Wie mag er een airco plaatsen in Nederland? Wat zijn de regels?


Als het zomer is en de temperaturen stijgen, is het heerlijk om in huis een aangename temperatuur te hebben. Een airco kan hierbij uitkomst bieden. Maar wie mag er in Nederland een airco plaatsen en wat zijn de regels?

Wie mag er een airco plaatsen in Nederland?

Volgens de wet is het niet toegestaan om zelf een airco te plaatsen. Dit komt omdat het plaatsen van een airco een vak apart is. Er komen namelijk elektra en koeling kijken bij het plaatsen van een airco. Het is daarom verstandig om dit uit te besteden aan een vakman.

Wat zijn de regels voor het plaatsen van een airco?

Als je een airco wilt laten plaatsen, zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Zo moet de airco voldoen aan de laatste Europese norm EN14511. Daarnaast moet de airco worden aangesloten op het elektriciteitsnet door een erkende elektricien. Tot slot moet de airco worden gekeurd door een erkend installatiebedrijf.

Heb ik voor mijn airco een vergunning nodig?

In Nederland is het niet toegestaan om een airco te plaatsen zonder toestemming van de gemeente. Dit is omdat een airco een aanzienlijke hoeveelheid geluid kan produceren en daarom storend kan zijn voor de omgeving. Daarnaast kan een airco ook leiden tot verhoogde uitstoot van kooldioxide en andere vervuilende stoffen.

In Nederland is het niet toegestaan om zomaar een airco te plaatsen. Er zijn regels die bepalen wie er een airco mag plaatsen en onderhouden. Deze regels zijn vastgesteld door de overheid om te voorkomen dat er onveilige situaties ontstaan. Airco’s kunnen namelijk gevaarlijk zijn als ze niet goed onderhouden worden. Daarom is het belangrijk dat u weet wie er een airco mag plaatsen in Nederland.

In Nederland is het alleen toegestaan om een airco te plaatsen als je een erkende airco-installateur bent. Erkende airco-installateurs zijn bedrijven die zijn aangesloten bij de Vereniging van Erkende Airco-Installateurs (VEAI). De VEAI is de branchevereniging voor airco-installateurs in Nederland. Alle leden van de VEAI zijn gecertificeerd en voldoen aan strenge eisen. Dit betekent dat ze kennis hebben van de wet- en regelgeving omtrent airco’s. Daarnaast moeten ze jaarlijks een aantal uren bijscholing volgen om hun kennis up-to-date te houden.

Installeren dient uitgevoerd te worden door een F-gassen gecertificeerd bedrijf (o.b.v. BRL100 ), de monteur dient in bezit te zijn van een BRL200 persoonscertificaat.

Airco offerte aanvragen

Als je een airco wilt laten plaatsen, moet je dus eerst een erkende airco-installateur vinden. Vraag daarom altijd een offerte aan. Via onze speciale airco offerte aanvraag pagina, die je binnen 5 minuten hebt ingevuld, van wel 5 erkende airco installateurs een offerte in je mailbox. En dat geheel vrijblijvend!

Plaats een reactie