je deze om het filter goed te laten blijven functioneren. Vaak is het voldoende om het filter eens per (half) jaar te controleren. 

Er zijn modellen mobiele airco’s waarvan het filter meermaals gewassen of schoongemaakt kan worden. Kijk in de handleiding van je mobiele airco welke middelen je het beste kunt gebruiken om het filter schoon te maken. 

7 tips voor een beter mobiele airco onderhoud

Reeds las je welke stappen je in ieder geval moet doorlopen bij een mobiele airco onderhouden; het reinigen van de filters en waar nodig het vervangen hiervan. Er zijn echter meer stappen die je kunt doorlopen bij het onderhoud aan de mobiele airco. Onderstaand lichten we ze kort voor je toe. 

1. Legen van de condensbak in de mobiele airco

Een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je mobiele airco is het regelmatig legen van de condensbak. Tijdens het koelproces genereert de airco vocht, dat in deze bak terechtkomt. Als deze bak te vol raakt, kan hij overstromen, met schade aan de elektronica van de airco tot gevolg. Door de condensbak regelmatig te legen, voorkom je dergelijke problemen.

2. Reinig de buitenzijde van de mobiele airco

Het is eveneens belangrijk om de buitenzijde van de mobiele airco regelmatig schoon te maken. Hierdoor voorkom je dat stof en vuil zich ophopen en uiteindelijk het filter van je airco verstoppen. Het reinigen van de buitenzijde van de airco kan eenvoudig worden gedaan met een zachte doek en een niet-agressief reinigingsmiddel.

3. Vervang en was de filters en de afvoerslang

De filters van je mobiele airco spelen een cruciale rol bij het zuiveren van de lucht. Daarom is het van belang om deze regelmatig schoon te maken of te vervangen. Hetzelfde geldt voor de afvoerslang van je airco. Door deze schoon te houden, voorkom je dat er zich vuil ophoopt dat de werking van de airco kan belemmeren.

4. Plaats de airco alleen in een schone omgeving

De locatie waar je de mobiele airco plaatst, kan invloed hebben op hoe snel het filter vuil wordt. Een stoffige omgeving zorgt ervoor dat het filter sneller vervuild raakt, wat de efficiëntie van de airco kan beïnvloeden. Het is dus belangrijk om de ruimte waar de airco staat, schoon te houden.

5. Controleren van de kabels

Voor je veiligheid is het belangrijk om de kabels van de mobiele airco regelmatig te controleren. Beschadigde kabels kunnen een risico vormen, zoals het veroorzaken van elektrische schokken. Trek altijd de stekker uit het stopcontact voordat je met het onderhoud begint, en controleer de kabels op tekenen van schade voordat je de stekker weer in het stopcontact steekt.

6. Reinigen aan het eind van een seizoen

Het is raadzaam om je mobiele airco aan het einde van het seizoen te reinigen. Na maanden van intensief gebruik kan er zich namelijk heel wat vuil hebben opgehoopt in het apparaat. Door je airco te reinigen aan het begin van de herfst en aan het einde van de lente, houd je je apparaat in topconditie.

7. Bewaar de mobiele airco op de juiste manier

Hoe en waar je je mobiele airco opbergt, kan ook invloed hebben op de hoeveelheid onderhoud die nodig is. Bewaar je airco op een schone, droge plaats om stof en vuil te minimaliseren. Je kan de airco ook in plastic verpakken voor extra bescherming.

mobiele airco onderhoud

Mobiele airco bijvullen 

Een veel voorkomende vraag bij het onderhoud van mobiele airconditioning is of het nodig is om deze bij te vullen. Het antwoord is doorgaans nee. Mobiele airconditioners zijn ontworpen om gedurende hun hele levensduur te werken met de koelvloeistof waarmee ze oorspronkelijk zijn gevuld. Dit betekent dat onder normale omstandigheden de koelvloeistof niet hoeft te worden bijgevuld.

De koelvloeistof, ook wel bekend als het koelmiddel, speelt een cruciale rol in de werking van de airconditioner. Het is het medium dat de warmte van binnen naar buiten verplaatst, waardoor je ruimte koel blijft. In principe is het koelmiddel ontworpen om lang mee te gaan – in feite gaat het vaak langer mee dan de airconditioner zelf.

Waarom is dit zo? Nou, in een goed functionerende airconditioner is het koelsysteem gesloten. Dit betekent dat het koelmiddel steeds opnieuw wordt gebruikt. Het verandert van gas naar vloeistof en weer terug, keer op keer, maar het gaat nergens heen. Daarom zou je, tenzij er iets mis is met je airconditioner, nooit het koelmiddel moeten bijvullen.

Conclusie: mobiele airco onderhoud voer je zelf uit 

Het uitvoeren van mobiele airco onderhoud hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Bij de meeste modellen is het voldoende, wanneer je de filters in de mobiele airco eens of tweemaal per jaar controleert. Je kunt het filter de eerste onderhoudsbeurt reinigen. Bij een volgende onderhoudsbeurt kun je het filter vervangen. Vaak kun je online filters bijbestellen voor je mobiele airco. Sommige modellen beschikken over een filter die je meermaals kunt wassen.

3 gedachten over “Mobiele airco onderhoud”

 1. goedemorgen
  ik heb mobile airco van Delonghi parel 98eco van 629 euro
  net 2 jaar oud 1 keer gebruikt
  maar nu koelt hij niet meer pomp slaat wel aan maar koelt niet
  komt aan achterkant ok geen warme lucht uit
  hij is net maand uit de garantie
  kan ik er nog wat aan doen

  Beantwoorden
 2. Hoi, goedemiddag ik heb een mobile erco, die helaas niet meer koelt.
  Wat moet ik doen?.
  Ik lees dat mobile erco niet gevuld hoeft te worden.

  Beantwoorden
  • Even de schroeven aan de achterkan eruit halen dan kan je hem van binnen schoonmaken want daar zit het koelelement.
   Verder de rasters achter het filter schoonmaken dan zou hij weer moeten koelen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie