Beste split airco’s van 2024

De Argoclima Ulisse Eco en Tectro TSC1232 behoren tot de beste split airco’s van 2021. De airco’s zijn energiezuinig, bieden je de mogelijkheid een grote ruimte te koelen en beschikken over diverse extra’s om het gebruik hiervan zo makkelijk mogelijk te maken. Op deze pagina lees je meer over de beste split airco’s van 2021. Waarop moet je letten bij het vergelijken van deze airco’s? Welke factoren bepalen wat de beste split airco van dit moment is? 

Op zoek naar de beste split airco’s

Bij het zoeken naar de beste split airco’s van 2021 zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Zo moet de split airco krachtig genoeg zijn, om de hele ruimte te kunnen koelen. Houd er rekening mee, dat een split airco bedoeld is voor het koelen van een losse ruimte. Mocht je meerdere ruimtes of bijvoorbeeld de hele etage willen koelen, dan is het raadzaam om voor een multi-split airco te kiezen. 

Tegenwoordig zijn split airco’s niet alleen in staat om een ruimte te koelen. Je kunt de airco in de herfst en winter gebruiken om een ruimte elektrisch te verwarmen, of bijvoorbeeld om de lucht in de ruimte te filteren. Dat laatste is met name interessant voor mensen die last hebben van hooikoorts of andere allergieën. Het filter in de beste split airco’s maakt dat deze deeltjes uit de lucht opgenomen worden. 

Onderstaand worden verschillende factoren besproken, die meer dan het bekijken waard zijn wanneer je verschillende split airco’s met elkaar vergelijkt. Aan welke van deze factoren heb jij al gedacht? 

Koelvermogen van een split airco 

Een van de belangrijkste factoren bij het vergelijken van de beste split airco’s is het koelvermogen hiervan. Het koelvermogen van een split airco wordt uitgedrukt in het aantal BTU (Gratis BTU Berekenen). Des te groter het koelvermogen van een split airco is, des te groter is ook de ruimte die deze kan koelen. Een ruimte van meer dan 30 vierkante meter groot, zou je bijvoorbeeld kunnen koelen met een split airco welke over een vermogen van meer dan 10.000 BTU beschikt. Kleinere ruimtes, zoals een slaapkamer of kantoor, kun je koelen met een split airco die over een vermogen van zo’n 7.500 tot 10.000 BTU beschikt.   

Geluidsproductie van de airconditioner 

Naast het koelvermogen van een split airco speelt ook de geluidsproductie van het apparaat mee bij het maken van een keuze. Ter illustratie, een koelkast heeft een geluidsproductie van tussen de 35 en 45 dB. Bij een wasmachine ligt de geluidsproductie een stuk hoger, namelijk tussen de 70 en 80 dB. Voor de beste split airco’s geldt dat de geluidsproductie vaak ergens tussen beide apparaten in ligt. 

Er zijn modellen met een geluidsproductie van minder dan 40 dB. De meeste modellen hebben echter een geluidsproductie tussen de 45 en 55 dB. Het is afhankelijk van hoe vast je slaapt en hoe makkelijk je in slaap valt in de avond, welke geluidsproductie acceptabel is voor je. Houd er hierbij rekening mee, dat de hitte in de zomer het vaak überhaupt al lastiger maakt om in slaap te komen. 

Energieverbruik van een split airco 

Een split airco verbruikt veel minder energie dan bijvoorbeeld een mobiele airconditioner. Over het algemeen geldt dat een gemiddelde split airco zo’n 150 kWh per maand aan energie verbruikt, wanneer je deze dagelijks zo’n 6.5 uur aan hebt staan. Voor de beste split airco’s van dit moment geldt dat het energieverbruik in sommige gevallen lager uitvalt. In vergelijking met diverse andere apparaten in huis ligt het energieverbruik van een split airco hoog. Ter illustratie, het maandverbruik van een gemiddelde split airco komt overeen met het jaarverbruik van een koelkast. Het maakt dat het belangrijk is om goed naar het verwachte verbruik te kijken. Dit voorkomt een onnodig hoge energierekening. Aangeraden wordt om voor een split airco met een energielabel A+ of zelfs A++ te kiezen. Deze apparaten werken het meest efficiënt, waardoor het energieverbruik relatief laag uitvalt. 

Bediening van de split airco in huis 

Veel van de beste split airco’s van dit moment worden standaard met een afstandsbediening geleverd. Wel zo prettig, want het biedt je de mogelijkheid om het apparaat vanuit je bed of vanachter je bureau te bedienen. Een afstandsbediening is niet de enige optie voor de bediening van een split airco. Zo zijn er ook diverse modellen die geleverd worden met een app voor je mobiele telefoon of tablet. Het voordeel van zo’n app is dat je het apparaat ook op afstand, buiten je woning, in kunt schakelen. Zo is de ruimte koel op het moment dat je deze wilt gaan gebruiken. 

Ook een timer is een functie die vaak gebruikt wordt. Met een timer kun je de split airco zichzelf automatisch uit laten schakelen. Handig, wanneer je deze niet de hele nacht door wilt laten draaien. In de nacht zal een ruimte nauwelijks opwarmen, doordat de temperatuur buiten lager ligt. 

Verschillende standen op de vaste airconditioner 

Eerder las je al dat de beste split airco’s vaak veel meer kunnen dan het koelen van een ruimte alleen. Zo kun je deze split airco’s ook gebruiken voor het elektrisch verwarmen van de kamer, of bijvoorbeeld het ventileren hiervan. Het ventileren gebeurt middels een filter wat zich in de split airco bevindt. Het filter neemt de schadelijke deeltjes uit de lucht op, waardoor je minder snel last hebt van allergieën. 

Een vierde optie is het ontvochtigen van de ruimte. Met deze modus kun je de luchtvochtigheid naar beneden bijstellen. Dit is wenselijk, wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt gehad met een lekkage of wanneer er om andere redenen veel vocht in de lucht hangt. Een te hoge luchtvochtigheid is schadelijk voor je gezondheid. Het verergert onder meer reumatische en astmatische klachten. 

Top 5: beste split airco’s

Onderstaand overzicht toont de beste split airco’s van dit jaar. De verschillende producten zijn op een willekeurige positie in deze top 5 gezet. Het biedt je inspiratie, wanneer je zelf op zoek bent naar de beste split airco voor het koelen van jouw ruimtes in huis. Houd de eerder beschreven factoren in je achterhoofd, wanneer je de diverse modellen met elkaar vergelijkt.

Argoclima Ulisse Eco Splitsysteem

argoclima ulisse eco splitsysteem
argoclima ulisse eco splitsysteem

De Argoclima Ulisse Eco split airco valt zowel qua prijs, als qua kwaliteit in het hogere segment. Het apparaat heeft een koelvermogen van maar liefst 14.000 BTU, waarmee deze split airco geschikt is voor het koelen van grotere ruimtes in huis. Daarbij heeft het model een energielabel A, wat een onnodig hoog energieverbruik voorkomt. Bij een gemiddeld gebruik van het apparaat zal deze op jaarbasis zo’n 247 kWh verbruiken. 

Het gebruik van een gemiddelde stand op dit apparaat resulteert in een geluidsproductie van 55 dB. Die geluidsproductie neemt toe, naarmate je voor een hogere stand kiest. Het maakt dat Argoclima Ulisse Eco split airco niet tot het stilste model. Wanneer je de airco in de slaapkamer gebruikt, wens je mogelijk een model die minder geluid produceert. 

Het aansluiten van de Argoclima Ulisse Eco split airco is relatief eenvoudig. Hoewel aangeraden wordt een split airco altijd samen met een professionele monteur te plaatsen, is dat bij dit apparaat niet direct noodzakelijk. 


Tectro TSC1232 Compleet 

tectro tsc1232 compleet
tectro tsc1232 compleet

De Tectro TSC1232 split airco is aanzienlijk goedkoper dan het model van Argoclima, wat het een interessante optie maakt. Dat geldt niet alleen vanwege de scherpe prijs voor dit model. Ook heeft de Tectro TSC1232 een groot koelvermogen van 12.864 BTU. Opvallend aan dit model is dat de geluidsproductie hiervan zeer laag is: 22 dB. Hiermee behoort de Tectro TS1232 tot een van de stilste split airco’s van dit moment. Een fijne toevoeging aan de slaapkamer of het kantoor! Je wilt tijdens overleggen niet voortdurend gestoord worden door het zoemende geluid van je split airco aan de wand. 

Naast de mogelijkheid om een ruimte te koelen met de Tectro TSC1232 kun je deze split airco ook gebruiken voor het elektrisch verwarmen van ruimtes. Zeker in de wintermaanden kan dit prettig zijn. Daarbij kan de split airco worden ingezet voor het ontvochtigen van de lucht in ruimtes. Je laat het apparaat aan de hand van de geïntegreerde timer automatisch in- en uitschakelen. 


Trotec Split Airconditioner PAC4600 

trotec split airconditioner pac4600
trotec split airconditioner pac4600

Een derde optie die tot de beste split airco’s van dit moment behoort is de Trotec Split Airconditioner PAC4600. Qua prijsklasse behoort dit model in dezelfde categorie als het apparaat van Argoclima. Datzelfde geldt voor het koelvermogen hiervan: 14.500 BTU. Het maakt de Trotec Split Airconditioner PAC4600 geschikt voor het koelen van een grotere ruimte. Dankzij de meegeleverde afstandsbediening valt het apparaat heel eenvoudig te gebruiken. 

Een nadeel van de Trotec Split Airconditioner PAC4600 is dat je deze niet zelf kunt installeren. Je hebt hier de hulp van een professionele monteur voor nodig. Overigens wordt het standaard aangeraden om een monteur in te schakelen bij het plaatsen van een split airco. Net als de Tectro TSC1232 split airco, is ook dit model in staat om een ruimte te ontvochtigen.

Let op de relatief hoge geluidsproductie van de Trotec Split Airconditioner PAC4600: 65 dB. Dit is aanmerkelijk hoger, dan de geluidsproductie van andere modellen die in deze top 5 met de beste split airco’s van dit moment besproken zijn. 

Qlima SC5232 Compleet 

qlima sc5232 compleet
qlima sc5232 compleet

De Qlima SC5232 Compleet split airco is een bijzonder krachtig apparaat, welke tegen een scherpe prijs wordt aangeboden. Het model levert een koelvermogen van maar liefst 12.000 BTU. Het maakt deze split airco tot een van de krachtigste modellen. De ideale oplossing voor het koelen van grote ruimtes! Opvallend is dat het apparaat ondanks het grote koelvermogen relatief weinig geluid produceert, namelijk: 25 dB. In vergelijking met veel andere split airco’s is de Qlima SC5232 Compleet hiermee een van de stilste modellen van dit moment. Zeker op kantoor of bijvoorbeeld in de slaapkamer is zo’n lage geluidsproductie zeer wenselijk. 

Ook leuk aan de Qlima SC5232 Compleet is de mogelijkheid om het apparaat te bedienen aan de hand van een app op je mobiele telefoon. Heb je de telefoon even niet bij de hand? Geen probleem, het apparaat wordt ook geleverd met een afstandsbediening. Nadeel van de Qlima SC5232 Compleet split airco kan zijn, dat je dit model niet kunt gebruiken voor het verwarmen van een ruimte. Iets wat bij veel andere modellen wel tot de mogelijkheden behoort. Het apparaat heeft een energielabel A++ en is hiermee zeer energiezuinig. 


Qlima SC5225 Compleet 

qlima sc5225 compleet
qlima sc5225 compleet

Naast de Qlima SC5232 Compleet kun je ook de Qlima SC5225 Compleet overwegen. Het is het goedkopere en iets minder krachtige broertje van de SC5232. Deze Qlima SC5225 Compleet split airco levert een koelvermogen van 10.236 BTU. Het maakt deze airconditioner geschikt voor het koelen van een grote slaapkamer of bijvoorbeeld een kantoor aan huis. Voor de woonkamer zal deze split airco in de meeste gevallen niet krachtig genoeg zijn. Je kunt de Qlima SC5225 Compleet split airco eenvoudig bedienen via een app op je telefoon, nadat je het apparaat verbonden hebt met het draadloze netwerk in huis. Ook wordt het apparaat geleverd met een losse afstandsbediening. 

De geluidsproductie van de Qlima SC5225 Compleet split airco komt overeen met die van zijn grotere broer, namelijk: 25 dB. Dit is een bijzonder lage geluidsproductie, wat eens te meer aantoont dat de Qlima SC5225 Compleet een hele fijne oplossing is voor de slaapkamer. Je zal gedurende de nacht weinig last hebben van het apparaat. 

Een nadeel van de Qlima SC5225 Compleet split airco is het feit, dat dit model niet gebruikt kan worden voor het elektrisch verwarmen van een ruimte. Wel beschikt deze split airco over een geïntegreerd luchtfilter op basis van koolstof. Het voordeel hiervan is dat vuil uit de lucht gefilterd wordt. Iets wat allergische reacties vermindert. 


Conclusie: wat is de beste split airco van 2021? 

In dit artikel werden verschillende factoren benoemd, die van invloed zijn op het bepalen van de beste split airco in jouw situatie. In de slaapkamer en op kantoor wens je een lage geluidsproductie, terwijl je bij het koelen van een grote ruimte als de woonkamer voornamelijk naar het energieverbruik zal kijken. Ook de wijze waarop het apparaat bediend wordt verschilt dit per split airco. Sommige modellen zijn enkel te bedienen met een afstandsbediening, anderen ook via een app op je telefoon of tablet. 

Kijk je naar de top 5 met de beste split airco’s van dit moment, dan vallen met name de modellen van Qlima op. De Qlima SC5232 Compleet en de Qlima SC5225 Compleet bieden een groot koelvermogen en een lage geluidsproductie. In vergelijking met andere modellen uit dit overzicht, worden deze apparaten van Qlima tegen een zeer scherpe prijs aangeboden. 

Plaats een reactie