Mobiele airco onderhoud

Het feit dat mobiele airco’s door de jaren heen geavanceerdere apparaten zijn geworden, maakt dat deze systemen steeds meer onderhoud nodig hebben. Professioneel onderhoud is noodzakelijk om de mobiele airco langdurige te kunnen blijven gebruiken. Denk aan het legen van de condensbak, het reinigen van de buitenzijde van de mobiele airco en het vervangen van de filter. Mobiele airco onderhoud kun je relatief eenvoudig zelf uitvoeren. Daar waar je hier bij onderhoud aan een vaste airconditioning een vakman nodig hebt. Op deze pagina lees je meer over het uitvoeren van mobiele airco onderhoud. 

Hoe onderhoud je een mobiele airco? 

Er zijn steeds meer functies toegevoegd aan mobiele airco’s. Het maakt dat het onderhoud aan deze apparaten ingewikkelder is geworden. Toch kun je een mobiele airco vaak prima zelf onderhouden! Op dit punt verschilt een mobiele airco van een vaste split unit aan de wand. Voor het onderhoud aan een split unit heb je standaard de hulp van een vakman nodig. Onderhoud de mobiele airco in ieder geval eens per jaar. Gebruik je de airco het hele jaar door? Voer het onderhoud in dat geval tweemaal per jaar uit. 

Op internet vind je diverse video’s over de wijze waarop een mobiele airco onderhouden moet worden. Kijk ook eens naar de handleiding van de mobiele airco die je zelf in huis hebt gehaald. Vaak vind je in de handleiding welke stappen doorlopen moeten worden om de airco op correcte wijze te kunnen onderhouden. Verderop in dit artikel vind je een checklist voor het uitvoeren van mobiele airco onderhoud. 

Zorg dat je voor het onderhoud aan de mobiele airconditioning altijd eerst de stekker uit het stopcontact haalt. Op deze manier voorkom je dat de airco vuile lucht aan blijft zuigen, terwijl je het filter mogelijk tijdelijk verwijderd hebt. Dit zou voor schade aan het apparaat kunnen zorgen. 

onderhoud mobiele airco
onderhoud aan de mobiele airco

Factoren om rekening mee te houden 

Bij mobiele airco onderhoud zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Gebruik je de mobiele airco ook om de lucht te filteren? Let er in dat geval op dat het filter regelmatig gereinigd wordt. In sommige gevallen kun je het filter de eerste keer schoonmaken. Een volgende keer vervang je deze om het filter goed te laten blijven functioneren. Vaak is het voldoende om het filter eens per (half) jaar te controleren. 

Er zijn modellen mobiele airco’s waarvan het filter meermaals gewassen of schoongemaakt kan worden. Kijk in de handleiding van je mobiele airco welke middelen je het beste kunt gebruiken om het filter schoon te maken. 

Tips voor een mobiele airco onderhouden 

Reeds las je welke stappen je in ieder geval moet doorlopen bij een mobiele airco onderhouden; het reinigen van de filters en waar nodig het vervangen hiervan. Er zijn echter meer stappen die je kunt doorlopen bij het onderhoud aan de mobiele airco. Onderstaand lichten we ze kort voor je toe. 

Legen van de condensbak in de mobiele airco 

Voorkom dat de condensbak in de mobiele airco kan overstromen, daar dit voor schade aan de elektronica in de mobiele airconditioning zou kunnen zorgen. Door de condensbak regelmatig te legen ga je dit tegen. 

Reinig de buitenzijde van de mobiele airco 

Om te voorkomen dat het filter in de mobiele airco al snel weer vol zit met stof, is het raadzaam om de buitenzijde van de mobiele airco te reinigen alvorens je het filter schoonmaakt of vervangt. Zorg ook dat er geen stof onder de mobiele airco ligt. 

Vervang en was de filters en de afvoerslang 

Eerder las je al dat je de filters van een mobiele airco vaak eenmalig kunt wassen. Na deze schoonmaakbeurt is het verstandig om de filters bij een volgend onderhoud aan de mobiele airco te vervangen. Zorg ook dat de afvoerslang schoongemaakt wordt, om te voorkomen dat het filter al snel weer vuil is. 

Plaats de airco alleen in een schone omgeving 

Een mobiele airco zuigt de warme lucht aan. Op het moment dat er zich veel stof in de ruimte bevindt, is de kans groot dat het filter van de mobiele airco al snel vuil raakt. Dit betekent dat de mobiele airco minder goed functioneert. Om dit te voorkomen is het belangrijk de ruimte schoon te houden. 

Controleren van de kabels 

Het onderhoud aan de mobiele airco voer je uit als de stekker uit het stopcontact getrokken is. Het voorkomt mogelijk lichamelijk letsel tijdens het onderhoud. Tevens ga je schade aan de mobiele airco tegen. Op het moment dat je de stekker van de mobiele airco weer in het stopcontact steekt, is het verstandig deze te controleren op schade. 

Reinigen aan het eind van een seizoen 

Het beste moment om mobiele airco onderhoud uit te voeren is aan het eind van een seizoen. Reinig de mobiele airco bijvoorbeeld aan het begin van de herfst en tegen het eind van het voorjaar. Tweemaal per jaar de filters reinigen is bij een normaal gebruik van de mobiele airco voldoende. Mocht de mobiele airco in de zomer minder goed lijken te werken, dan kun je de filters tussentijds ook een keer reinigen. 

Bewaar de mobiele airco op de juiste manier 

Voorkom dat de mobiele airco erg vuil raakt als je deze opbergt in de wintermaanden. Dit doe je bijvoorbeeld door de airco te verpakken in plastic, of door deze op een plek te zetten waar weinig stof komt. 

mobiele airco onderhoud

Mobiele airco bijvullen 

Over het algemeen is het bij een mobiele airco niet noodzakelijk om deze bij te vullen. Over het algemeen zit er voldoende koelvloeistof in het reservoir, om het apparaat gedurende de volledige levensduur hiervan te onderhouden. De koelvloeistof gaat zodoende langer mee dan het apparaat zelf! Het zou voor kunnen komen dat het reservoir met koelvloeistof begint te lekken. In dat geval kan het noodzakelijk zijn om het reservoir bij te vullen. Verstandiger is het bij een lek om de mobiele airco te vervangen. Koelvloeistof is schadelijk voor je gezondheid. 

Conclusie: mobiele airco onderhoud voer je zelf uit 

Het uitvoeren van mobiele airco onderhoud hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Bij de meeste modellen is het voldoende, wanneer je de filters in de mobiele airco eens of tweemaal per jaar controleert. Je kunt het filter de eerste onderhoudsbeurt reinigen. Bij een volgende onderhoudsbeurt kun je het filter vervangen. Vaak kun je online filters bijbestellen voor je mobiele airco. Sommige modellen beschikken over een filter die je meermaals kunt wassen.

1 gedachte over “Mobiele airco onderhoud”

 1. goedemorgen
  ik heb mobile airco van Delonghi parel 98eco van 629 euro
  net 2 jaar oud 1 keer gebruikt
  maar nu koelt hij niet meer pomp slaat wel aan maar koelt niet
  komt aan achterkant ok geen warme lucht uit
  hij is net maand uit de garantie
  kan ik er nog wat aan doen

  Beantwoorden

Plaats een reactie