Multi split airco’s

Regelmatig stelt men de vraag: wat is de beste manier om meerdere ruimtes in huis te koelen? Wij raden aan voor een multi split airco te kiezen. Een multi split airco bestaat uit een vaste unit op het dak en twee, drie of zelfs vijf units aan de muur in huis. Het gebruik van een multi split airco is goedkoper dan het gebruik van verschillende, losse mobiele airco’s. Op deze pagina lees je meer over de werking van een multi split airco en de voordelen die het je biedt. 

Wat is een multi split airco? 

Zoals de naam al doet vermoeden, is een multi split airco niets meer dan meerdere split airco’s. Een split airco is een model bestaande uit een unit op het dak en een unit aan de wand in huis. Het voordeel van een multi split airco is het feit dat meerdere ruimtes in huis gekoeld kunnen worden via dezelfde unit op het dak. Hang bijvoorbeeld in iedere slaapkamer een unit op de binnenmuur. Op deze manier is de woning volledig gekoeld tijdens een warme zomerdag. 

Bij een multi split airco kun je kiezen voor een buitenunit met twee units in huis, een model met drie units in huis, een model met vier binnenunits en zelfs een multi split airco met vijf units in huis. Je kunt de verschillende units in huis vanzelfsprekend los van elkaar bedienen. Zo kun je ervoor kiezen om de ene ruimte wel te laten koelen en de andere ruimte niet, afhankelijk van de wensen van de gebruiker van de ruimte. Een kantoor zal je bijvoorbeeld op werkdagen koel willen houden, terwijl deze in het weekend best wat warmer mag worden. Het bespaart je energie! 

Gebruik van een multi split airco 

Er kunnen verschillende redenen zijn om voor een multi split airco te kiezen. Een belangrijke reden is het feit, dat er vaak meerdere ruimtes warm worden in de zomer. Denk bijvoorbeeld aan beide slaapkamers aan de zuidzijde van je woning, de zolderkamer of een ruimte met een plat dak. In zo’n geval is een single split airco niet krachtig genoeg om de volledige woning te kunnen koelen. Daarbij zou dit betekenen dat de deuren in de nacht geopend moeten blijven. Het gebruik van een multi split airco heeft daarbij een lager energieverbruik dan het gebruik van een single split airco die je gebruikt voor het koelen van meerdere ruimtes. 

Een moderne multi split airco kan een ruimte niet alleen koelen, maar deze ook verwarmen. Het maakt dat je de multi split airco op elektra in kunt zetten als vervanger van een cv-ketel op gas. Ideaal, wanneer je bijvoorbeeld een dak vol zonnepanelen hebt. 

Voordelen van een multi split airco 

Het voornaamste voordeel van een multi split airco is het feit, dat je het hele jaar door profiteert van een prettig klimaat in huis. In de zomer gebruik je de verschillende units in huis om de kamers te koelen. Het maakt dat je makkelijker in slaap valt, dieper slaapt en daarbij later wakker wordt. Tevens zorgt een gekoelde ruimte voor een hoger concentratieniveau en meer energie. 

Zoals eerder al genoemd werd, kan een moderne multi split airco zowel koelen als verwarmen. Het verwarmen verloopt op een hele efficiënte wijze, doordat een deel van de warmte uit de buitenlucht wordt opgenomen. Zo hoeft de lucht maar voor een klein deel verwarmd te worden. Ideaal, wanneer je zonnepanelen gebruikt! 

Enigszins aansluitend op het prettige klimaat binnen de ruimtes van je woning, is het feit dat een multi split airco zorgt voor de afvoer van vervuilde lucht in de ruimte. Met name in de zomer kan de lucht al snel vervuild raken doordat we transpireren. Een multi split airco zorgt dat de vervuilde lucht gefilterd wordt.  

Een ander voordeel van een multi split airco is het feit, dat deze minder energie kost dan een mobiele airconditioning. Nadeel kan vanzelfsprekend wel zijn, dat een mobiele airco goedkoper is in de aanschaf en verplaatst kan worden. 

Werking van een multi split airconditioning 

In de basis werkt een multi split airconditioning hetzelfde als een single split airconditioning. Ook nu wordt gebruik gemaakt van een unit op het dak, die zorgt voor de afvoer van warme lucht en de toevoer van schone, gekoelde lucht. Die toevoer van schone, gekoelde lucht vindt volledig plaats in de binnenunit aan de wand. Deze filtert de vervuilde lucht die uit de ruimte wordt opgezogen en neemt de warmte op. De opgenomen warmte wordt vervolgens via de unit op het dak van je woning afgevoerd. 

Wanneer je een multi split airco ook gebruikt voor het verwarmen van ruimtes, dan werkt het systeem op precies de tegenovergestelde wijze. Nu wordt niet de warme lucht afgevoerd naar buiten, maar juist de koude lucht. De lucht die uit de ruimte wordt opgenomen wordt gefilterd door de unit aan de binnenwand en vervolgens verwarmd. Eenmaal verwarmd blaast de binnenunit de warme lucht terug de ruimte in. 

Het voordeel van het gebruik van een multi split airco voor het verwarmen van een ruimte is het feit, dat een deel van de warmte (bij moderne apparaten circa 70-75%) uit de buitenlucht gehaald kan worden. Het betekent dat voor slechts een beperkt deel van het verwarmen van een ruimte energie nodig is. 

Verdere toelichting op de werking van een multi split airco 

Wil je meer weten over de wijze waarop een multi split airconditioning in huis wordt opgebouwd en hoe deze werkt? Kijk in dat geval eens naar deze video.

In de video wordt heel nauwkeurig toegelicht hoe men de multi split airco in huis installeert en hoe deze zorgt voor het koelen of juist verwarmen van de lucht binnen je woning. 

Conclusie: ideale oplossing voor het koelen van je huis 

Een multi split airconditioning is de ideale oplossing, wanneer je meerdere ruimtes in huis wilt kunnen koelen en verwarmen. Met een multi split airco geniet je het hele jaar door van een prettig klimaat in huis en schone lucht. Het apparaat zorgt voor het filteren van de opgenomen lucht. Ten opzichte van een mobiele airconditioning verbruikt een multi split airco minder energie. Het gebruik van een single split airco voor het koelen van meerdere ruimtes is de minst efficiënte oplossing. 

Plaats een reactie