5 misvattingen over airco’s


Wanneer consumenten besluiten om geen airco aan te schaffen, worden hier vaak een aantal redenen voor gegeven. Deze redenen zijn alleen vaak gebaseerd op misvattingen en fabels rondom het fenomeen air conditioning. In dit artikel zet ik vijf redenen op een rij die vaak genoemd worden om niet op de aanschaf over te gaan en laat ik zien hoe deze redenen gebaseerd zijn op gebrekkige informatie.

Airco’s kunnen alleen maar verkoelen

Vaak wordt gedacht dat airco’s alleen maar ruimtes kunnen afkoelen, waardoor een airco systeem alleen maar in de zomer (en soms in de lente) bruikbaar is. Dit is echter niet waar: airco’s kunnen een ruimte ook opwarmen, waardoor ze ook in de winter en herfst bruikbaar zijn. Bovendien zijn de prijzen voor airco’s vaak iets lager wanneer je ze in het najaar laat installeren.

Airco’s maken je ziek

Er zijn twee redenen waarom mensen vaak denken dat airco’s hen ziek maken.

Ten eerste wordt vaak gedacht dat airco’s verkoudheid veroorzaakt, maar dit kan voorkomen worden door verstandig gebruik te maken van de airco en te begrijpen wat verkoudheid veroorzaakt. Verkoudheid ontstaat bij een combinatie van heftige luchtcirculatie (of tocht) en grote temperatuurverschillen. Dit kan voorkomen worden door de ventilator van een airco op zachte stand zetten en een temperatuurverschil van hooguit vijf graden Celsius in te stellen.

Een tweede ziekte waarvan vaak gedacht wordt dat die veroorzaakt wordt door een airco, is een legionella infectie. De legionella bacterie komt voor in slecht onderhouden waterkoelingssystemen en kan koorts en longklachten veroorzaken. Verspreiding van de bacterie doet zich voor wanneer water vernevelt en ingeademd kan worden, waardoor de bacterie in de longen terecht komt.

Moderne airco systemen sturen echter geen verneveld water de kamer in. Hierdoor zul je nooit legionella bacteriën inademen. Condenswater wordt direct naar buiten afgevoerd, waardoor de legionella bacterie ook niet de tijd krijgt om zich te vestigen. Bovendien wordt de bacterie met regelmatig onderhoud van de airco ook uit het systeem geweerd.

Airco’s kosten veel energie

Oude airco systemen waren inderdaad niet erg zuinig in hun verbruik van energie. Air conditioning techniek heeft echter vele innovaties ondergaan, waardoor veel fabrikanten het energielabel A dragen tot zelfs A+++, wat betekent dat ze zeer efficiënt met stroom omgaan. Sommige airco’s zijn zelfs zo zuinig dat bedrijven een energie-investeringsaftrek (EIA) van de overheid krijgen als ze de airco installeren. Dit betekent dat de overheid het gebruik van deze airco’s zelfs aanmoedigt.

Airco’s zijn lawaaiig

Airco’s kunnen lawaaiig zijn. Vooral mobiele units kunnen de rust in huis verstoren, waardoor je irritatie door hitte vervangt door irritatie door geluid. Vaste airco units (of split airco’s) zijn echter aanzienlijk stiller dan mobiele units. Bovendien bestaan airco’s ook in verschillende kwaliteitsklassen, waarvan de hogere klassen kunnen opereren op fluisterniveau. Wanneer je je zorgen maakt over het geluidsniveau van een airco, is het raadzaam om over het decibelniveau advies te winnen bij een expert.

Het laten installeren van een airco systeem is duur

De aanschaf van een airco systeem kan een intimiderend prijskaartje hebben dat al gauwoploopt tot zo’n €2000,- euro. Deze relatief hoge prijs kan voor veel mensen afschrikkend werken. Bij een airconditioning systeem geldt echter dat hogere prijsklassen vaak ook energiezuiniger zijn. Dit betekent dat het lage verbruik van de airco leidt tot het terugverdienen van de eerdere investering van de aankoopprijs. Lees op de pagina: airco installeren wat er allemaal bij komt kijken. Zo kun je het best voorbereid overgaan op de aanschaf van een airco. Wil je het zeker weten? Vraag dan gratis en vrijblijvend een airco offerte aan.

Belang van correcte informatie over airco’s

De Nederlandse zomers worden steeds warmer en daardoor wordt het steeds verleidelijker om een airco aan te schaffen. Dit is een tamelijk grote investering, waardoor het belangrijk is om je goed te laten informeren om teleurstelling te voorkomen. Vergelijk altijd producten die op de markt zijn en overweeg om bij een expert langs te gaan, zodat je je kunt oriënteren op de markt en kunt navragen welke optie voor jouw woning het beste is.

1 gedachte over “5 misvattingen over airco’s”

  1. Prima reden voor zo’n site en toch weer nieuwe informatie!

    Ben zelf met iets vergelijkbaars bezig, namelijk een site waarop per buurt zichtbaar is of keuze voor een lucht – lucht warmtepomp – dus ene airco – de energietransitie zou kunnen versnellen. Reeds flink gevorderd en ook al een concept whitepaper geschreven.

    Beantwoorden

Plaats een reactie