Airco Koelt Niet Meer? Ik Heb De Oplossing Die Werkt!


In het begin heeft je airco altijd goed gewerkt en lekker gekoeld, maar op een gegeven moment merk je dat deze niet meer zo goed werkt, of helemaal niet meer. Wat moet je dan doen? Ik heb de oplossing voor je, ik heb namelijk zelf ook dit probleem gehad en heb me rot gezocht.

Eigenlijk zijn er maar een paar problemen mogelijk die ervoor kunnen zorgen dat je airco niet meer werkt:

  • een elektrisch probleem
  • koelvloeistof probleem
  • verstopte waterafvoer
  • onvoldoende koelvermogen
  • verstopte filters

Hieronder zal ik deze problemen verder uitsplitsen zodat je een makkelijk stappenplan hebt om de oorzaak te kunnen vinden én oplossen.

Airco Schoonmaken
Airco Schoonmaken

Elektrische problemen

We beginnen met de elektrische problemen bij een airco. Hieronder zullen we deze in een paar stappen uitleggen om te kijken of het probleem elektrisch van aard is.

Slechte elektriciteit

Als je airco helemaal niet werkt, is het eerste wat je kunt controleren of de stekker correct is aangesloten. Controleer of de stekker goed in het stopcontact zit en of er geen losse verbindingen zijn.

Als de stekker goed is aangesloten, maar de airco nog steeds niet werkt, kan er een probleem zijn met de elektriciteitsvoorziening. Mogelijk is er sprake van kortsluiting. Controleer de stoppenkast en controleer of er zekeringen zijn doorgeslagen of stoppen zijn doorgebrand. Als dat het geval is, vervang dan de defecte zekeringen of stoppen.

Soms kan een algemene storing in het elektriciteitsnetwerk ook invloed hebben op de werking van de airco. In dat geval moet je wachten tot de elektriciteit weer normaal functioneert.

Als het probleem aanhoudt en de airco nog steeds niet werkt, is het raadzaam om een elektricien te raadplegen. Zij kunnen de elektrische verbindingen controleren en eventuele problemen oplossen.

Batterijen zijn op

Als je problemen ondervindt bij het aanzetten van je airco, kan dit mogelijk te wijten zijn aan de lege of bijna lege batterijen in je afstandsbediening. Het lijkt misschien een voor de hand liggende oorzaak, maar vaak worden dergelijke eenvoudige oplossingen over het hoofd gezien.

Het is een goed idee om de batterijen in je afstandsbediening te controleren en, indien nodig, te vervangen. Verwijder gewoon het batterijklepje van de afstandsbediening en haal de oude batterijen eruit. Let goed op de positie van de batterijen, want je moet de nieuwe batterijen op dezelfde manier plaatsen. Controleer ook de binnenkant van het batterijcompartiment op eventuele corrosie, want dat kan ook het functioneren van de afstandsbediening beïnvloeden.

Vervang de batterijen door nieuwe van hetzelfde type. Meestal hebben afstandsbedieningen AA- of AAA-batterijen nodig, maar controleer voor de zekerheid de specificaties van de afstandsbediening of de handleiding van de airco.

Na het vervangen van de batterijen, probeer de airco weer aan te zetten met de afstandsbediening. Als de airco nu wel reageert, dan was het probleem simpelweg dat de batterijen bijna leeg waren. Als de airco nog steeds niet werkt, dan kan er een ander probleem zijn, zoals een storing in de afstandsbediening zelf of een probleem met de airco.

Timerfunctie

De timerfunctie op je airco is een handig hulpmiddel dat je kan helpen om energie te besparen en je comfort te verhogen, maar het kan ook voor wat verwarring zorgen als je niet helemaal zeker bent hoe het werkt of als het per ongeluk is ingesteld.

Als je airconditioner niet aan gaat, is een van de dingen die je moet controleren, of de timerfunctie aan staat of dat deze misschien verkeerd is ingesteld. De timerfunctie op een airconditioner stelt je in staat om het apparaat automatisch in- of uit te schakelen op bepaalde tijden. Dit betekent dat als de timer per ongeluk is ingesteld of niet correct is geprogrammeerd, je airconditioner misschien niet werkt op de manier die je verwacht.

Koelvloeistof probleem

Koelvloeistof, ook bekend als koelmiddel, is een cruciaal onderdeel van je airconditioningssysteem. Het zorgt voor de absorptie van warmte uit de lucht en transporteert deze naar buiten, waardoor de temperatuur binnen verlaagd wordt. Als er echter niet voldoende koelvloeistof in je systeem aanwezig is, kan de airco zijn koelvermogen verliezen en wordt het vermogen om de omgevingstemperatuur effectief te verlagen verminderd.

Als je airco niet voldoende koelt, kan een tekort aan koelvloeistof het probleem zijn. Dit kan het gevolg zijn van een lek of van onvoldoende bijvulling tijdens de installatie of het onderhoud. Voor het oplossen van dit probleem is het cruciaal om eerst op lekken te controleren, omdat het simpelweg bijvullen van het koelmiddel geen langdurige oplossing biedt als er een lek is.

Het bijvullen van de koelvloeistof dient idealiter gedaan te worden door een professionele servicetechnicus. Dit is belangrijk om te zorgen dat het juiste type koelmiddel gebruikt wordt en dat de hoeveelheid correct is. Onjuiste hoeveelheden kunnen de efficiëntie van je airco verminderen en kunnen zelfs schade veroorzaken. Regelmatig onderhoud van je airco is de beste manier om problemen te voorkomen, en het wordt over het algemeen aanbevolen om je airconditioner minstens één keer per jaar te laten controleren en onderhouden door een professional.

Verstopte waterafvoer

Bij split-unit airconditioners wordt condenswater afgevoerd via een afvoerslang naar buiten. Het kan echter voorkomen dat deze leiding verstopt raakt, wat resulteert in een slecht functionerende airco. Een verstopte waterafvoer belemmert de juiste afvoer van condenswater, wat kan leiden tot lekkages en een verminderde koelcapaciteit van de airconditioner.

Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvoerslang te controleren en indien nodig schoon te maken om verstoppingen te voorkomen. Je kunt een verstopte afvoer meestal verhelpen door de afvoerslang los te koppelen en deze door te spoelen met water of een mild reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat de afvoerslang goed is aangesloten en dat er geen knikken of blokkades zijn.

Bij mobiele airconditioners is er meestal een opvangbak voor condenswater aanwezig. Controleer regelmatig deze bak en zorg ervoor dat deze leeg is. Vaak wordt dit aangegeven door een indicatielampje op de airconditioner. Een volle opvangbak kan ervoor zorgen dat het condenswater niet goed wordt opgevangen, wat kan leiden tot lekkages en een verminderde werking van de airco.

Om te voorkomen dat de opvangbak overloopt, dien je deze regelmatig te legen. Daarnaast is het verstandig om de opvangbak periodiek schoon te maken om verstoppingen te voorkomen. Spoel de bak eenvoudigweg met water en een mild reinigingsmiddel en zorg ervoor dat deze grondig droog is voordat je deze weer plaatst. Door regelmatig onderhoud uit te voeren aan zowel de afvoerslang als de opvangbak, kun je ervoor zorgen dat de airconditioner optimaal blijft werken.

Onvoldoende koelvermogen

Het is belangrijk om zorgvuldig te controleren of jouw airconditioner geschikt is om de specifieke ruimte te koelen waarin je deze wilt gebruiken. Het kan namelijk voorkomen dat de airco niet voldoende koelvermogen heeft om de gewenste temperatuur in een te grote ruimte te bereiken.

Bij het selecteren van een airco, met name een split unit airco, is het essentieel om van tevoren de capaciteit te laten controleren. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals de grootte van de ruimte, de isolatie van het gebouw en de warmtelast (de hoeveelheid warmte die in de ruimte wordt gegenereerd door bijvoorbeeld apparatuur, verlichting en mensen). Het is raadzaam om een professionele installateur of een HVAC-specialist te raadplegen om de juiste maat airconditioner voor jouw specifieke behoeften te bepalen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de airco het benodigde koelvermogen heeft om de gewenste temperatuur in de ruimte te bereiken en te handhaven.

In sommige gevallen, met name bij grotere werkplekken of leefruimtes die veel koeling vereisen, kan het nodig zijn om een vaste airconditioner te installeren in plaats van een mobiele of split unit airco. Een vaste airco biedt over het algemeen een hoger koelvermogen en kan beter omgaan met de eisen van grotere ruimtes. Het is belangrijk om te overwegen welk type airconditioner het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie om ervoor te zorgen dat je voldoende koeling krijgt voor het gewenste comfortniveau.

Airco offertes vergelijken & vind beste deal

Vraag nu via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend een offerte aan voor het plaatsen van een airco bij jou in de buurt. Na je aanvraag krijg je direct contact met de beste en ervaren installateurs die bij jou in de buurt actief zijn. Op deze manier kun je makkelijk vergelijken op prijs, service en kwaliteit. Jij beslist wie de opdracht krijgt!

2 gedachten over “Airco Koelt Niet Meer? Ik Heb De Oplossing Die Werkt!”

  1. Hallo,

    Mijn airco werkt niet zoals het hoort. Echter bij half vermogen werkt deze beter dan bij vol vermogen. Dat is natuurlijk heel vreemd. Kan het zijn dat een leiding die gedeeltelijk afgeknepen is, dat dit de oorzaak kan zijn?

    Beantwoorden

Plaats een reactie