Kan je een mobiele airco bijvullen?


Is bijvullen echt nodig?

Het is een vraag die veel mensen zich stellen, vooral als ze merken dat hun mobiele airco niet meer zo goed koelt als vroeger: “Moet ik mijn mobiele airco bijvullen?” Het antwoord is eigenlijk heel simpel: nee, dat hoeft niet! De koelvloeistof in je mobiele airco is ontworpen om de gehele levensduur van de airco mee te gaan. Dat betekent dat het vaak langer meegaat dan de airco zelf.

Wanneer zou je het overwegen?

Het enige moment waarop je misschien moet overwegen om je airco bij te vullen, is als er een lek is in het koelvloeistofreservoir. Maar maak je geen zorgen, dit komt echt zelden voor. De systemen zijn zo ontworpen dat ze gesloten zijn, wat betekent dat de koelvloeistof niet zomaar kan ontsnappen. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat je ooit in een situatie terechtkomt waarin je de koelvloeistof moet bijvullen.

Wat als je airco niet meer goed koelt?

Als je merkt dat je airco niet meer zo goed koelt als vroeger, kan het zijn dat het koelmiddel verouderd is. In dat geval zou je eerder kunnen overwegen om een nieuwe mobiele airco aan te schaffen. De technologie van airco’s verbetert voortdurend, dus een nieuwe airco kan efficiënter zijn en beter presteren dan je oude model. Bovendien kan het op de lange termijn goedkoper zijn om een nieuwe airco te kopen dan te proberen een oude airco te repareren of bij te vullen.

onderhoud mobiele airco
onderhoud mobiele airco

Je mobiele airco laten bijvullen

Als je toch besluit dat je jouw mobiele airco wilt laten bijvullen, dan is het een goed idee om dit over te laten aan de professionals. Het is niet zomaar een klusje dat je zelf kunt doen, vooral als je niet bekend bent met de technische aspecten van een airco. Het bijvullen van een airco vereist specifieke kennis en gereedschap, en als het niet correct wordt gedaan, kan het je airco beschadigen.

Het is belangrijk om een STEK-erkend bedrijf bij jou in de buurt te zoeken. STEK-erkende bedrijven zijn gecertificeerd en hebben bewezen dat ze de kennis en vaardigheden hebben om airco’s veilig en efficiënt te onderhouden en bij te vullen. Ze volgen strikte regels en richtlijnen om ervoor te zorgen dat ze hun werk correct en veilig uitvoeren.

Een professional doet meer dan alleen je airco bijvullen. Ze voeren een volledige controle en reiniging van het systeem uit. Ze controleren de kabels, filters, verdampers, de condensor en zelfs de afvoerbak. Dit zijn allemaal essentiële onderdelen van je airco die regelmatig moeten worden gecontroleerd en onderhouden om ervoor te zorgen dat je airco optimaal blijft werken.

Als je overweegt om zelf je airco bij te vullen, bedenk dan dat dit risico’s met zich meebrengt. Ten eerste kan je de garantie op je mobiele airco verliezen als je zelf probeert het bij te vullen. Fabrikanten staan erop dat alleen gecertificeerde professionals hun producten onderhouden en repareren. Ten tweede, als je niet precies weet wat je doet, kan je je airco beschadigen, wat kan leiden tot dure reparaties of zelfs de noodzaak om een nieuwe airco te kopen.

Kosten voor het bijvullen van je mobiele airco

Als je overweegt om je mobiele airco te laten bijvullen, vraag je je waarschijnlijk af wat de kosten hiervan zijn. Dit kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type mobiele airco dat je hebt en of je besluit om het werk zelf te doen of het uit te besteden aan een professional.

Als je ervoor kiest om het bijvullen en een onderhoudsbeurt uit te besteden aan een professional, kun je verwachten dat de kosten rond de €180,- liggen. Dit is een gemiddelde schatting en de werkelijke kosten kunnen hoger of lager zijn, afhankelijk van het specifieke bedrijf dat je inhuurt en de exacte diensten die ze aanbieden. Sommige bedrijven kunnen bijvoorbeeld extra kosten in rekening brengen voor het reinigen van het systeem of het controleren van specifieke onderdelen.

Plaats een reactie