Airco installeren

Zelf een airco installeren is toegestaan, wanneer deze minder dan drie liter aan koelmiddel bevat. Kies je voor een airconditioning met een groter reservoir voor koelmiddel, dan laat je deze installeren door een professionele STEK-monteur. Bij een airco installeren is het belangrijk om rekening te houden met de locatie. Aan de ene kant moeten de binnen- en buitenunit zo dicht mogelijk bij elkaar in de buurt geplaatst worden. Aan de andere kant wil je voorkomen dat je via het raam veel last hebt van de buitenunit.  

Welke airco installeer je het best? 

Het is afhankelijk van de airconditioning die je gekocht hebt, of je deze zelf mag installeren of dit moet laten doen door een ervaren STEK-monteur. Een voorgevulde split airco met maximaal drie liter aan koelmiddel mag je zelf installeren. Houd er rekening mee dat het installeren van een airconditioning niet eenvoudig is. Het wordt om die reden aangeraden standaard, ongeacht de hoeveelheid koelmiddel, te kiezen voor de hulp van een STEK-monteur. In sommige gevallen is het niet mogelijk om een servicecontract bij een partij af te sluiten, wanneer de airco door jouzelf of een niet-gecertificeerd monteur geplaatst is. Bij de montage van het apparaat kan schade ontstaan zijn. 

Mocht je toch zelf aan de slag willen gaan, dan is het verstandig om voor een vaste airco uit de bouwmarkt te kiezen. Deze bevatten normaliter standaard minder dan drie liter aan koelmiddel. 

update 01-07-2020: Een airconditioning met een binnen- en buitenelement (de zogeheten voorgevulde split airco) mogen alleen door gecertificeerde installateurs worden geïnstalleerd. Meer info vind je op de website van Inspectie leefomgeving en transport.

Een vaste airco zelf installeren 

Wanneer je aan de slag gaat met de montage van een vaste airco uit de bouwmarkt, start je met het bepalen van een geschikte plek voor het apparaat. Het is bij het installeren van een vaste airco belangrijk, dat de binnen- en buitenunit zo dicht mogelijk in de buurt van elkaar geplaatst worden. Voordeel hiervan is dat het leidingwerk wat gelegd moet worden tot een minimum kan worden beperkt. Over het algemeen wordt er standaard een leiding van zo’n drie tot vier meter lang meegeleverd met de vaste airco uit de bouwmarkt. Deze leidingen zou je met behulp van het juiste gereedschap uit kunnen breiden. Pas op dat er onderweg geen lucht kan ontsnappen. Het zou het rendement van de vaste airco in huis sterk verminderen. 

Een buitenunit plaats je het liefst zo ver mogelijk bij je ramen vandaan. Het zou ertoe kunnen leiden dat je in de nacht lang wakker wordt gehouden door de buitenunit van de airco. Een buitenunit hoeft niet per definitie aan de wand te worden opgehangen. Je kunt er ook voor kiezen om de buitenunit op het dak van je woning te plaatsen. De leiding laat je hierbij door het dak lopen. 

De binnenunit kun je in de basis aan iedere stevige muur bevestigen. Kijk hierbij goed naar het gewicht van de unit en het type materiaal dat gebruikt is voor de muur. Bij GIBO-blokken is de maximale draaglast logischerwijs minder groot dan bij een betonnen buitenmuur. Let er goed op dat de binnenunit waterpas aan de wand gehangen wordt. Niet alleen horizontaal, maar ook verticaal. 

Starten met het leidingwerk voor de vaste airco 

Nadat je een geschikte plek gevonden hebt voor de vaste airco, kun je het leidingwerk in orde maken. Dit betekent mogelijk dat er in de muur van je slaap- of woonkamer gefreesd moet worden. Nadat de leidingen gelegd zijn, kun je de muren dichten door deze bijvoorbeeld te laten stuken. Op het moment dat de wanden afgewerkt zijn, kun je hier de binnenunit aan ophangen. Kijk goed of de wand de binnenunit kan dragen. Voor het leggen van de leidingen voor de airco kan de hulp van een vakman wenselijk zijn. 

Hulp bij split-airco installeren in huis 

Reeds las je hoe een split-airco installeren in z’n werk gaat. Op internet vind je diverse video’s, waarin het installeren van de split-airco verder wordt toegelicht. Zeker het leggen van de leidingen door je woning kan de nodige uitdagingen met zich meebrengen, wanneer er in de wanden van je ruimte gevreesd moet worden. Is het frezen in wanden niet noodzakelijk, maar kun je de leidingen bijvoorbeeld door bestaande gaten of langs de wanden trekken? In dat geval kun je de split-airco zelf installeren. Het aansluiten hiervan hoeft niet ingewikkeld te zijn. 

Zijn de leidingen nog niet getrokken en is het frezen hiervan in muren wel noodzakelijk? Of kies je voor een split-airco waarvan het reservoir voor de koelvloeistof een inhoud heeft van meer dan drie liter? In dat geval is de hulp van een professionals voor het aansluiten hiervan sterk aan te raden. Bij een vaste airco met meer dan drie liter aan koelvloeistof is dit zelfs verplicht. Kies altijd voor een STEK- of NVKL-gecertificeerde monteur voor het aansluiten van een split-airco. Op deze manier ben je ervan verzekerd, dat de airco op correcte wijze aangesloten wordt. 

Vaste airco installeren met meerdere binnenunits 

Heb je meerdere ruimtes die je in de zomer wilt kunnen koelen? Slapen je kinderen bijvoorbeeld ieder in een eigen slaapkamer, welke in de zomermaanden erg heet worden? In dat geval is een vaste airco installeren met meerdere binnenunits noodzakelijk. Het installeren van deze binnenunits gaat op dezelfde wijze in z’n werk als het installeren van een losse unit. Houd er echter rekening mee, dat het zoeken naar een geschikte locatie voor de buitenunit wat meer aandacht vergt. Je wilt de leidingen vanuit de verschillende units naar de centrale buitenunit zo kort mogelijk houden. Dit levert een besparing op in de kosten en maakt het installeren van de vaste airco daarbij makkelijker. 

Een STEK- of NVKL-gecertificeerde monteur kan je helpen bij het aansluiten van een vaste airco met meerdere binnenunits. Zoals je eerder al las, is het belangrijk dat de verschillende binnenunits waterpas aan de wand worden opgehangen. 

Conclusie: laat een vaste airco installeren 

Hoewel het mogelijk is om een vaste airco uit de bouwmarkt zelf te installeren, wordt aangeraden hier de hulp van een monteur voor in te schakelen. Op deze manier weet je zeker dat de airco op correcte wijze aangesloten wordt, dat je de mogelijkheid hebt om een onderhoudscontract af te sluiten, enzovoorts. Daarbij heb je op deze wijze zelf geen omkijken meer naar het frezen van leidingen in de wanden of het plafond van je woning.

Vraag daarom vandaag nog vrijblijvend een gratis offerte aan voor het plaatsen van een airco bij jou in de buurt. Na je aanvraag krijg je direct contact met de beste en ervaren installateurs die bij jou in de buurt actief zijn.

2 gedachten over “Airco installeren”

Plaats een reactie